Slovenija
1806 ogledov

Že od ponedeljka so odrezani od sveta

Posledice ujme na regionalnih in glavnih cestah Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo
Razmere po vremenski ujmi se umirjajo, a so nekateri deli države še vedno odrezani od sveta.

Na Koroškem se razmere po vremenski ujmi z orkanskim vetrom in nevarnostjo poplavljanja rek umirjajo. Ponoči je močno upadel pretok reke Drave. Največ težav je še vedno zaradi izpada elektrike in neprevoznostjo lokalnih cest. Pouka danes nimajo v podružničnih šolah na Ojstrici in Remšniku, medtem ko v Osnovni šoli Brezno-Podvelka pouk danes bo.

Medtem ko so ekipe Elektra Maribor in Elektra Celje že od ponedeljka na terenu, še vedno marsikje na Koroškem ni elektrike, posledično so motene tudi telefonske povezave na mobilnem omrežju. Tako so nekatera območja v občinah Črna na Koroškem, Podvelka in Ribnica na Pohorju že od ponedeljka nedosegljiva.

Veter Kaj nas čaka? Slovenija Brane Gregorčič razlaga, zakaj tako burno vremensko dogajanje

Brez elektrike še več tisoč gospodinjstev

Po podatkih Elektra Celje je bilo na Koroškem ob 7. uri brez električne energije skupno 1763 odjemalcev na celotnem območju Koroške, od tega največ na razdelilni transformatorski postaji Ravne na Kroškem 655, razdelilni postaji Radlje ob Dravi 331 in na območju Vuzenice 311 odjemalcev. Del območja občin Podvelka in Ribnica na Pohorju spada pod okrilje Elektra Maribor.

Na področju Elektra Ljubljana je bilo ob 8. uri brez električne energije še 5.852 gospodinjstev. Ekipe so na terenu in se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času. Predvidoma naj bi bile napake odpravljene danes do konca dneva. 

Posledice ujme na regionalnih in glavnih cestah | Avtor: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo

Neprevoznih več kot 150 kilometrov cest

Ob tem tako prebivalcem kot ekipam elektro podjetij težavo predstavljajo neprevozne lokalne ceste, saj pristojne službe še niso uspele počistiti vsega podrtega drevja. Po prvih ocenah slovenjgraške območne enote zavoda za gozdove je bilo v torek dopoldne na Koroškem neprevoznih več kot 150 kilometrov gozdnih cest, od katerih mnoge vodijo do oddaljenih kmetij.

Veter Vreme Slovenija V tem kraju je veter najmočneje pihal

Šole ostajajo zaprte

Zaradi vremenskih razmer danes odpade pouk na podružnični osnovni šoli na Ojstrici v dravograjski občini in na Remšniku v občini Radlje ob Dravi, saj na tem območjih nimajo elektrike. V osnovni šoli Brezno-Podvelka po torkovi prekinitvi danes pouk ponovno poteka po ustaljenem urniku, je zapisano na spletni strani šole.

Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so končale sanacijo na vseh progah, ki so bile v preteklih dneh zaprte zaradi dreves in drugih ovir na njih. Po njih spet vozijo potniški vlaki, so sporočili s Slovenskih železnic.  

Na Jezerskem spet brez elektrike

Na Jezerskem je zgodaj zjutraj prišlo do okvare agregata, zato so ponovno ostali brez elektrike. Vzdrževalci Elektra Gorenjska so že na delu in skušajo agregat usposobiti, sicer pa bodo pripeljali drugega. 

Ker ni elektrike, bo danes vrtec ostal zaprt, medtem ko pouk v šoli poteka nemoteno, kolikor je to v teh razmerah mogoče. Težava je predvsem ogrevanje prostorov, saj se je danes temperatura precej spustila, na Jezerskem pa je že zapadlo okoli deset centimetrov snega. 

Posledice ujme na regionalnih in glavnih cestah | Avtor: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo
Delavci, ki so na terenu, se bodo danes poskušali prebiti še do bolj oddaljenih kmetij. Vzpostaviti morajo namreč prevoznost še treh cest, nato pa bodo tudi tem kmetijam lahko dostavili agregate za zagotavljanje električne energije. Na Jezerskem je poškodovanih okoli 70 streh. Nekaj objektov je bilo v celoti odkritih, na dve hiši pa sta padli smreki. 

Zaradi snega bo danes še nevarnejše

Bohinjskim gasilcem bodo danes na pomoč prišli kolegi z Bleda, Kranja in Jesenic. Poveljnik štaba civilne zaščite Bohinj Dušan Pfeifer je dejal, da čistijo ceste Nemški Rovt - Soriška planina, Gorjuše - Mrzli Studenec in cesto proti Uskovnici. Večina prebivalcev občine Bohinj ima elektriko, ni je le na Uskovnici, na Rudnem polju in v delu Ukanca. 

Gasilci bodo danes nadaljevali s pokrivanjem odkritih streh, ki jih je bilo na območju Bohinja okoli 80. Ker je danes začelo snežiti, bo to delo še nevarnejše. 

Zima Vreme Slovenija Kakšna temperaturna razlika, za 40 stopinj Celzija!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice