Popotnik
17770 ogledov

Zato je Logarska dolina še vedno zaprta

Logarska dolina Profimedia
Ker smo na družbenih omrežjih opazili, da nekateri dolino že sedaj obiskujejo, smo pri TIC Logarska dolina preverili, kako kaže z odprtjem ene najlepših ledeniških dolin v Evropi.

Čeprav je večji del Slovenije varen in odprt za turiste, zaradi posledic poplav določene turistične destinacije ostajajo nedostopne, ponekod so še vedno ovirane ali prekinjene tudi cestne in železniške povezave.

Z željo, da bi bilo potovanje in bivanje v Sloveniji čim bolj brezskrbno, na Slovenski turistični organizaciji (STO) zbirajo podatke o aktualnih razmerah po destinacijah. "Ker se razmere izboljšujejo in stanje spreminja, priporočamo, da ob načrtovanju obiska destinacij in preživljanju dopusta v Sloveniji preverite informacije tudi na destinacijskih spletnih straneh ali družbenih omrežjih," priporočajo na STO.

hribi pozor Popotnik Pohodniki, teh planinskih poti še ne obiskujte!

Ena izmed destinacij, ki je 4. in 5. avgusta 2023 utrpela najhujše posledice katastrofalnih poplav, je Logarska dolina – Solčavsko. V začetku meseca so na svoji spletni strani sporočili, da so z državno in občinsko odredbo kot turistična destinacija do nadaljnjega za obiskovalce zaprti. Na celotnem območju namreč poteka intenzivna sanacija škode na javni infrastrukturi, ki so jo povzročile stoletne vode.

Ker smo na družbenih omrežjih opazili, da nekateri dolino že sedaj obiskujejo, smo pri TIC Logarska dolina preverili, kako kaže z odprtjem ene najlepših ledeniških dolin v Evropi. Dejali so nam, da je Logarska dolina za obiskovalce uradno še zmeraj zaprta, odprtje pa načrtujejo s koncem tega meseca. Sogovornik nam je omenil, da hujših razdejanj tam ni bilo, otežen je predvsem dostop do Logarske doline, saj so številni kraji na poti do nje utrpeli hudo razdejanje na javni infrastrukturi.

Zato so v občinah Luče in Solčava sprejeli Odredbo o zaprtju nastanitvenih objektov, ki velja do preklica. Gibanje je tam omejeno. Sanacija naj bi bila zaključena v prihajajočih dneh, takrat pa se bo odprla tudi destinacija Logarska dolina – Solčavsko.

Logarska dolina Popotnik Čeprav uradne poti ni, kolesarjev to ne ustavi

Ena najlepših alpskih dolin v Evropi, Logarska dolina, v sebi sicer skriva nešteto naravnih znamenitosti in je pravi raj za ljubitelje pohodništva v neokrnjeni naravi. Objemajo jo mogočni dvatisočaki Kamniško-Savinjskih Alp, v svojem zatrepu pa navdušuje z veličastnim, 90 metrov visokim slapom Rinka. Ogledamo si ga lahko na poti na Okrešelj.

slap Rinka | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot del Solčavskega sta tu našla sožitje tradicija in narava in je lep primer trajnostnega razvoja. Turizem kot dodana vrednost kmetijstvu in gozdarstvu ponuja oddih v mirnem okolju krajinskega parka in številne aktivnosti. 

Ljubljanica Ljubljansko barje pri nas Popotnik Magični naravni parki, ki jih morate obiskati!

Logarska dolina | Avtor: Tomo Jeseničnik Tomo Jeseničnik

Sedem kilometrov dolga dolina skriva preko 40 naravnih vrednot in je domovanje številnim ogroženim vrstam alpskih rastlin in živali. Čarobno naravo lahko občudujemo na naravoslovno-etnografski poti, zgodbam pa prisluhnemo v družinskem parku Pravljični gozd.

Logarska dolina | Avtor: Profimedia Profimedia
Od aprila do novembra se na vstopni točki za vstop v Krajinski park Logarska dolina plača pristojbina v enkratnem znesku. Pešcem, kolesarjem in voznikom električnih vozil pristojbine ne zaračunajo, saj je v ospredju spodbujanje mehkih oblik mobilnosti in umirjanja motornega prometa znotraj Krajinskega parka Logarska dolina.

Koče v okolici Logarske doline še vedno zaprte

Zaradi posledic poplav so zaprti Dom planincev v Logarski dolini, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico ter Frischaufov dom na Okrešlju. Za razliko od omenjenih planinskih poti so planinske koč po večjem delu Slovenije normalno odprte in delujejo po urniku, ki je objavljen na spletni strani koč.

planinska koča | Avtor: Profimedia Profimedia

Na srečo planinske koče v preteklih ujmah niso bile poškodovane, so pa bile v ujmah poškodovane določene planinske poti oz. dostopi do planinskih koč. Planinska zveza Slovenije, ki skrbi za mrežo planinskih poti po Sloveniji, zato ažurno objavlja podatke o stanju poti in zaradi plazov, podrtih dreves, nanosov grušča in drugega materiala zapira poškodovane odseke.Na zvezi pozivajo planince, da se na najbolj kritična mesta ne odpravljajo in naj si za planinski izlet raje izberejo cilje v ostalem delu Slovenije.

planinska koča strokovnjak Popotnik "Še vedno ostaja (pre)več koč, ki so v slabem stanju"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Pepe007 17:32 26.avgust 2023.

    Kaka je korist od tega, da z uredbo zapreš turistične objekte, ki niso poškodovani in ljudem vzameš pravico do dela?

Sorodne novice