Slovenija > Črna kronika
4998 ogledov

Tako je treba ravnati v primeru strelskega napada

strelski napad pohod naboji Profimedia Izstreljeni naboji strelnega orožja.
Pojavlja se vse več groženj napada s strelnim orožjem. Kako ravnati, če se znajdete sredi takšne situacije?

Spletni komentar, ki je najavljal strelski pohod, je na slovenskih šolah sprožil dodatne varnostne ukrepe. Vodstva naših izobraževalnih ustanov so staršem poslala smernice za ravnanje v tej občutljivi situaciji, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI) pa je dalo napotke ravnateljem in učiteljem.

V Sloveniji so že v lanskem letu zabeležili več podobnih groženj, posebej po tragediji, ki se je maja zgodila v Beogradu. Takrat so zaznali grožnje in na nekaterih šolah so stvari vzeli zelo resno.

Tudi tokrat je velik del slovenske javnosti na nogah. Internacionalna Policijska Organizacija (IPO), ki ima poseben posvetovalni status pri organih Združenih narodov, je na družbenem omrežju podala navodila, kaj storiti, če se znajdete sredi strelskega pohoda.

Tri možnosti

ročna pištola | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot prvo možnost svetujejo pobeg, če je ta možen. Pri tem je treba izbrati najvarnejšo pot evakuacije in ne izgubljati časa zaradi mnenj drugih. Osredotočen je treba biti na reševanje življenja in se ne ozirati na osebne predmete. Ob uspešnem pobegu je treba druge opozoriti na dogajanje in jim preprečiti vstop na območje, kjer bi lahko bil strelec.

Če pobeg ni mogoč, potem je treba najti ustrezen zaklon, sporoča IPO. Če je mogoče, je treba zakleniti in blokirati vrata, zastreti žaluzije in ugasniti luči. Treba je utišati mobilni telefon, vključno z načinom vibriranja in ostati tiho. V zaklonu je potrebno ostati, dokler policija ali drugo varnostno osebje ne poskrbi za evakuacijo.

Kot zadnja, tretja možnost, je opisan napad na strelca. To IPO svetuje le, če pobeg ali zaklon nista mogoča in ko je življenje zares ogroženo. Treba je onesposobiti strelca. Druge udeležence je treba prepričati v napad z improviziranim orožjem kot so stoli, gasilni aparati, škarje ... Treba je delovati agresivno, zganjati veliko hrupa in strelca zasuti s predmeti.

Ko prispe policija ...

IPO je podal še navodila za čas, ko na območje strelskega pohoda prispe policija. Potrebno je ostati miren in slediti navodilom uradnih oseb. Predmete je treba odvreči iz rok in roke dvigniti z odprtimi dlanmi navzven ter jih držati na vidnem mestu. Proti policistom se ne sme izvajati hitrih gibov in jim zastavljati vprašanj.

Če s klicem na 113 opozorite na strelski pohod, je treba javiti lokacijo (naslov in vrsto objekta), opis situacije in število strelcev, število in vrsto orožja ter število potencialnih žrtev in poškodovancev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 15:41 09.april 2024.

    Opozorilo je treba jemati resno, ker ni velike razlike med verskim ali pa desničarskim skrajnežem! Naj bo musliman ali janšist, je še vedno terorist!

  • Ender3 15:31 09.april 2024.

    A ni ravno vodja Janez pozival k legalnem oboroževanju sebi in svojim pa pošiljal pisemske naboje s posvetilom plemenitega..

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 14:26 09.april 2024.

    a pa Arabca, ki strelja lahko ustrelim nazaj? a ga lahko s šestilom onesposobim? sprašujem za mojga mulca, ki se ne da albancem in drugim priseljencem?

Sorodne novice