Magazin > VIP
9109 ogledov

Miha Kavčič: Za depresijo krivi tudi travme iz otroštva

miha kavčič Facebook
Miha Kavčič je zadnji izpadli tekmovalec resničnostnega šova Kmetija, ki se je gledalcem v srce zasidral s svojo prijazno neposrednostjo. Kljub temu da se trenutno spopada z veliko življenjsko krizo, ostaja pozitiven in se veseli vsega, kar mu prinaša življenje.

Ob vašem izpadu iz šova Kmetija se je Denis zlomil in zajokal, vas je to presenetilo?
Sem slišal, a si niti nisem znal predstavljati, da je bilo tako hudo. Laska mi, da se je nekdo z mano tako povezal in me začutil kot enega res dobrega prijatelja. Moški neradi kažejo neka čustva, zato sem bil še toliko bolj presenečen nad njegovo reakcijo in mislim, da je bil celo sam presenečen nad svojo reakcijo, kar je tudi povedal. Res sva se imela lepo skozi celoten šov, veliko sva se šalila, bilo je veliko lepih trenutkov. Če bi on izpadel pred mano, bi bilo tudi meni hudo.

Kaj pa očitki, da je Denis gej, kako vi komentirate te govorice?
Mislim, da če bi bil Denis gej, bi jaz to že zdavnaj začutil. Poleg tega bi poskušal karkoli imeti z njim. Če lahko kdorkoli sodi, ali je Denis gej ali ne, sem to jaz. Lahko povem, da je on totalni hetero moški in če bi karkoli želel početi z njim, tega ne bi mogel doseči. Kar se tiče same spolnosti je res zelo sproščen, kar pa še ne pomeni, da je gej. Zelo rad imam moške, ki vedo, da jih moški ne zanimajo, ker potem tudi nimajo nekih predsodkov. Homofob je nekdo, ki se boji, da bi mu dotik moškega ustrezal. Denis pa zelo dobro pozna lastno spolno identiteto, ker se vidi, kako sproščen je lahko okoli geja. To so bučke, kot jih v resničnostnih šovih slišiš ogromno, saj ljudje uporabljajo vse sorte, da očrnijo druge.

Vendar ste se vi od teh dram letos oddaljili in se v prepire niste preveč vmešavali.
Ko sem izvedel, da me želijo v šov, sem si rekel, da bom res zabaval gledalce pred televizijo. Trudil sem se, da so moje izjave pred televizijo izvirne, smešne in sem sodeloval le pri scenah, ki so bile res zabavne. Rekel sem si, da me ta igra ne bo pripeljala tako daleč, da začnem delati neke drame. Tega sem se naučil na prvi Kmetiji. Mi je bil pa velik test tisti prvi prepir s Sabino, takrat sem res izgubil živce. A je bila to super šola za naprej, da se nisem več pustil sprovocirati. Kaj imam od tega, da se žalim vse povprek s popolnimi neznanci na enem lepem posestvu?

Mislim, da si lahko iskren, a to zapakiraš v neko lepo kritiko. Ni potrebe, da se spuščaš na nizko raven. 

Ste te izkušnje pridobili na prvi Kmetiji?
Zagotovo dobiš izkušnje, kako delati z mediji, kako nate gledajo gledalci doma. Glede na to, da je to resničnostni šov, ki izzove neke reakcije, je vseeno fino, da jih ne izraziš na prvo žogo in ne uporabiš grobih žaljivk. To pa ti prinesejo izkušnje in življenje. Mislim, da si lahko iskren, a to zapakiraš v neko lepo kritiko. Ni potrebe, da se spuščaš na nizko raven. Mislim, da z leti vsak pridobi to znanje, kako je treba stvari zapakirati.

V šovu pa ste se tudi iskreno izpovedali o depresiji in iskanju ljubezni, ki je še niste našli. Kako se zdaj spopadate s to boleznijo?
Nekaj časa sem se počutil, kot da nisem koristen. Ne na poslovnem ne na zasebnem področju se mi ni nič dogajalo. Dejstvo, da sem odkriti gej, mi ni v korist, saj se me fantje izogibajo in bojijo, ker se jim zdi, da o meni že vse vedo. Ta moja depresija je skupek težav, ki sem jih imel skozi celo življenje. Pri tridesetih letih, ko bi se človek lahko malo ustalil, imel neko partnersko zvezo, nekateri že otroke, ti pa nekako še vedno tavaš sam. To je širša težava, ki se navezuje tudi na moje otroštvo. Seveda je velik dejavnik to, da si želim ljubezni, ni pa to edino.

Kaj tako travmatičnega ste doživeli v otroštvu?
Ni bilo tako travmatično, a že celo življenje sem zaznamovan kot gej. In ko poslušaš te žaljivke in občutke manjvrednosti, se ti to počasi začne nabirati in nato pride do tega, da se tudi sam v svoji koži ne počutiš več dobro. 

