Popotnik
1578 ogledov

Ne samo Aljažev stolp, v dolino se seli tudi ta posebnost

uršlja gora Bralec Žurnala24
V dolino zaradi bližajoče se zime.

Pred nekaj tedni je naš najvišji vrh ostal brez znamenitega Aljaževega stolpa, zdaj bodo z Uršlje gore v dolino preselili čebeljak, postavljen na najvišji nadmorski višini v Sloveniji. Dva panja sta to poletje prvič stala v bližini Doma na Uršlji gori na višini okoli 1680 metrov. V dolino ga selijo zaradi bližajoče zime, a se spomladi vrača na goro.

Čebelarji so čebelnjak na pobočje Uršlje gore postavili v začetku julija letos. Zdaj se pašna sezona tam zaključuje in prihaja hladnejši čas leta, zato bodo čebelnjak popoldne, predvidoma po 17. uri, prepeljali v dolino.

čebelnjak, BTC, čebele | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Predsednik Čebelarskega društva Prevalje Rudi Vogel je za STA ocenil, da so se čebele v prvi sezoni na gori obnašale zelo dobro. Razmere v obeh panjih z mladimi čebeljimi družinami so spremljali tudi na daljavo s pomočjo elektronske tehtnice. In tako Vogel predvideva, da se je v treh mesecih nabralo za nekaj kilogramov medu, ne posebej veliko. Med bodo iztočili v dolini in ga namenili za promocijske aktivnosti.

Aljažev stolp Triglav Popotnik Na vrhu Triglava je neznanec pustil simpatično presenečenje

Do pomladi prihodnje leto bo čebelnjak stal v čebelarsko-sadjarskem učnem centru na Prevaljah, v tem času pa bodo čebelarji, ki za zdaj o vplivu ostrejših zim na Uršlji gori na čebele le ugibajo, bolj pozorno opazovali zimske razmere in snežne zamete na mestu, kjer je postavljen čebelnjak. Tako se lahko zgodi, da bo prihodnje leto čebelnjak tam ostal tudi čez zimo, je napovedal Vogel.

Ob tem je poudaril še, da je čebelnjak na Uršlji gori čebelnjak vseh koroških čebelarjev, saj so projekt zastavili v okviru Čebelarske zveze Koroške. Botra čebelnjaka je županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

O čebelnjaku na tako visoki nadmorski višini, ki bo čebelarjem prinesel nove izkušnje in znanja, se stalno zanimajo tudi čebelarji iz drugih krajev Slovenije, je še dodal Vogel, ki je tudi član upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije.

 

Komentarjev 1
  • Lara_Woodhouse 15:58 28.september 2018.

    Dobra novica zdaj ponuja Google spletno poslovanje na domu. Za 3 ure na spletu lahko zaslužite do 958 do 1327 dolarjev na dan doma. To delo sem začel in še nikoli nisem bil srečnejši in zdaj ga delim z vami, ...prikaži več zato ga lahko preizkusite tudi. Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran zaa veeč podrobnosti ... ........ ➤➤➤ www.WebJob98.Com

Sorodne novice