Slovenija
2325 ogledov

Bo to novi minister za kulturo?

predsednik državnega zbora Dejan Židan Anže Petkovšek Novi predsednik državnega zbora Dejan Židan.
V stranki SD naj bi razkrili svojega kandidata za ministra za kulturo.

Ime kandidata naj bi bilo znano danes ali jutri, saj so prejšnji teden že opravili pogovore s potencialnimi kandidati iz stroke in politike. Za novega ministra za kulturo naj bi stranka predlagala Zorana Pozniča, direktorja zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, je v torek zvečer poročal Svet na Kanalu A.

V stranki imena uradno niso želeli ne potrditi ne zanikati. Kot so pojasnili, želijo s predlogom za novega ministra najprej seznaniti predsednika vlade Marjana Šarca, javnosti pa naj bi ime posredovali danes ali v četrtek, ob imenih obeh novih sekretarjev.

Kot je v izjavi za medije konec minulega tedna povedal glavni tajnik SD Dejan Levanič, so ob iskanju novega ministra za kulturo po odstopu Dejana Prešička govorili tako z ljudmi iz stroke, ki veliko vedo o kulturi in imajo določena pričakovanja, kot z različnimi politiki, ki obvladajo sam proces in vedo, kako bi lahko umirili razmere na ministrstvu za kulturo ter nadaljevali sedaj zastavljene projekte.

Pri SD navajajo, da si želijo izbrati najboljšo možno ekipo, ki bo prevzela vodenje kulturnega resorja, ob čemer ocenjujejo, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki. Med drugim so bili v zadnjih štirih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih, z rebalansom proračuna pa je bilo prvič po več letih namenjenih več sredstev za kulturo. Prav tako je bilo začetih več projektov, za katere menijo, da je zelo pomembno, da se nadaljujejo.

Prešiček je predsedniku vlade Marjanu Šarcu svoj odstop ponudil 27. januarja. Šarec je njegov odstop sprejel, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo. Na ministra Prešička so sicer leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal. Po odstopu Prešička posle ministra za kulturo opravlja minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mitja20 12:23 20.februar 2019.

    Trboveljski raufng ta bo pihal 100/na uro

  • cogocogo 10:38 20.februar 2019.

    zakaj je meni tako odvraten tale židan ,,zelo rad bi mu kaj povedal v gobec ,,tip je to kar človek ne bi smel biti ,,sicer pa ssssta bila dva njegova predhodnika še hujsa ,,le kako še narod naseda tej bedi ...prikaži veči ,,da je milančel velik izprijenec vedo že ptici ,,na se je spajdašil z tajkunskimi kriminalci in izropal večino nasih firm tudi vemo in pahor ter sedaj židan se veno tisčita kljune v milanovo rit ,,zame je milan najvecji izdajalec delavstva ,,pa kao bi mu rad to zabrusil v izprijeni gobec ,

  • Avatar olor
    olor 09:53 20.februar 2019.

    a bo zdržal brez alkohola?

Sorodne novice