Magazin > VIP
91077 ogledov

Zato je Katarina Matejčič zapustila POP TV

Katarina Matejčič Bloomberg Adria
Deset let novinarka Financ, dvanajst let novinarka oddaje 24 ur. Katarina Matejčič se podaja na novo pot.

Oboževalci ji pišejo sonete, celo med najinim pogovorom ji je mimoidoči mladenič ponudil, da o njej napiše pesem, ker ga je s svojo energijo tako pritegnila. Atraktivna blondinka, ki ima svet financ in gospodarstva v mezincu, je veliko več kot lep obraz. Zato nič čudnega, da ji je ena največjih poslovnih platform ponudila položaj, ki ga ni mogla zavrniti. Deset let je bila novinarka Financ, dvanajst novinarka oddaje 24 ur. Zdaj se Katarina Matejčič podaja na novo pot, na Bloomberg Adria bo kot urednica novinarka in voditeljica lahko odločala o čem in kako bo poročala na novi televiziji, ki bo s predvajanjem začela že pred poletjem. 

Kako ste se po vseh teh letih odločili za odhod s Pop TV in nove izzive?

Tudi zaradi vseh teh let. Ob prejšnji menjavi službe sem si rekla, da na Popu ne bom tako dolgo, kot sem bila na Financah, pa sem bila še malo dlje. Enajst let in sedem mesecev. Tako da je bil enostavno pravi trenutek in prava priložnost, da grem. Sploh, ker sem v tem času izkusila vse, kar sem lahko, Bloomberg Adria pa mi ponuja točno to, kar sem si vedno želela delati. Televizijo na eni ter svet financ in ekonomije na drugi strani. Že na POP TV sem si želela teme o financah pokrivati malo bolj poglobljeno, a so morali biti prispevki vseeno pripravljeni za širšo populacijo. Predvsem pa mi je všeč da bom tukaj urednica, novinarka in voditeljica. To pomeni, da nisem nekdo, ki prebere novico, ki mi jo je napisal nekdo drug, pač pa vse delam sama: odločam se o tem, katera tema je najbolj aktualna, kdo bo moj gost in tudi kaj ga bom vprašala. V Sloveniji imamo zelo malo voditeljev, ki to počnejo, saj ni prav veliko oddaj takega tipa. 

Se je bilo težko posloviti, predvsem od sodelavcev?

Sodelavci so bili zagotovo tisti, zaradi katerih mi je bilo težko. Vse ostalo je bilo lahko, ker je bila nova ponudba tako velik korak naprej, da me ni bilo težko prepričati. Sploh pa smo s tistimi sodelavci, s katerimi se res dobro razumem, še vedno v stiku, skupaj hodimo na Rožnik, kave in se precej družimo. 

Bo program Bloomberg plačljiv, je Slovenija trg dovolj velik za tovrstni program?  

TV program Bloomberg Adria bo operaterjem ponujen v sklopu programskih paketov in operaterji ga bodo lahko v program uvrstili brezplačno. Naša digitalna platforma, na kateri bo tudi televizija, pa bo plačljiva, na nivoju primerljivih svetovnih ponudnikov.  Kar pa se velikosti tiče - z eno televizijo pokrivamo pet držav, kar pomeni, da je populacija nekajkrat večja kot pri nas. Je pa seveda namenjena zelo ciljno usmerjeni, predvsem poslovni javnosti.  Čeprav je Bloomberg ena največjih medijskih hiš na svetu, jo poznajo predvsem tisti, ki jo potrebujejo in je med njimi zelo cenjena. Ni pa to televizija, ki bi jo gledal popoldne na kavču za sprostitev. Odziv je za zdaj ekstremno dober, kar me ne preseneča. Bo nekaj novega, nekaj, kar je mnogim do zdaj manjkalo in ljudi to zanima. 

Katarina Matejčič | Avtor: Bloomberg Adria Bloomberg Adria


Glede na to, da ste skozi novinarsko delo postali dobra poznavalka gospodarskih in finančnih trgov, kam sami vlagate denar v teh negotovih časih oz. kaj se vam zdi najbolj smiselno v tem trenutku?  

Do sedaj sem zelo malo vlagala, verjetno pa se bo to zdaj vsaj malo spremenilo. Predvsem sem varčevala, a nič pretiranega. Trenutno sem namreč v obdobju, ko denar ustvarjam in ga tudi porabim. Recimo za lastno stanovanje, ki je točno tako, kot sem si vedno želela, službi primerno garderobo in zanimiva potovanja. Pazim, da so moje finance pod kontrolo, da imam vedno nekaj “na strani” in da si vseeno lahko privoščim življenjski stil, kot ga trenutno živim. A to sem jaz, za nekoga drugega lahko velja nekaj povsem drugega. Odvisno od starosti, tveganja, ki si ga pripravljen sprejeti, in tega, ali želiš vlagati dolgoročno ali kratkoročno. Obstaja pa nekaj zlatih pravil. Ne lotevaj se stvari, ki jih ne poznaš, samo zato, ker je trenutno popularno oziroma si nekje slišal, da je nekomu uspelo dobro zaslužiti. Ne se zadolževati zato, da boš vlagal. Vlagaj to, kar imaš oziroma lahko pogrešiš. In tretjič: naložbe je treba vsaj malo razpršiti, če se le da. Če slučajno na eni strani izgubiš, nisi izgubil vsega. Je pa razlika, ali varčuješ kot študent ali pri petdesetih za vikend, kjer boš preživel starost.  

Kaj pa vaše mnenje o kriptovalutah?

Vsekakor je to stvar prihodnosti in ne bo izginila tako hitro, kot so nekateri menili že pred časom. Hkrati pa se pričakovanja niso povsem uresničila, recimo, da so kriptovalute drugo zlato, se pravi zanesljivost. Imajo svoje pluse, kar se je pokazalo tudi v primeru Ukrajine. Kriptovaluta je relativno hitro in kjerkoli unovčljiva. Vsekakor ima svoje pluse. Sploh, če imajo ljudje možnost razpršiti svoje naložbe, je to ena od možnosti. Še posebej, če ste digitalno podkovani. Ni pa to čisto za vsakega, samo zato, ker je v tem trenutku tako popularno. Tudi tukaj je potrebna previdnost. 

Vemo, da trdo delo najraje balansirate z jutranjim tekom, potovanji in druženji, bo z novo kariero še kaj časa za te stvari?

Izredno rada delam in delam veliko. Že od nekdaj mi je služba skoraj hobi. Vseeno pa nisem človek, ki bi mu služba pomenila vse. Če nimam kakšnega prostega konca tedna in če ne morem enkrat ali dvakrat na leto na potovanje ter odmisliti vsega, potem tudi službo slabše opravljam. Verjetno bodo prvi meseci napeti oziroma stresni in bo moralo vse drugo malo počakati, a sem to vzela v obzir in mi nekaj časa ne bo težko potrpeti. Novi izzivi bodo dovolj veliki, da odtehtajo tudi to. Tekla pa bi tudi sedaj, a sem morala to jutranjo aktivnost zaradi manjše poškodbe začasno zamenjati za telovadbo. Tega torej nisem opustila.  


Kaj pa čas za novega partnerja, se bo našel?

Glede na to, da nismo več najstniki, se zavedamo, da je služba zelo pomemben del našega življenja. Poleg tega, če sem srečna v službi, sem srečna tudi na splošno in to v nobenem odnosu ne bi smela biti težava. Ko sem navdušena nad svojim delom in kariero, sem bolj zabavna in zadovoljna tudi doma. Sploh pa služba nikoli ni bila ovira. Že od nekdaj veliko delam in sem obkrožena z ljudmi, ki so zelo zasedeni. Ugotavljam celo, da ljudi, ki imajo največ časa, najtežje dobim na pijačo, medtem ko se najbolj zasedeni znajo najbolje organizirati in si vzeti tisto uro časa. Oni namreč natančno vedo, kdaj v dnevu imajo “luknjo” v urniku. 

Vmes ste vložili tudi v kozmetični posel, kako je s tem? Kako ste se znašli na drugi, podjetniški strani? 

Lani jeseni sem svoj delež prodala sodirektorici in soustanoviteljici. Posel se torej še nadaljuje, le v nekoliko manjšem obsegu in tudi jaz sem še vedno njena zadovoljna stranka, le poslovno nisem več vpeta. Podjetništvo sem tako izkusila tudi v praksi in ugotovila, da je milijon stvari, na katere je treba misliti in jih urediti. Šlo je v resnici precej dobro, vendar pa sva imeli na posel različne poglede, zato je bila prodaja najboljša odločitev. 

Vas še mika, da bi znanje, ki sta ga pridobili v novinarski karieri s področja financ in gospodarstva, vložili v lasten posel? 

Mislim, da bom v življenju počela še veliko stvari. Zagotovo bo sedaj nekaj let prioriteta Bloomberg Adria, a do sedemdesetega verjetno ne bom delala na televiziji, vsaj ne pred kamero. Želim si delati različnih stvari, zanima me vse mogoče. Tudi stvari izven moje cone udobja, kot je recimo igranje, ki sem ga preizkusila lansko leto. Rada imam nove izzive in predvsem, da se kaj novega naučim. Tudi sedaj se bom morala še veliko naučiti in tega se že veselim. To namreč pomeni, da poklicno nisem "zaspala". 

V oddaji Kdo vam laže na "desni" televiziji Nova 24TV si vaš pogosto "privošči" Boris Tomašič. V preteklosti ste sicer že povedali, da vas to prej zabava kot jezi, pa vseeno, čemu pripisujete takšno zanimanje za vas in katera njegova izjava vas je najbolj nasmejala? 

Moram priznati, da me zadnje čase pustijo precej na miru, torej je njihovo zanimanje zame upadlo in dvomim, da bo nova karierna pot to spremenila.  

 

Komentarjev 5
  • Ender3 15:59 24.april 2022.

    Katra, ki je vedno opasana, s povdarjeno šminko mi vedno da misliti, da bi v neki drugi dejavnosti bolje uspevala. Škoda, upam le,,da se ne bo prehitro postarala.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:02 24.april 2022.

    Punca je sposobna, atraktivna, ambiciozna ampak, če bi bila malo manj prepotentna, predvsem pred kamero, bi morda izpadla bolje.

  • Fanja_Tajon 09:40 24.april 2022.

    Njen novi partner je Jaša =0

Sorodne novice