Magazin > Odnosi in prosti čas
1302 ogledov

Strokovnjakinja svetuje: Kako podaljšati zaljubljenost?

ljubezen
Pomlad, vse se prebuja, brsti in za mnoge je to eno najbolj romantičnih obdobij v letu, v katerem vzbrsti tudi marsikatera nova ljubezen.

Metuljčki v trebuhu, z nogami nad tlemi in mislimi v oblakih. Občutki, ki so lepi in nam jih zavidajo vsi naokoli. Kako jih podaljšati ali obuditi tudi v obdobje, ko zaljubljenost preraste v odnos, odgovarja psihologinja in psihoterapevtka Branka Strniša, ki se že leta ukvarja z ljubeznijo in odnosi.

"Vsaka zaljubljenost slej kot prej mine in takrat se začenja odnos. Lahko pa te občutke, dobro počutje in zanimanje podaljšujemo z različnimi pristopi," pravi Branka in dodaja, da je pomembno predvsem to, da vemo, kaj nekomu nekaj pomeni in na kakšen način naj izražamo to svojo naklonjenost. Naj bo vselej na način, da bodo to pozornosti, ki osebi nasproti nekaj pomenijo in obratno seveda.

Začimbica zaljubljenosti je zagotovo tudi pričakovanje, ki si ga lahko pričaramo tako, da organiziramo neke dogodke, rituale, zmenke, ki jih nato z veseljem pričakujemo. Hkrati pa je to tudi čas za vaju, ki je zelo pomemben in na katerega veliko parov, sploh ko postanejo starši, pozabi.

"Imaš pare, ki se prav igrajo zmenke, z namenom, da se ponovno na novo zaljubljajo. Ko si zaljubljen, namreč gledaš drug v drugega, ko to preraste v ljubezen, pa gledata v isti cilj. Vsake toliko časa pa se moraš spet zazreti drug v drugega, da lahko gradiš to ljubezen in stremiš k skupnemu cilju," pove Branka, ki številnim parom pomaga tudi v svoji svetovalnici Brst psihologija. 

Pet jezikov ljubezni 

Pet jezikov ljubezni je knjiga, v kateri je Chapman lepo opisal pet področij ljubezni, s pomočjo katerih lahko vzdržujemo neko naklonjenost in ljubezen. 

Prvo področje je to, da drug drugem posvečata čas. Lahko je to zmenek, skupna aktivnost ali skupni dopust. 

Ljubezen mora biti izrečena. Da se partnerja z besedami pohvalita, da izrečeta besede potrditve, da se sprejmeta takšna kot sta. Pomembno je, da partnerju poveš, da je lep, močan, seksi. To je vedno fino slišati, ampak spet ne prevečkrat. V pravi meri. 

Darila. Eni jih potrebujejo, drugi ne. Ljudem vedno več pomeni, da so sprejeti, slišani in da preživijo čas drug z drugim. "Recimo, da nekdo zboli, pa drugi vse uredi, ne posluša pa tega, kako se mi ob bolezni počutimo, potem to ni to. Zato je fino, da vemo, kako nekdo ljubezen izraža in kako jo nekdo sprejema. Takrat vemo, da nam s temi dejanji sporoča, da nas ima rad. Še vedno pa mu lahko povemo, česa si želimo mi," pravi Branka. 

Dotiki. "Dosti ljudi pove, da si želijo dotikov. Sploh ženske. Potrebujemo objem, božanje, tako čisto sproti, medtem ko se sprehodimo čez stanovanje, ne da nam moški rečejo, da naj jih pustimo pri miru, ker trenutno ravno nekaj gledajo po televiziji," dodaja Strniša.

Usluge in skrb za drugega. To so lahko povsem majhne pozornosti ali pa praktične stvari, ki jih nekdo uredi za nas in nam s tem pomaga ter sporoča, da mu je mar za nas. Kakšnemu to veliko pomeni, da nekdo poskrbi za nekaj. 

To so zagotovo področja, na katerih lahko gradimo odnos. Resnično pa je pomembno, da vemo, kako nekdo ljubezen izraža. In to, kako graditi odnos, da le ta ne zapade v neko rutino, sploh, ko pridejo otroci. "Z dobro organizacijo, s tem, da ne pozabiš na sebe in na vajin odnos. Da si vzameš čas zase, pa naj bo to vsak večer ali enkrat na teden. Kot se dogovorita," še poudarja Strniša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice