Magazin > Odnosi in prosti čas
5645 ogledov

Na Mostri premiera restavriranega Wellesovega filma

beneški filmski festival Profimedia
V sklopu 75. beneškega filmskega festivala je bila na sporedu svetovna premiera doslej nedokončanega zadnjega filma ameriškega igralca, režiserja in producenta Orsona Wellsa z naslovom The Other Side of the Wind.

Premiera je veljala med cinefili za najbolj pričakovan festivalski dogodek. Film The Other Side of the Wind (Druga stran vetra) je bil namreč štiri desetletja predmet hollywoodskih legend, Welles pa ga je snemal med letoma 1970 in 1976.

Gre za neusmiljeno zgodbo o prijateljstvu, prevari, medijih in ambicijah v Hollywoodu. V ospredju je zgodba temperamentnega ostarelega filmskega režiserja Jakea Hannaforda, ki se bori s hollywoodskimi producenti za dokončanje svojega filma. Welles je lik zasnoval po Ernestu Hemingwayu, s katerim se je srečal leta 1937.

V filmu so zaigrali John Huston, Bob Random, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg in Oja Kodar.

Šest let snemanja so zaznamovale produkcijske in finančne težave ter težave z igralsko ekipo. Dolgotrajna pravda nad pravicami, v kateri je bila med drugim udeležena tudi Wellsova hči in njegova edina dedinja Beatrice Welles, pa je pripeljala do tega, da je film ostal nedokončan, dokler ni v začetku lanskega leta pravice za dokončanje in restavracijo filma pridobil ameriški ponudnik video vsebin Netflix. Pred tem je med drugim leta 2015, ob 100-letnici Wellsovega rojstva, za podporo projektu stekla tudi pobuda za zbiranje denarja preko platforme za množično financiranje Indiegogo.

Organizatorji beneške Mostre so se nadejali tudi obiska Wellesove vdove, 77-letne hrvaške igralke Oje Kodar, ki je v filmu tudi nastopila, a se ji po pisanju Anse projekcije ne bo uspelo udeležiti.

Welles (1915-1985) je za seboj pustil več ducatov filmov, najbolj pa je znan po mojstrovini Državljan Kane, za katero je leta 1942 prejel oskarja za najboljši scenarij. Ameriška filmska akademija mu je leta 1971 podelila častnega oskarja, Ameriški filmski inštitut pa štiri leta kasneje nagrado za življenjske dosežke.

 

 

Komentarjev 2
  • Amber_Bedford 15:32 30.avgust 2018.

    Google je plačal vsako uro dela na spletu od 150 do 250 evrov. Prejel sem prvi mesec 23795 € in 34957 € zadnjem mesecu plačo od Googla in sem redni študent in delam od 3 do 4 ure na dan ...prikaži več v mojem času rezervnih delov z lahkoto od doma. Vsakdo se lahko zdaj pridružijo tej službi in začnete zaslužiti na spletu, kot sem jaz, samo sledite nav0dil0m na tem spletnem mestu ..... ....... ➤➤➤ ➤➤➤➤➤ www.Internet43.Com

Sorodne novice