Oglaševanje
76 ogledov

Pravica do varstvenega dodatka

ministrstvo PR Žurnal24 main
Prvega januarja 2012 bo začela veljati nova zakonodaja o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev oziroma nekaterih družinskih in socialnih transferjev. Vloga, oblikovana za tiskanje, je na voljo na spletni strani ministrstva, e-uprave in centrov za socialno delo (CSD), lahko pa jo kupite tudi v knjigarni. Vlogo lahko oddate na krajevno pristojni CSD – osebno, po pošti ali elektronsko.

Glede varstvenega dodatka bo vse uredil CSD

Če prejemate varstveni dodatek, vam zaradi uveljavitve nove zakonodaje za nadaljnje prejemanje ni treba storiti nič. CSD bo namreč v prvih treh mesecih prihodnjega leta, torej do 31. marca 2012, sam preveril, ali ste do varstvenega dodatka še upravičeni ali ne in v kakšni višini. V primeru, da varstvenega dodatka ne želite več prejemati, to sporočite do 31. decembra Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Omejena pravica dedovanja

Pravica do varstvenega dodatka se po novi zakonodaji iz pokojninskega sistema prenaša na področje socialnega varstva, kar pomeni, da bo od 1. januarja 2012 ta pravica podvržena omejitvi dedovanja. Prejemnikom varstvenega dodatka v času življenja tega prejemka ne bo treba vračati, če bodo po smrti zapustili določeno premoženje in tudi njihovi dediči ne bodo socialno ogroženi, vendar bodo dediči premoženja ta prejemek morali vrniti oziroma se bo zapuščina za ta znesek omejila. Prejemniki varstvenega dodatka, ki so lastniki nepremičnine, te v času prejemanja varstvenega dodatka ne smejo odtujiti (prodati, podariti …) ali obremeniti.

Več informacij najdete na spletnem naslovu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve www.mddsz.gov.si.

Sorodne novice