Magazin > Odnosi in prosti čas
408 ogledov

Naša mlada pisateljica ženske opogumlja, da cenijo svoj čas in energijo

Bojana Ivanović Instagram
Bojana Ivanović ve, kako sebe postaviti na prvo mesto, saj njena knjiga žanje neverjetne uspehe, jeseni je bila celo najbolj prodajana. Bojana je lep primer, kako se starejše generacije z lahkoto učimo tudi od mlajših.

O čem govori vaša uspešnica Poskrbi najprej za svojo rit?

Knjiga Poskrbi najprej za svojo rit govori predvsem o tem, kako postaviti sebe na prvo mesto v življenju, slediti sebi, brez da bi nas bilo strah, kako se bodo drugi odzvali ali če nam bodo zamerili in brez krivde, da bi se morali za druge bolj razdajati kot zase. Vključila sem najbolj pomembna področja v življenju - ljubezen, posel oz. kariero, prijateljstvo, intimne odnose. Zdi se mi, da se predvsem ženske pogosto preveč žrtvujejo in pozabijo nase, kar pa ni prav, tako početje pa lahko dolgoročno vodi tudi v hudo izčrpanost in bolezen, tako da skozi svoje pisanje skušam ženske opogumiti, da si upajo postaviti zase, da postanejo sebi bolj pomembne ter da začnejo spoštovati in ceniti sebe, svoj čas ter energijo. 

 

Zakaj nam je tako težko reči ne in kako se tega lahko naučimo?

Mislim, da nam je tako težko, ker smo nekako vzgojeni, da se spodobi ugajati in podrejati drugim, da tako mora biti, da si le tako dober, priden, vreden ljubezni.. to ponotranjimo in potem nam je nerodno, občutimo krivdo, ko se skušamo postaviti zase. Niso nas naučili, da smo sami sebi pomembni in da se imamo radi. To je precej težko, če tega nisi navajen in zahteva veliko vaje. Jaz vedno svetujem, da se začne počasi in z majhnimi koraki. Vsak dan lahko rečemo ne vsaj eni malenkosti, ki jo ne želimo ali ne zmoremo opraviti. S tem si krepimo pogum in samozavest, prav tako pa opažamo korist tega počutja. Kar naenkrat namreč, ko rečeš ne stvarem, ki jih ne želiš početi, ostane čas, za tisto kar želiš početi - kar nas okrepi in navda z dobro voljo. pri tem ne rabimo biti nesramni, le zavzeti se moramo za svoja stališča in poslušati sebe, tako nas bodo tudi drugi bolj spoštovali in nas ne bodo imeli za nekoga, s katerim lahko počnejo kar želijo. 

 

Kljub digitalni dobi, so vaše knjige zelo priljubljene, čemu pripisujete ta uspeh?

Zelo sem srečna in vesela, da je tako, menim, da nas je še vedno ogromno ljubiteljev dobre stare klasične knjige, saj so izposoje v knjižnicah še vedno ogromne, pa tudi prodaja v knjigarnah je odlična. Govorim na splošno za vse knjige, ne zgolj za mojo. Vsekakor nekaj pripomore tudi moj trud za marketing in prepoznavnost ter seveda priporočila zadovoljnih bralcev, brez le teh knjiga najbrž ne bi bila tako priljubljena. 

 

Od kje črpate modrosti iz svojih knjig?

Ogromno znanja in spoznanj sem na začetku svoje osebne rasti pridobila iz različnih knjig, veliko sem odnesla iz motivacijskih seminarjev, poslušanjem youtub govorcev, ljudi v katerih lahko najdem vzor in jih občudujem ... vse skupaj je pripomoglo, da se je spremenil moj pogled na svet in tudi moje življenje nasploh. skozi leta postajam tudi bolj zrela, dojemam kaj je zares pomembno v življenju in vsa ta spoznanja skozi svoje resnične primere, ki jih doživim in predelam, ter se iz tega nekaj naučim,  delim z bralci v knjigh.

 

Kdaj pa je vam težko reči ne, ste se tega že do popolnosti naučili?

Do popolnosti mi to še ni uspelo, sem pa že na dobri poti in se že veliko lažje postavim zase. Morda mi je še vedno nekako najtežje reči ne svojim najbližjim, saj jih ne želim prizadeti, toda hkrati se zavedam, da bom, če privolim v nekaj do česar mi ni, prizadela sebe in potem večinoma vseeno izberem sebe, kdaj pa kdaj pa tudi popustim. Zelo težko mi je reči ne tudi, ko me moji bralci kaj prosijo ali želijo določene usluge, tukaj se pa skušam vedno potruditi, da jih osrečim in da so zadovoljni, se pa  zavedam, da bom v prihodnje morala postaviti določene meje, saj ne moreš ljudem čisto v vsem ugoditi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice