Slovenija
8030 ogledov

O Šarcu: "Prvič je bilo zaznati nekaj neodločnosti"

izjava Marjan Šarec Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička
"Ne vem, če je kdo sploh pričakoval drugačen razplet," meni politični analitik Andraž Zorko.

Politični analitik Andraž Zorko iz družbe Valicon nad potezo premierja Marjana Šarca, ki je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička, ni presenečen. "Ne vem, če je kdo sploh pričakoval drugačen razplet," je dejal. Premierjeva odločitev je bila pričakovana tudi zato, ker je bil po odstopu kohezijskega ministra iz vrst SAB Marka Bandellija vzpostavljen standard, ki ga mora premier zdaj upoštevati. "Ob odstopu Bandellija in tudi v predvolilni kampanji je Šarec obljubil in postavil določene standarde. In prevažanje glasbil s službenim avtomobilom z ministrstva na glasbeni konservatorij - pojavile so se sicer še hujše obtožbe - pa naj se sliši še tako banalno, enostavno ne sodi v ta standard. In tudi zato premier ni imel izbire, kot da odstop sprejme," je pojasnil Zorko.

V SD so odločitev o usodi ministra prepustili Šarcu, ki je odločitev sprejel po vrnitvi iz Davosa in dan po tem, ko je Prešiček ponudil odstop. To odlašanje in nekakšno prelaganje odgovornosti je presenetilo Zorka. Medtem ko je šlo pri Bandelliju po njegovih besedah hitreje, je tokrat SD preložila odgovornost na premierja, kar je na današnji novinarski konferenci tudi sam izpostavil. Šarec se je po drugi strani tudi sam v Davosu elegantno izognil tej temi, "češ da zdaj ni čas za to". To pa je bila po Zorkovem mnenju ena premierjevih manj spretnih potez v zadnjem času.

pisanje pismo test kontrolka Ministrstvo za kulturo Slovenija Sindikat: Z ministrom ne moremo več sodelovati

"Izpadel, kot da morda okleva"

Bilo je namreč nekoliko nenavadno, "ker je prvič izpadel, kot da morda okleva". "Prvič je bilo pri premierju zaznati nekaj neodločnosti in po drugi strani taktiziranja ali še huje, kot da Šarec ne odloča sam, da je moral priti nazaj v domovino, da se je lahko odločil," je dejal Zorko. V tem času je Prešiček sam dal odstopno izjavo in morda je prav zaradi tega Šarec odlašal. Po Zorkovih domnevah so Prešičku tako v SD kot v LMŠ dali priložnost, da sam ponudi odstop.

Šarec je po Zorkovi oceni ravnal zelo modro, saj je on izpadel "zmagovalec". Izpadlo je namreč tako, kot da je on sprejel odgovornost namesto stranke SD, in sicer da je ponujeni odstop sprejel. Moralo pa bi biti ravno obratno, Prešiček in z njim SD bi s pravočasnim odstopom oz. bolj odločnim stališčem pretekli teden kvečjemu pridobila politične točke. Precej modro je Šarec sicer po njegovem mnenju ravnal tudi, ker je zahteval, da z ministrstva odideta tudi državna sekretarja.

Zorko ocenjuje, da Šarec ne more več veliko pridobiti na javnem mnenju, razen če bo kateri od strank podpora še bolj padla, kar se zna zgoditi edino v primeru SD, a ne občutno. So se pa začela odpirati določena vprašanja okoli Šarca in LMŠ, in sicer kdo sploh vodi to vlado in kdo je v resnici LMŠ, je dejal Zorko.

Dejan Prešiček Tarča Slovenija Nerodni odgovor ministra: "Ne trpinčim brez razloga"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Tupamaros 09:16 29.januar 2019.

    12,6% PV po navodilih. Prvič ko bo postal preveč domišljav, da on vodi vlado in bo dregnu, po nerodnosti, v sršenovo gnezdo bo odletel. Cerar je postal izredno domišljav in so mu pokazali kje mu je mesto.

  • Janez_53 08:31 29.januar 2019.

    Ne vem, kateri bumbar lahko napiše naslov: "Kdo sploh vodi to vlado?" Po dolgem času jo vodi človek s hrbtenico - za razliko od mečkačev brez hrbtenice, ki so jo vodili v prejšnjih mandatih, vse tja do dr.Drnovška, ki je ...prikaži več bil tako predsednik vlade kot predsednik države človek na mestu!

  • Spark 22:06 28.januar 2019.

    Bravo Šarec! Absolutno pravilna odločitev. Nov minister pa naj že enkrat naredi red na tem razsulem ministrstvu.

Sorodne novice