Magazin > VIP
10557 ogledov

Čarobni posel: Ne boste verjeli, s čim se danes ukvarja naš nekdanji minister

Uroš Grilc Anže Petkovšek
Filozof, ki je bil kot najstnik član metal zasedbe in kasneje minister, je danes iz svojih hobijev zgradil uspešno zgodbo …

Nekdanji minister za kulturo in načelnik urada za mladino na ljubljanski občini dr. Uroš Grilc je leta 2017 državno in lokalno politiko obesil na klin ter se podal na samostojno založniško pot. Z ženo Nino Peče Grilc, nekdanjo direktorico Kina Dvor, sta ustanovila založbo Škrateljc, ki je do danes prerasla svoje okvirje in se začela ukvarjati tudi z družinskim turizmom z zgodbo in glasbenimi predstavami za otroke.

Uroš je namreč idejni oče pravljične transverzale po Sloveniji. "Ponujamo pestro izbiro stripov, pravljičnih slikanic in doživetij v naravi, ki obujajo zgodovino in dediščino, ter jo približujejo bralcem. Po zgodbah iz slikanic so nastale pravljično-doživljajske poti, ki otrokom v naravi ponudijo posebno doživetje in enkratno dogodivščino," piše na spletni stani Zavoda za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc.

V sodelovanju s slovenskimi občinami je zavod tako postavil že osem pravljično doživljajskih poti v naravi, med njimi Krškočara, Pot močvirskih škratov na Mali plac, Polhov doživljajski park, Škratji Kras, Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu, Pravljični Šumberk, Skrivnostna Bistra in Pot pastirskih škratov na Krvavcu. Grilc pa je za zurnal24.si zaupal, da že pripravljajo tudi novo doživljajsko pot v Ljubljani in sicer v krajinskem parku Zajčja dobrava. 

Zanimiva karierna pot nekdanjega ministra. Kot najstnik se je namreč ukvarjal z glasbo in bil član hardcore metal zasedbe Satanic Legion of Death, kot je poročala Mladina, kasneje se je ukvarjal z lokalno in državno politiko, a pravi, da nase nikoli ni gledal kot na politika, temveč se je teh funkcij lotil kot strokovnjak na svojem področju. Do danes pa sta si z ženo sama ustvarila sanjsko delavno mesto, kjer pod okriljem zavoda Škrateljc združujeta ljubezen do knjig, glasbe, kulture, gibanja na prostem, narave in kulturne dediščine. Soproga Nina, med drugim tudi nekdanja sodelavka Radia Študent, pa strast do pripovedovanja ohranja tudi v glasbenih predstavah, ki jih po svojih slikanicah prirejajo v okviru zavoda. 

Komentarjev 2
  • Dusan12 16:20 22.februar 2022.

    Tudi sam bi ustanovil zavod, a žal nimam stricev, da bi me država plačevala za nedelo

  • Donna_Curtis 11:13 10.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice