Popotnik
1484 ogledov

Zato je Amsterdam prejel ta neprivlačen naziv

Amsterdam
Mestni svet Amsterdama je sprejel proračun za leto 2024. Ob tem napovedujejo številne spremembe.

Amsterdam je letos obiskalo več kot dvajset milijonov ljudi, od tega so bili mnogi v mestu samo en dan. Zato mestni svetniki napovedujejo številne novosti, ki ne bodo pogodu turistom. Z letom 2024 bodo med drugim povišali turistično takso, ki naj bi se zvišala za 12,5 %. S tem pa bo postala najdražja tovrstna dajatev v Evropski uniji. 

To pomeni, da se bo ob povprečni ceni sobe 175 evrov na osebo v letu 2024 taksa dvignila s 15,25 na 21,80 evra na noč. Prav tako se bo zvišala turistična taksa za potnike na križarkah, in sicer z 8 na 11 evrov na obiskovalca.

Gdansk ga poznate? Popotnik Evropsko mesto, ki spominja na Amsterdam, a je za polovico cenejše

Amsterdam | Avtor: Profimedia Profimedia
Po vzoru Benetk glavno mesto Nizozemske razmišlja tudi o uvedbi vstopnine za dnevne obiskovalce. Po drugi strani si tamkajšnja vlada prizadeva ublažiti vpliv inflacije na prebivalce z različnimi subvencijami in shemami. Davki na nepremičnine in parkirnine bodo na primer prihodnje leto ostali na sedanjih stopnjah.

DutchNews.nl je citiral Hesterja van Burna, svetnika, odgovornega za finance, ki je dejal: "Številni prebivalci Amsterdama se še vedno trudijo obdržati glavo nad vodo zaradi močno zvišanih cen. Stroški za prebivalce se leta 2024 ne bodo več povečali. Zvišala se bo turistična taksa: obiskovalci bodo tako prispevali h glavnim nalogam mesta. To nam omogoča, da se spopadamo s posledicami čezmernega turizma in si dodatno prizadevamo za ohranjanje čistih ulic ter reševanje akutnih težav v soseskah."

Amsterdam novi ukrepi Popotnik V Amsterdamu kmalu prepoved prodaje marihuane turistom? Benetke novost Popotnik V Benetke po novem le, če boste plačali rezervacijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:14 17.oktober 2023.

    Doma bodite,imamo zadost lepot,je pa res,da tudi doma ni poceni

  • rd2dmk2 08:55 17.oktober 2023.

    pri nas je pa taksa 2 eura. ni čudno da imamo turistov kot mravelj. ti pa sabo nosjo konzerve cocacole, ki potem prazne nosijo nazaj domopv da dobijo kavcijo. hvala državi da ne daje kavcije za pločevinke, bi še pobirali ...prikaži več turisti. bi sabo prnesli žakelj praznih pločevink. da bi preživeli cene vstopnic. torej STA - st prebral 12 eurov taksa. in kaj z njo zaposlit takoj 1000 okoljskih-turističnih inšpektorjev in še kasirat kazni od tujcev. in nemarnih turističnih delavcev, ki vabijo le te v SI.

  • fuckZ24 08:08 17.oktober 2023.

    V coffe shopih furajo prikrite podražitve. Zdaj prodajajo že kar narejene zvitke, noter pa za vzorec gandže. Cena ista, pakunga pa zmeri manjša.