Popotnik
432 ogledov

V teh občinah decembra največ prenočitev

veseli december v Ljubljani Anže Petkovšek Prižig lučk v Ljubljani in začetek veselega decembra.
Največ je bilo tujih gostov iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo v decembru zabeleženih več kot 314.000 prihodov turistov in več kot 842.000 turističnih prenočitev. Prihodov domačih turistov je bilo skoraj 104.000, njihovih prenočitev pa več kot 293.000. Prihodov tujih turistov je bilo skoraj 211.000, njihovih prenočitev pa skoraj 549.000.

Resort Jasna Popotnik Veste kje leži "alpska plaža"?

Največ prenočitev med tujimi turisti so v decembru ustvarili turisti iz Italije (27 odstotkov), sledili so turisti iz Avstrije (10 odstotkov), Hrvaške (10 odstotkov), Nemčije (šest odstotkov), Srbije (pet odstotkov) in Madžarske (štiri odstotke).

Več kot 513.000 ali 61 odstotkov vseh turističnih prenočitev v decembru je bilo ustvarjenih v hotelih, 14 odstotkov v apartmajskih in počitniških naseljih, pet odstotkov v skupini zasebne sobe, apartmaji ter hiše, po štirje odstotki pa v kampih in v prenočiščih.

Z vidika vrst turističnih občin so največ turistov decembra prepričale zdraviliške (28 odstotkov vseh prenočitev), sledile so gorske občine (23 odstotkov), občina Ljubljana (20 odstotkov) in obmorske občine (12 odstotkov).

Leto 2018 je sicer s spremembo zakona o gostinstvu prineslo nov način beleženja gostov in njihovih prenočitev prek portala e-Turizem. Zato statistični urad lani zbranih podatkov ne more neposredno primerjati z letom 2017.

Ocene Slovenske turistične organizacije (STO) pa kažejo, da naj bi bilo lani vseh turističnih prihodov 5,6 milijona, prenočitev pa več kot 15,2 milijona (v 2017 4,95 milijona oz. 12,6 milijona). Tujih gostov naj bi pozdravili 4,2 milijona, njihovih prenočitev bo blizu 11 milijonov.

Izleti po slovenskih občinah

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje. 

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice