Magazin > Lepota & telo
182 ogledov

Ste se najedli? Potem tega ne počnite!

ženska Shutterstock
Si po obilnem obroku radi odpnete pas, prižgete cigareto ali pa se takoj po kosilu odpravite na krajši počitek? Napaka, pravijo strokovnjaki.

Med skrb za zdravo prehranjevanje in prebavo vključite tudi ravnanje po obroku. Strokovnjaki izpostavljajo šest navad, ki jih po tem, ko se najeste, ne bi smeli imeti.

Kajenje

Večina kadilcev obrok zaključi s cigareto, nekateri celo z izgovorom, da kajenje pospešuje prebavo. A preden boste po naslednjem obroku zopet segli po cigareti, se spomnite na raziskavo, ki je pokazala, da ima ena pokajena cigareta takoj po obroku na telo enak učinek kot deset pokajenih cigaret na dan. Med aktivnim prebavljanjem naj bi se na kisik v krvi vezalo več nikotina, kar ni škodljivo le za prebavo, ampak za celotno telo.

Sadni poobedek

Čeprav se zdi sladica, sestavljena iz svežega sadja, zdrava izbira, pa ni čisto tako. Sadje, ki se sicer prebavi hitro, se, če ga uživate po obroku, v prebavnem sistemu zadrži dlje, kar povzroča napihnjenost, težave s plini, vrenje sadja v telesu pa med drugim povzroča tudi škodljive snovi, ki povzročajo celulit. Sadje zato jejte na prazen želodec ali pa dve uri pred ali po obroku, izognite se tudi sadnim večerjam.

Čaj

Tudi skodelica čaja takoj po obroku ni najboljša izbira, še posebno ne za tiste, ki trpijo zaradi slabokrvnosti. Razlog se skriva v teinu, ki se veže z železom in tako otežuje prebavo. Čajanko si zato privoščite eno uro po obroku.

Odpenjanje pasu

Le kdo si še po obilnem obroku ni odpel pasu in se takoj počutil bolje? Čeprav se to zdi dobra rešitev za takojšnje izboljšanje počutja, pa to zaradi naglega premika črevesja lahko povzroči prebavne motnje ali celo zaplet črevesja. Poleg tega z odpetim pasom lahko pojeste več kot sicer, kar je pogost razlog za pridobivanje kilogramov.

Plavanje

Pravilo, ki ga vemo že od malega je, da plavanje s polnim želodcem ni priporočljivo. Strokovnjaki dodajajo, da se je po obroku dobro izogniti tudi tuširanju in namakanju v kadi. Zakaj? Voda povečuje cirkulacijo po celem telesu, a ker je med prebavljanjem kri skoncentrirana na prebavni sistem, je manj krvi na mestih, ki sicer uravnavajo nihanje temperature (zapestje, dlani in noge), kar lahko povzroči šok za telo.

Počitek

S polnim želodcem res ne morete početi veliko, povečana koncentracija krvi v želodcu zaradi prebave pa nas pogosto naredi zaspane. A počitek v ležečem položaju ni dobra izbira. Če se želite izogniti prebavnim motnjam, se po obroku raje odpravite na lahkoten sprehod ali pa počivajte zleknjeni v naslonjaču.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.