Magazin > VIP
7114 ogledov

Amputacija: Vlasta (poroka na 1 pogled) na srečo ni poslušala zdravnikov

Vlasta Mažgon Instagram
Kakšna zgodba!

Vlasta Mažgon, ki smo jo spoznali v resničnostnem šovu Poroka na prvi pogled, je na Instagramu delila pretresljivo zgodbo o tem, kako je mamo rešila pred amputacijo noge, čeprav so to rešitev svetovali zdravniki. Vse se je začelo, ko je njena mama doživela srčni infarkt, po katerem je dva meseca ležala v bolnišnici. Takrat so se zaradi pritiska pojavile rane, tako imenovane nekroze, je pojasnila Vlasta.

Ena od nekroz, na peti, pa se je razširila do te mere, da je tkivo odmrlo do kosti in zdravniki so mami odredili amputacijo noge do kolena. Sledila je sreča v nesreči, Vlastina mama je ob novici izgubila zavest, zato so postopek ustavili, s tem pa je Vlasta pridobila čas in se podučila o drugačnih metodah čiščenja in previjanja rane. Čistila jo z jodom in ne le s fiziološko raztopino, previdno odstranjevala odmrlo tkivo ter rano začela previjati in čistiti bolj pogosto, to je bilo zjutraj in zvečer. Pred tem so mamo previjali na dva do tri dni. Največjo razliko, pravi Vlasta, pa je naredil poseben obliž, obloga za čez rano v obliki pene, ki se ne prilepi na rano, vsrka vso tekočino iz rane in neprijetne vonjave ter pomaga pri obnovi tkiva. Mamina rana je po nekaj dneh postajala manjša in se začela celiti. Vlasta je postopek ponavljala in po enem tednu se je rana začela celiti so te mere, da se je nato povsem zacelila in mama ni potrebovala amputacija.

Zdravniki so to označili za čudež, Vlasta pa je bila celo povabljena na okroglo mizo zdravstvene stoke na temo kroničnih ran. Prepričana je, da so metode, ki se jih trenutno uporabljajo v našem zdravstvu, rahlo zastarele, glede na to, da so na voljo sodobne obloge za rane, ki so lahko v veliko pomoč. Vlastino celotno zgodbo si lahko ogledate v videu spodaj. Opozorilo: Video vsebuje nazorne fotografije gnojne rane. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vlasta Mažgon (@vlastam)

Komentarjev 6
  • Luksi 15:52 04.december 2023.

    To veliko pove o naših zdravnikih. Plače bi imeli ogromne, delali ne bi pa nič. Če tudi rane niso sposobni očistiti in previti, jih sploh ne rabimo...

  • Matjaž Kotnik 15:23 04.december 2023.

    Vlasta, hvala. Vsaka koristna informacija, lahko veliko pripomore k zdravju.

  • Pierre 14:37 04.december 2023.

    Ogabno da zbuja pozornost s slikami maminih gnojnih ran, vi pa za nameček še to objavite, BOLNIKI!!!

Sorodne novice