Kdaj ste bili nazadnje zaljubljeni?
Moja zadnja zveza je bila pri enaindvajsetih letih, se pravi skoraj devet let nazaj. Vmes so sicer bile kakšne romance, a nič posebnega in da bi bila to neka obojestranska ljubezen. Pa tudi moja prva zveza je bila zelo, zelo revna. Nikoli še nisem izkusil ljubezni, kot bi si jo res želel. Take, da bi rekel, da bi se z nekom lahko poročil, zato je razumljivo, da hrepenim po tem. 

Nikoli še nisem izkusil ljubezni, kot bi si jo res želel. Take, da bi rekel, da bi se z nekom lahko poročil, zato je razumljivo, da hrepenim po tem. 

Imate resne namene glede selitve v tujino?
Sama Kmetija je bil super projekt, s katerim sem si malo napolnil denarnico in ta honorar želel usmeriti v to, da se odselim, a se mi zima ne zdi ravno primerna za selitev. To zimo bom še preživel v Logatcu, ob kaminu in družini, spomladi pa se zna zgoditi, saj se mi zdi, da bom v tujini hitreje našel svojo srečo. Tako glede nastopanja kot tudi glede zasebnega življenja. Sicer se selim že od leta 2012, pa vedno nekaj pride vmes. Denar, zdravje ali novi projekti. A mislim, da imam več možnosti, da srečo v ljubezni najdem v tujini.

Nastopate tudi doma, in sicer z dobro znano skupino Sestre.
Res je, a je to premalo, da bi se mi zaradi tega splačalo ostati tukaj. Res si želim živeti neko tako odprto, razgibano življenje in se mi zdi, da tukaj ni pravega prizorišča zame. S Sestrami nismo zelo aktivni, bi bil pa srečen, če se kaj zgodi tudi v tej smeri. To je bil tudi namreč vzrok moje depresije, da sem imel občutek, da sem obtičal. Nič se ni dogajalo. Stal sem na točki in živel navadno življenje, ki pa ni moj življenski cilj!

Ne vem, ali je vredno, da za vsako ceno odpiraš teme iz zunanjega sveta in blatiš ljudi. Ne vem, ali je to res igra, kjer bi bilo to vredno. A eden mora biti tudi tak, zato, da se drugi lahko pritožujejo. 

Sicer pa ste zelo dober prijatelj s Tomažem Miheličem – Marleno in Salome, ki vas je tudi obiskala na Kmetiji. 
Na ljubljansko gej sceno sem stopil že s šestnajstimi in prijatelji smo že od takrat. To je že trinajst let. Super se mi zdi, da imam njiju. Če me kdo razume, me onadva. Sploh Salome, ki ima podobne težave in tukaj v Sloveniji še ni našla ljubezni, ker se ljudje bojijo transseksualcev. To je bolj kompleksna težava, pri kateri drug drugega bodrimo in se spodbujamo. Vemo, da smo javno izpostavljeni, da rušimo stereotipe in da Slovenija potrebuje takšne ustvarjalce, kot smo mi. Prav je, da se predstavimo in pokažemo, da smo super ljudje, ki smo krvavi pod kožo in da ni potrebe, da so ljudje tako množično nastrojeni proti nam. 

Kdo je bil na Kmetiji vaš najljubši in kdo najbolj osovraženi sotekmovalec?
Najbolj verjamem v Denisa, zato sem ga tudi dal za glavo družine in ga s tem porinil še malo bolj proti finalu, saj je varen še vsaj dva tedna. On si tudi najbolj zasluži. Bi pa v finalu želel videti Denisa in Franka. Se mi zdi, da bi bil to zgodovinski dvoboj, saj sta mi oba zelo všeč. Morda bom predlagal, da se pomerita v spodnjih hlačah in iz tega naredimo en spektakel. Tudi Rus mi ni napačen, pa Anna, Zdenka, cel kup enih lepih likov je notri. 
Zagotovo pa je najbolj osovražen lik te sezone Aneta. Morda malo tudi Sabina, ki je ne razumem. Najprej govori čez mene, nato me pohvali, pa skoraj da ne joka za menoj. Res sem jezen nanjo, na trenutke pa jo razumem. Res mi je velika uganka, ker ne razumem, zakaj tako razmišlja, kot razmišlja. Aneta s svojim načinom izražanja in ravnijo komunikacije pa je šla predaleč. Ne vem, ali je vredno, da za vsako ceno odpiraš teme iz zunanjega sveta in blatiš ljudi. Ne vem, ali je to res igra, kjer bi bilo to vredno. A eden mora biti tudi tak, zato, da se drugi lahko pritožujejo. 

Komentarjev 2
  • gregor51 09:09 14.november 2018.

    normaln človk jih nima..

Sorodne novice