Slovenija
284 ogledov

Sage o generalnem direktorju policije še ni konec

Boštjan Lindav-Senad Jušić policija.si Boštjan Lindav (levo) in Senad Jušić na primopredaji poslov 24. februarja letos.
Boštjan Lindav je tožbo napovedal že pred dokončno izbiro.

Na zadnjem razpisu neizbrani kandidat za generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je v ponedeljek na upravno sodišče vložil tožbo, s katero izpodbija izbirni postopek, v katerem je bil za prvega človeka policije izbran Senad Jušić. Njegov odvetnik Gregor Verbajs je za STA potrdil, da sta vložila tudi zahtevo za začasno odredbo.

O vloženi tožbi na upravno sodišče, s katero bo Lindav skušal dokazati, da postopek imenovanja Jušića ni potekal v skladu s predpisi oziroma da novi generalni direktor ne izpolnjuje pogojev za ta položaj, je prvi poročal Dnevnik. Verbajs pa tudi za STA danes o podrobnostih glede tega, kako sta utemeljila upravni spor, ni želel govoriti.

"Zaenkrat sva se odločila, da ne bova dodatno komentirala postopka in vsebine tožbe, pač pa bova počakala, da sodišče odloči, saj ne želiva kakorkoli vplivati na postopek. Lahko pa potrdim, da smo predlagali tudi začasno odredbo za zadržanje odločitve o imenovanju direktorja," je dodal Verbajs, ki odločitev o slednji pričakuje v roku dveh ali treh tednov.

Ima ali nima dovolj izkušenj?

Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Lindav je tožbo napovedal že pred dokončno izbiro, če bi vlada na to funkcijo imenovala Jušića, kar se je pozneje zgodilo. Slednjemu namreč Lindav očita pomanjkanje vodstvenih izkušenj.

Kandidat za generalnega direktorja policije mora namreč imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Jušić je med izkušnjami na vodstvenih delovnih mestih navedel delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Na notranjem ministrstvu sicer menijo, da Jušić izpolnjuje pogoje za vodenje policije, kot so navedli že marca letos, je po pravilih vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja.

Posebna natečajna komisija uradniškega sveta je sicer tako Jušića kot Lindava ocenila kot primerna kandidata za opravljanje funkcijo generalnega direktorja policije.

dezurni@styria-media

Komentarjev 3
  • Kmodri 16:00 04.oktober 2023.

    Zagotovo več kot diletant Poklukar!

  • Stane Adamič 14:05 04.oktober 2023.

    A policija sploh še kaj dela??? Ali samo čaka kdaj bo šel Janša v Rdečo????Posebej plačani kriminalisti NPU_ja. Kaj delajo?????

  • leonardo 10:28 04.oktober 2023.

    V tem primeru nisem ne levi ne desni ampak razmišljajoč človek. Sem na strani Lindova! Prepričan sem, da je ministru bolj všeč kimavec in s tem bo lahko sam dirigiral, kot človek z izkušnjami in zato ga je postavil na ...prikaži več čelo policije. Spet smo tam kot smo bili!

Sorodne novice