Popotnik
1560 ogledov

O tej slovenski posebnosti govori tudi Guardian

Postojnska jama
1/5
foto arhiv Zeleni Kras
Potem ko je Slovenijo priznana ameriška revija Forbes uvrstila na seznam sedmih najbolj podcenjenih destinacij, se je o njej razpisal tudi britanski časnik The Guardian.

Lepote in zanimivosti Slovenije so te dni očitno izjemno priljubljena tema na tujih medijih. Potem ko je Slovenijo priznana ameriška revija Forbes uvrstila na seznam sedmih najbolj podcenjenih destinacij, se je o njej razpisal tudi britanski časnik The Guardian. V prispevku so zapisali, da bodo javnosti prvič na ogled predstavljeni 'zmajevi mladički'.

Triglavski narodni park Popotnik Forbes Slovenijo uvrstil na seznam "vzhajajočih zvezd" turizma

Gre namreč za prvo svetovno razstavo mladičkov skrivnostnih podzemnih dvoživk – človeških ribic, ki jo bodo otvorili 11. junija v naši najbolj znani jami; Postojnski jami.

zmajčki človeška ribica Postojnska jama | Avtor: Postojnska jama Postojnska jama
Razstava je bila sicer v načrtu že v sredini marca, ko so se mlade človeške ribice namestile v svoj novi dom. Zaradi razglasitve epidemije pa so Postojnsko jamo kmalu zaprli za obiskovalce, in to za najdaljši čas v njeni 200-letni zgodovini. Vrata je ponovno odprla danes, ko so se odprla vrata tudi ostalih znamenitosti, ki so v sklopu Parka Postojnska jama.

Če je bil ogled odrasle človeške ribice del redne ponudbe v Postojnski jami že od zgodnjega 19. stoletja, je ogled 22 mladičkov, ki so se vzredili sami v svojem naravnem habitatu, možen prvič v zgodovini. Pred tem se v Sloveniji zmajevi mladički, kot jim radi rečejo delavci v Postojnski jami, niso vzredili niti v laboratoriju. To je uspelo le francoskim znanstvenikom v 50. letih prejšnjega stoletja.

Človeška ribica je največja med jamskimi živalmi, saj v dolžino meri od 25 do 30 centimetrov, in je edini povsem na podzemlje vezani vretenčar v Evropi. Popolnoma je prilagojena življenju v temi. Hrani se z rakci, črvi, polži in drugimi vodnimi nevretenčarji. Živi do 100 let, brez hrane pa lahko vzdrži tudi več let. Leta 2016 je svetovna javnost napeto spremljala edinstveno izleganje zmajevih mladičkov.

Čeprav je bilo prvotno načrtovano, da bodo mladički na ogled že z 8. junijem, so otvoritev prestavili na 11. junij. Pred ogledom vivarija, ki ni voden in si tako lahko vzamete čas ter si v svojem tempu ogledate razstavo, se pozanimajte o spremenjenem urniku. Še vedno veljajo tudi higienski predpisi, ki jih je pri ogledu treba upoštevati.

zmajčki človeška ribica Postojnska jama Video Slovenija Video. Tako poškodovani človeški ribici zraste nova noga
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice