Popotnik
997 ogledov

Pozabljeni deli Istre

Zaliv Blaz Profimedia
Hrvaška Istra je polna skritih zalivov in zaliv Blaz je samo eden izmed njih.

Zaliv Blaz leži v zeleni vodi Raškega zaliva, ki je znan po številnih skritih zalivčkih. V Velikem zalivu se mešata sladka in slana voda, saj ga z vodo preskrbujeta morje in reka Raša, ki svojo delto pogosto poplavlja. Na drugi strani zaliva je kraj Trget, najlažji dostop v Blaz pa je po poti iz Barbana skozi Hrboke in manjše zaselke do vasice Rebići.

Zaliv je bil nekoč poznan po petih mlinih, ki so bili na nivoju morja, kar je veljalo za redkost. Mline je obračala voda iz več izvirov, uporabljali pa so jih tudi za pitno vodo. Znano je, da so ljudje celo iz Svetega Lovreča prihajali s sodi pritrjenimi na osle in vole v Trget, od koder so po morju dosegli Blaz, da bi sode napolnili z vodo. Ostanke omenjenih mlinov lahko vidimo še danes. Do njih pridemo, potem ko parkiramo avto na obali. 

Gozdna stezica vodi do ostankov treh stavb. Dve se nahajata čisto ob morju, ena pa je od obale nekoliko oddaljena. Porasle so z bujnim rastlinjem, notranjost pa je prepuščena propadu. Vanje ni možno vstopiti niti iz ene strani. Tišino seka zgolj ptičje žvrgolenje in žuborenje vode, ki izvira na nekaj mestih, pljuska ob stavbe in izginja v modrini morja. Izviri ustvarjajo majcene brzice, ki se pretakajo po obraslih pritokih do starih mlinov in se stekajo v blatno vodo.

plaža Valun, Cres Popotnik Najlepše hrvaške plaže po izboru Guardiana

Če so v preteklosti v Blaz prihajali tudi iz bolj oddaljenih krajev, je zaliv danes umaknjen od prometnih in turističnih tokov. Tam kraljujejo le ruševine in popoln mir. Zaliv Blaz je neupravičeno malo poznan in skoraj pozabljen, saj je to mesto, ki priča o davnih in spokojnih časih, prekrasno za enodnevni izlet.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice