Popotnik
1195 ogledov

Hrvaška kljub podražitvam niza rekorde

Hrvaška obala Profimedia
Po podatkih sistema eVisitor je bilo na Hrvaškem od januarja do konca junija, torej v prvih šestih mesecih, namreč zabeleženih več kot 6,7 milijona prihodov in več kot 27,3 milijona nočitev.

Hrvaška kljub podražitvam, ki so povzročila negodovanje številnih turistov (nazadnje so o dvigu cen na Hrvaškem poročali češki mediji, pred njimi že Nemci in Avstrijci), dosega rekorden obisk. Po podatkih sistema eVisitor je bilo na Hrvaškem od januarja do konca junija, torej v prvih šestih mesecih, namreč zabeleženih več kot 6,7 milijona prihodov in več kot 27,3 milijona nočitev. To v primerjavi z enakim obdobjem lani predstavlja 16-odstotno rast v številu prihodov in 10-odstotno rast v številu nočitev oziroma 4-odstotno rast v številu nočitev v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019.

"Hrvaški turizem je v prvih šestih mesecih dosegel pozitiven in zelo dober rezultat, tako v primerjavi z lanskim letom kot v primerjavi s prvimi šestimi meseci rekordnega leta 2019. Ob odličnem maju, v katerem smo dosegli 30-odstotno rast glede na lani, in juniju, v katerem smo uspešno izenačili lanski rezultat, smo zdaj na začetku julija in vrhunca sezone, v kateri se bo dnevno število turistov še naprej povečevalo," je pred nadaljevanjem sezone optimističen Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti.

Vrtoglav dvig Svet Kljub nižji inflaciji, cene v nebo, kumare trikrat dražje od lani

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia
Gledano po županijah je bilo v prvih šestih mesecih največ nočitev zabeleženih v Istri (8,5 milijona nočitev, +7 % glede na 2022), Splitsko-dalmatinski županiji (4,7 milijona nočitev, +11 % glede na 2022), Kvarnerju (4,5 milijona nočitev, +6 % glede na 2022), Zadarski županiji (3 milijone nočitev, +8 % glede na 2022), Dubrovniško-neretvanski županiji (2,5 milijona nočitev, +20 % glede na 2022), Šibeniško-kninski županiji (1,3 milijona nočitev, +1,5 % glede na leto 2022) in Liško-senjski županiji (727 tisoč nočitev, +14 % glede na leto 2022). V Zagrebu je bilo zabeleženih 1,1 milijona nočitev, kar je 20 % več kot lani, medtem ko je bilo na preostali celini realiziranih več kot milijon nočitev, kar je prav tako 20 % več kot lani.

Dobre rezultate turističnega prometa, ki je nad ravnjo enakega obdobja leta 2019, spremljajo tudi rekordni finančni kazalci. Po podatkih Hrvaške narodne banke so prihodki od tujih turistov za prvo četrtletje 2023 znašali 672 milijonov evrov, kar v primerjavi z referenčnimi prvimi tremi meseci leta 2022 predstavlja 38-odstotno rast oziroma so prihodki višji za 186 milijonov evrov.

"Vsi ti podatki kažejo, da smo na pravi poti, da je za nami ena najboljših predsezon hrvaškega turizma in da je kljub zahtevnemu obdobju turistični sektor ostal stabilen. Naš strateški cilj je razvoj celoletnega in regionalno bolj uravnoteženega turizma, krona te reforme upravljanja pa je novi zakon o turizmu, ki bo prvič zagotovil orodja za razvoj trajnostnega in konkurenčnega turizma vsem destinacijam," pa je napovedala Nikolina Brnjac, hrvaška ministrica za turizem in šport.

Dopust na Hrvaškem Popotnik Tako sem na Hrvaškem jedel ceneje kot v Sloveniji

Destinacijsko gledano je bilo v prvih šestih mesecih sicer največ nočitev zabeleženih v Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu in Umagu. Med trgi pa je bilo v prvih šestih mesecih največ nočitev ustvarjenih s strani nemškega trga (6,4 milijona nočitev, +4 % v primerjavi z 2022), sledijo Hrvaška (3,5 milijona nočitev, +5 % v primerjavi z 2022), Avstrija (2,6 milijona nočitev, +6 % v primerjavi z 2022), Slovenija (2,4 milijona nočitev, + 7 % glede na leto 2022), Poljska (1,5 milijona nočitev, +13 % glede na leto 2022) in Združeno kraljestvo (1,2 milijona nočitev, +7 % glede na leto 2022).

Rovinj, mesto, Hrvaška, morje | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si