Slovenija
26950 ogledov

Grozljivi prizori v Logarski dolini

Vremenska ujma v Logarski dolini
1/7
Občina Solčava
"Včeraj nihče ni poročal o škodi pri nas, ker smo bili dobesedno odrezani," nam je povedala direktorica občinske uprave.

Logarska dolina oziroma občina Solčava. Cesta proti dolini je še vedno neprevozna, nam je povedala direktorica občinske uprave, ki hkrati deluje tudi v štabu civilne zaščite, Albina Štiftar. Tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo je svoje člane aktiviralo že v ponedeljek okrog druge ure popoldne.

Odpravili so se v naselje Logarska dolina, kjer je začelo podirati drevje, cesta je bila neprevozna, odkrivalo je objekte. "Veter je bil zelo močan od ponedeljka popoldne, umiril se je včeraj v dopoldanskem času. Dostop je bil možen le do centra Solčave, ceste proti Logarski dolini, Matkovem kotu, Robanovem kotu in Podolševi so bile neprevozne zaradi podrtega drevja," nam je pojasnila Štiftarjeva.

Veter Kaj nas čaka? Slovenija Brane Gregorčič razlaga, zakaj tako burno vremensko dogajanje

V občini so bili brez električne energije, prekinjen je bil signal mobilne in fiksne telefonije. "Bili smo dobesedno odrezani od sveta, zato tudi ni bilo informacij, kakšno razdejanje je pri nas."

Vremenska ujma v Logarski dolini | Avtor: Občina Solčava Občina Solčava

Včeraj so bili ves dan na terenu električarji in ostale pristojne službe. "Pomagali so tudi številni domačini, tako da smo s skupnimi močmi nekako vzpostavili interventne poti, da smo prišli do kmetij." Šola je bila zaprta.

Na vprašanje, kakšno je stanje danes, Štiftarjeva pove, da se do Solčave pride, medtem ko je cesta proti Logarski dolini še vedno zaprta. 24 prostovoljnih gasilcev je včeraj - poleg delovanja na cestah - sodelovalo še pri nujni sanaciji treh stanovanjskih objektov, 12 nestanovanjskih, sedem jih morajo oskrbeti še danes. V občini je še vedno nekaj objektov brez elektrike, otrok iz odročnih vasi ni v šolo.

Sneg na cesti Narasle reke Slovenija Po vetru še dež in sneg, številne ceste zaprte

"Ogromno je tudi podrtih dreves, škoda bo res visoka. V tem trenutku ne moremo podati niti približne ocene, saj je bil naš fokus delovanja od ponedeljka naprej usmerjen v zaščito, kar se je rešiti dalo. Ko bomo življenje pripeljali nazaj na tirnice, se bomo ukvarjali s škodo."

Vremenska ujma v Logarski dolini | Avtor: Občina Solčava Občina Solčava

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • McClain 23:07 13.december 2017.

    najbolj fajn kadar pišete kako v ameriki veter podira hiše "iz kartona". Sam da tam piha 300/uro, tule pa mogoče 100 pa vse frči po zraku. Streho iščeš na konc vasi, sosedovo maš pa na vrtu

  • zdrej 21:36 13.december 2017.

    To, da so bili odrezani so si na nek način sami "krivi". Radioamaterstvo je hobi, ki zadnje čase po vsem svetu vlaga v komunikacije v sili (ARON). Če bil kateri od njih radioamater, bi vedel kako skomunicirati s preostalim svetom. ...prikaži več Po potrebi tudi brez omrežne napetosti.

  • Avatar Zala
    Zala 16:53 13.december 2017.

    Valovite strehe od slemena do žleba in motažne kajžice niso primerne za naše kraje. Ob vsakem večjem vetru odkriva strehe šol in vrtcev. Mogoče bo država in Občine to le sprevidele in ponovno sledile izkušnjam naših prednikov.