Oglaševanje
9 ogledov

Pravici do otroškega dodatka in državne štipendije

ministrstvo PR Žurnal24 main
Prvega januarja 2012 bo začela veljati nova zakonodaja o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev oziroma nekaterih družinskih in socialnih transferjev. Vloga, oblikovana za tiskanje, je na voljo na spletni strani ministrstva, e-uprave in centrov za socialno delo (CSD), lahko pa jo kupite tudi v knjigarni. Vlogo lahko oddate na krajevno pristojni CSD – osebno, po pošti ali elektronsko.

Oddajte vlogo, če odločba traja do 31. decembra

Tisti, ki trenutno prejemate otroški dodatek, ga boste ne glede na uveljavitev nove zakonodaje prejemali do takrat, kot je navedeno v odločbi in vam zaradi uveljavitve novega zakona ni treba oddajati nove vloge. Seveda pa lahko vlogo oddate že zdaj in CSD bo odločal po novem zakonu ter na novo odločil še o drugih pravicah (poleg otroškega dodatka), ki jih morda prejemate. Novo vlogo za otroški dodatek morate decembra oddati tisti, ki vam stara preneha veljati 31. decembra 2011, ali tisti, ki želite to pravico uveljaviti prvič oziroma na novo. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve svetujejo, da o oddaji nove vloge za otroški dodatek razmislite predvsem tisti, ki imate dijaka, ki še ni dopolnil 18 let.

Ukinitev štipenije za dijake, mlajše od 18 let

Po novi zakonodaji namreč dijaki do 18. leta starosti ne bodo več upravičeni do državne štipendije oziroma jim bo ta pravica do dopolnitve starosti 18 let mirovala, starši pa bodo zanje lahko uveljavljali višji otroški dodatek. Študentom in dijakom, starejšim od 18 let, ki že imajo priznano pravico do državne štipendije za šolsko leto 2011/12, ni treba storiti ničesar, saj bodo štipendijo prejemali vse šolsko leto oziroma dokler jim je pravica priznana z odločbo. Lahko pa decembra oddajo novo vlogo in v tem primeru bo CSD o državni štipendiji in hkrati tudi o drugih pravicah odločal na novo skladno z novo zakonodajo.

Več informacij najdete na spletnem naslovu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve www.mddsz.gov.si.

Sorodne novice