Magazin > Odnosi in prosti čas
5417 ogledov

Tako se kregajo pametni pari

seks, žalost, spor, prepir, ljubezen
Prepiri imajo sposobnost, da zelo pametne ljudi spreobrnejo v majhne razdražljive otroke. Z nekaj triki pa se temu z lahkoto izognete.

Vsi poznamo kakšen par, katerega prepiri izgledajo kot iz mehiške nadaljevanke. Tu pa je nekaj uporabnih trikov, s katerimi se lahko izognemo preveliki drami.

Ne vpijte

Kričanje je naraven refleks, a na žalost vodi v le še večji prepir. Namesto, da želimo s povišanjem tona nekaj dokazati, se že na začetku dogovorimo, da v primeru neprimerne jakosti takoj zaključimo pogovor in ga nadaljujemo, ko se malce pomirimo. Na ta način bomo lažje resnično slišali argumente, ki bi jih drugače preglasilo kričanje. 

Ne žalite

Taka reakcija stvari le poslabša. Žaljivke izzovejo le še večjo jezo in so neposreden odraz šibkosti. Cilj prepira ni to, da si izrečemo čim več grdih besed, pač pa, da najdemo skupno rešitev. 

Pritisnite pavzo

Kako na hitro zmagati v vsakem prepiru? Enostavno ga prekinete. Vedno deluje, le da s tem niste zmagali, ker težava še vedno ni rešena in ste se umaknili le zato, ker ste se prestrašili spoprijeti s težavo. 

Počakajte na vrsto

Tudi, če se prepirate brez kričanja, vedno obstaja nevarnost, da preslišite dragocene ideje, ker drug drugemu vpadata v besedo, še preden dokončata misel. Pametni pari vedo, kdaj kdo govori, spoštujejo sogovornika in ga poslušajo do konca. 

Ne mešajte jabolk in hrušk

Še ena klasična napaka, ki poslabša vsak prepir, je ta, da omenjate stvari iz preteklosti, ki nimajo nikakršne veze s trenutno situacijo in okoliščine le še otežijo. Pametni pari se kregajo le okoli aktualne zadeve in ne kopljejo po preteklosti, če težave med seboj niso povezane. 

 

Komentarjev 1
Sorodne novice