Magazin > VIP
28302 ogledov

Rekel ji je, da bo Radio Ga-Ga vodil tudi, ko ga več ne bo

Žalna seja RTV
1/20
Anže Petkovšek
V prostorih TV Slovenija je danes ob 13.00 potekala kratka žalna seja, posvečena Sašu Hribarju.

Sodelavci, televizijski in radijski kolegi so se na žalni seji RTV Slovenija poklonili spominu na radijskega in televizijskega ustvarjalca in voditelja Saša Hribarja, ki je nenadne smrti umrl v petek, 8. septembra 2023. Žalna slovesnost je potekala v prostorih Televizije Slovenija, v živo jo je predvajal drugi program Televizije.  

Sejo so začeli z nastopom saksofonista, ob katerem je stal Sašev šef, v. d. direktor Radia Slovenija Mirko Štular. "Sašo Hribar je bil in ostaja legenda RTVS," so na TV Sloveniji začeli sejo. Sašo je bil del RTVS 38 let, bil je tudi član Sveta delavcev RTVS. "Povedal je stvari, da jim nam ni bilo treba povedati, boleče iskren ..., neposreden, da smo bili ostali lahko fini. Globoko me žalosti, da mu nikoli več ne bom mogel vzeti besede," je povedal Goran Forbici. Spregovoril je tudi predsednik uprave Zvezdan Martič.

Njegovega bogatega ustvarjalnega opusa so se spomnili s televizijskimi in radijskimi prispevki, ki jih je ustvaril. Tudi legendarnega trenutka, ko ga je v studiu Radia Ga-Ga s potico obiskala Angelca Likovič, Sašo pa je od smeha skoraj padel s stola. 

Z govorom ga je počastila tudi Ksenija Horvat, ki ga je označila za odvetnika ustvarjalnosti, povedala je, da bo pogrešan kot sodelavec in član sveta delavcev. Številni sodelavci so v svojih govorih poudarili njegov boj za javno RTVS. Eden izmed njih je v govoru med drugim rekel, da je zdaj nekje, kjer ga bodo razumeli. Njegova urednica Simona Moličnik pa je spomnila, kako ji je nekoč rekel, da bo prišel voditi Radio Ga-Ga tudi, ko ga enkrat več ne bo. Spomnila je na njegove zadnje besede v eter, nekaj ur, preden je umrl: "Splača se." Več o tem TUKAJ. Hribar je ustvaril inovativno obliko imitiranja in celo šolo imitiranja, iz katere izhajajo naši številni komiki. "Vsaka oddaja Radio Ga-Ga je bila umetniška celota," je še dodala Moličnik. Na televiziji je ustvarjal in vodil oddajo Hri-bar, ker so njegove imitacije dobile tudi vizualno podobo, sodeloval pa je tudi pri drugih razvedrilnih oddajah, kot je Prizma optimizma. 

Za konec je Forbici svojcem izrazil sožalje. Po seji pa je Televizija predvaja skladbo in spot Vlada Kreslina Leti, Leti. To sta včeraj o Sašu za Žurnal24 povedali najožji sodelavki.

Sašo Hribar | Avtor:

Hribar je bil najbolj znan po politično satirični oddaji Radio Ga-Ga, ki jo je neprekinjeno ustvarjal in vodil kar 33 let. Prvo oddajo sta Sašo Hribar in Boštjan Škrab ustvarila leta 1990, predvajali so jo na radiu Ars, trajala pa je kar osem ur z dolgimi vmesnimi reklamami. Kmalu zatem so se jima pridružili Tomo Pirc, Robert Škrjanc, Matej Rus in Boštjan Lajovic, ki pa so oddajo hitro zapustili. 1991 se je za kakšno leto pridružil Emil Filipčič, ki je oddajo s svojim oponašanjem v radijski igri in filmu Butnskala delno navdihnil in je dal velik prispevek k sami oddaji. Od leta 1992 je imela stalen enourni petkov termin na Radio Prvi, od leta 2009 pa skrajšan na 50 minut. Do leta 2000, ko sta se mu pridružila Jure Mastnak in Jasna Kuljaj, je Hribar s kar tridesetimi liki oddajo vodil kar sam. Nato so se po vrsti pridružili še Marjan Šarec, Tilen Artač, Jure Godler, Nejc Mravja, Aleksander Pozvek, Marko Cirman, Nejc Krevs in nazadnje Valentina Plaskan. Ob 30. letnici prve oddaje, so za to priložnost posneli dokumentarni film v režiji Dušana Moravca, ki so ga 7. aprila 2020 predvajali na prvem programu RTV Slovenija, kot piše na spletu

Imitacijo in satiro je prenesel tudi na TV zaslone, in sicer z razvedrilno oddajo Hri-bar. Leta 2006 je prejel Ježkovo nagrado za satiro v radijski oddaji Radio Ga-Ga in televizijski oddaji Hri-bar. Prejel je tudi devet medijskih nagrad viktor in gong popularnosti. Kaj bo z Radiem Ga-Ga po njegovi smrti? TAKO odgovarja RTVS. 

Sorodne novice