Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Ambrušani dobili kazen

Protest obcanov Strojan BOBO Žurnal24 main
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so izrekli sodbo trem domačinom iz Ambrusa, ki naj bi preprečili uradno dejanje v nemirih, povezanimi z družino Strojan.

Branivoju Kajdižu, Zdenku Vidicu in Jožetu Zupančiču so očitali, da so preprečili uradno dejanja uradni osebi v času med nemiri v Ambrusu.

Zupančič je dobil 6 mesecev zapora s preizkusno dobo 2 let, Vidic in Kajdiž pa sodni opomin. Vsi so že napovedali pritožbo. Za Zupaniča so dokazali, da je poskušal ovirati postopek, za preostala dva pa sodelovanje v skupini, ki naj bi poskušala preprečiti uradno dejanje.

Kdo je začel?
Trojica je bila najbolj dejavna med občani, ki so se 25. novembra 2006 zbrali na cesti v Ambrusu, da bi romski družini Strojan preprečili vrnitev iz postojnskega nastanitvenega centra na njihovo zemljišče.

V spopadu med policijo in vaščani Ambrusa, ki se je zgodil tistega večera, je bil Kajdiž poškodovan. A policisti so po zatrdilih prisotnih silo uporabili brez opozorila, čeprav je policija zatrjevala, da so nasilje začeli vaščani. Navedbe vaščanov, da je tistega večera nasilje sprožila policija, so med sojenjem potrdili tudi novinarji nekaterih medijskih hiš, ki so tisti večer prisostvovali dogodkom v Ambrusu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.