Popotnik
401 ogledov

To je pravi naslov, če želite videti bobra

Štiriinpetdeset hektarjev veliko mokrišče Zelenci je bilo leta 1992 razglašeno z Žurnal24 main
Mokrišče Jovsi v občini Brežice, ki je zaradi biotske pestrosti zanimivo posebej za manjše otroke, se najbolj splača obiskati prav v tem času.
Jovsi so obsežna naravna ravnica, sestavljena iz več mokrišč, ki so bogata z različnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Tu ima stalno ali občasno prebivališče okoli 60 ptičjih vrst, med drugimi orel belorepec, zlatovranka, črna in bela štorklja, kozica ter dve evropsko ogroženi vrsti; kosec in črnočeli srakoper. V regulirani rečici Šica in v nekdanjih rečnih mrtvicah je več vrst dvoživk, metulj močvirski cekinček pa živi na obrežnih rastlinah. Na tem območju uspeva kar 132 rastlinskih vrst, med njimi so tudi nekatere zelo redke, kot so na primer navadni kačji jezik, močvirska kukavica, navadna vodna lečica in lasasti dristavec.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grass in the sky. Swamp near Brezice called Jovsi.

A post shared by Franci (@francivranetic) on

Jovsi, ki so dobili ime iz nemške besede Jauchsee (Gnojnično jezero) se razprostirajo na površini skoraj petih kvadratnih kilometrih v občini Brežice. Zaradi naravovarstvenega pomena je območje zaščiteno, in sicer kot Območje Natura 2000, ekološko pomembno območje, naravna vrednosta in kot naravni spomenik.

V mokrišču tudi opazovalni stolp

Ravno zaradi pestre živalske in rastlinske ponudbe bi Ivan Urek iz Krajevne skupnosti Kapele obisk priporočil družinam, starejšim in šolarjem. Kot je omenil Urek, imajo za slednje pripravljene učne delovne liste o pticah, drevesih, dvoživkah, gozdu in drevesih. Prav tako je za obiskovalce pripravljen tudi predstavitveni film v več jezikih, v katerem je prikazan  živi svet Jovosov in gozd Dobrava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jovsi 2019! Photo: TD Kapele #brezice #discovebrezice #jovsi

A post shared by Discover Brezice (@discover_brezice) on

Urek nato predlaga ogled in sprehod po Koščevi poti, kjer je mogoče videti različne ptice, mokrišča in tudi bobra, ki se je nedavno tu naselil. Pot, ki je dolga kilometer in tako primerna tudi za družine z majhnimi otroki in nam vzame približno uro počasne hoje, vodi do opazovalnega stolpa. Od tam seže pogled po celotnem mokrišču. Kot najboljši čas za obisk Urek navede pomlad in poletje, v kolikor ni preveč deževja pa tudi jeseni.

Letno morkišče obišče približno 300 posameznikov

Jovsi turistično še niso tako oblegani, saj letno sem zaide le od 200 do 350 posameznikov. Urek doda, da so z željo po ustreznem obnašanju vseh obiskovalcev "postavljene informacijske table, ki govorijo o poteku poti, ogledu in kako se je treba na tem območju obnašati". 
Za konec Urek še pove, da je v teku projekt pod vodstvom Kozjanskega parka, ki bo uredil območje, namenjeno razmnoževanju in umestitvi v naravo zaščitene nižinske žabe plavček.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice