Magazin
62 ogledov

Strip mora biti poceni

Zbrani stripi Lunačka so izšli tudi v samostojnih publikacijah (Beštije, Miniji, Žurnal24 main
Eden najbolj znanih slovenskih striparjev je spregovoril o tem, kaj ga zabava, o slabih in dobrih stripih, tiskanih medijih in najboljših.

Kako, da delate toliko različnih projektov, med drugim tudi učbenik za filozofijo?
Zabava me, da delam veliko različnih stvari, to prinese veliko svežine. Ta učbenik je bil res dobra stvar.

Zakaj postavljate tako nizke cene, tudi za zadnji strip, glede na to, da ste eden izmed najboljših ustvarjalcev stripa v Sloveniji?
To sem se spraševal tudi sam, ampak je ceno moja urednica zagovarjala, še vedno je to najdražja publikacija založbe. Gre za to, da je cela zbirka subvencionirana, da se jih več proda. Strip naj bi bil v osnovi poceni, da si ga lahko privošči čim več ljudi.

Se vam zdi, da mladi vse manj berejo stripe?
V moji generaciji smo bili v razredu dva ali trije čudaki, ki smo radi brali stripe. Zdaj pa opažam, da jih srednješolci gledajo veliko in hodijo na Burgerjeve delavnice.

Kaj loči slabe stripe od dobrih?
Meni so všeč stripi, ki imajo veliko smisla za humor, dobro risbo, imajo pronicljivo poanto, ki jo povejo na zanimiv način. Izkoristiti pa morajo tudi lastnosti stripovskega medija, se pravi, da dobro kombinirajo sliko in besedo.

Kako se je s časom spremenila vloga stripa?
Tiskani mediji niso več v ospredju, stripe lahko bereš tudi na spletu. Čeprav mu nekateri prav zaradi tega napovedujejo smrt, bo gotovo obstal, saj je to ena od najstarejših umetnosti.

Kateri so najboljši slovenski ustvarjalci?
Splošno znano je, da je praktično najboljši Tomaž Lavrič, meni so zelo všeč tudi Primož Bertoncelj, Jakob Klemenčič in Zoran Smiljanič.

Kateri pa so vaši najljubši stripi?
Najraje imam tiste iz tradicije ameriškega časopisnega stripa: Kellyjev Pogo, Herrimanov Krazy Kat, v zadnjem času Millionaires.

Ali se da preživljati s stripi?
Ko sem jih še objavljal v Slovenskih novicah in Delu, sem se preživljal s tem, ko pa so jih po kratkem oživljenju ukinili, se žal ne da več. Zdaj rišem ilustracije in delam na filozofski fakulteti.

Kaj vas je tako zgodaj, pri petnajstih letih, gnalo k ustvarjanju stripov?
Stripi so mi bili vedno zelo všeč, nisem pa hotel biti le njihov porabnik, ampak sem jih hotel delati tudi sam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.