Slovenija
12374 ogledov

Ali bo božič bel?

Zima, sneg, mraz, led EPA
Jasno je, da bo v noči na soboto spet snežna pošiljka, že četrtič v letošnjem decembru. Bodo tudi prazniki beli?

Vremenoslovci z Arsa napovedujejo novo pošiljko snega v noči na soboto. Napovedujejo, da bo jutri oblačno in v večjem delu Slovenije deževno, sprva bodo možne tudi posamezne plohe, lahko tudi zagrmi. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo sredi dneva slabel. Zvečer in v noči na soboto se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije spustila do nižin, na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.

Temperature bodo od 7 do 13, v severnih krajih okoli 3 stopinje Celzija. V soboto zjutraj bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na zahodu. Čez dan bo ostalo pretežno oblačno, v zahodnih krajih pa se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Sledilo bo nekaj suhih in razmeroma hladnih dni.

Veter Hude ure Slovenija Tu bo veter ponoči spet udaril

V 5- do 10-dnevni napovedi Arso omenja suhe dneve do prihodnje soboto, razmeroma hladno bo. Daljnoročnih napovedi se, kot običajno, izogibajo.

Portal Ciklon.si po drugi strani omenja možen razvoj vremena do konca meseca. "AO indeks bo prvič v tem mesecu šel nad ničlo, kar pomeni da bodo manj verjetni vdori polarnega zraka proti jugu. Nad večjim delom Evrope se bo od nedelje naprej vzpostavil zonalni tok. Vremenske fronte bodo potovale od zahoda proti vzhodu na severnem polu pa se bodo cikloni večinoma vrteli v krogu in se ne bodo spuščali v zmerne geografske širine. Od nedelje nas čaka torej vsaj teden dni suhega vremena torej ravno nekje do božiča," navajajo.

Sami zastavljajo samoumevno vprašanje, ali bo božič po nižinah letos bel in odgovarjajo, da so možnosti še nekje 50:50. V noči na soboto bo padlo premalo snega, da bi se obdržal skoraj dva tedna, kljub zelo hladnim jutrom, ki nas čakajo.

Navajajo, da bo v soboto zapadlo med pet in 15 centimetri mokrega snega, največ na jugu. V soboto dopoldne bodo padavine ponehale, popoldne se bo delno zjasnilo, na Primorskem bo pihala šibka burja.

Torej vprašanje, ali bomo imeli letos bel Božič, še vedno ostaja odprto.

Veter Kaj nas čaka? Slovenija Brane Gregorčič razlaga, zakaj tako burno vremensko dogajanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Matevž Novak 01:43 15.december 2017.

    Kdo pa je ta, Božič? Mogoče bo bel od snega, ampak božič, za tega se pa ne ve. Osnove slovenice.

  • dchello 23:39 14.december 2017.

    B.B., od kdaj v slovenščini praznike, kot je božič, pišemo z veliko začetnico?