Slovenija > Črna kronika
6682 ogledov

Ministrstvo z napotki šolam, v sredo poostreno varovanje po vsej Sloveniji

OŠ Trbovlje vhod OŠ Trbovlje Vhod v eno od trboveljskih osnovnih šol.
Spletni komentar je botroval poostrenim varnostnim ukrepom. Šole so dobile iztočnice, kako postopati v dani situaciji.

V torek je po Sloveniji zaokrožila informacija o spletnem komentarju, ki je na neimenovani šoli v Sloveniji napovedoval podoben strelski pohod, kot se je konec preteklega tedna zgodil na Finskem.

Policija je sicer poudarila, da razlogov za paniko ni, šole pa so staršem kljub temu poslale opozorilo in jih pozvale, naj bodo pozorni na dogajanje okrog izobraževalnih ustanov.

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI) so v ponedeljek vsem šolam poslali dopis, v katerem so svetovali previdnost. "Svetujemo vam, da ste v teh dneh še bolj kot sicer pozorni na vaše učence, na dogajanje v šoli in na šolskem prostoru," so zapisali na ministrstvu. 

"Kot pedagogi ste vsekakor usposobljeni, da razumete stiske otrok in mladostnikov ter zagotavljate varno in spodbudno učno okolje. Ne glede na to vam podajamo nekaj iztočnic, ki so lahko v pomoč tako vam kot staršem," so zapisali na MVI. 

Učiteljem so položili na dušo, naj se z otroki pogovarjajo o strahovih. "Otrokom in mladostnikom pojasnite, da se ljudje različno čustveno odzivamo na stiske, kar je povsem sprejemljivo. Naj otroci in mladostniki v vas vidijo osebo, ki jih bo zaščitila in jim nudila varnost. Spodbudite otroke in mladostnike k ustvarjanju. Naj napišejo, narišejo ali drugače izrazijo tisto, kar jih skrbi. Pojasnite jim, da vznemirjajoče vsebine ne delijo po spletnih medijih," so med drugim zapisali na ministrstvu.

Na šolah varnostniki

OŠ Danile Kumar | Avtor: OŠ Danile Kumar OŠ Danile Kumar

Na slovenskih šolah so že stekle aktivnosti, ki bodo zagotovile večjo varnost učencev, dijakov, učiteljev in profesorjev. Od torka do petka bo na vseh šolah na območju Mestne občine Ljubljana od 7. do 17.ure poskrbljeno za dodatno varovanje šole z varnostnikom. Starše so pozvali, naj se dosledno držijo napovedane ure odhoda otroka in da preverjajo dejavnost svojih otrok na spletu.

Ravnateljica OŠ Vrhovci Marjanca Vampelj je v okrožnici staršem zapisala, da šola s strani policije ni bila obveščena o grožnji in da bodo na šoli delovali v skladu z napotki, ki jih je poslalo ministrstvo. 

Direktorica Strokovno izobraževalnega centra Brežice in ravnateljica tamkajšnje srednje šole Mojca Tomažin je prav tako zapisala, da s strani policije ni bila obveščena o grožnji.

"Grožnja ni bila usmerjena na določeno šolo, niti ni bila krajevno opredeljena. Nekaj minut po objavi je bila s spleta umaknjena. Policija ocenjuje, da je verjetnost napada v Sloveniji zelo majhna, vseeno pa so se odločili, da obvestijo institucije. Policija se ni neposredno obrnila na našo šolo, niso nas obvestili, da bi bila naša šola tarča kakršnegakoli napada. Preventivno delovanje ni nikoli odveč, zato bomo, tako kot doslej, pozorni na dogajanje med dijaki in stiske dijakov," so zapisali v Brežicah.

Že včeraj so podobno obvestilo prejeli starši otrok na številnih slovenskih šolah. Policija je sicer v izjavi za javnost poudarila, da razlogov za paniko ni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 07:13 10.april 2024.

    Twitter in podobna omrežja poneumljanjo otroke.

  • Avatar MS
    MS 16:10 09.april 2024.

    Vsako tako napoved-opozorilo je treba jemati skrajnje resno! Malo manj pa so resni ukrepi ki v sredo napovedujejo zgolj enodnevno poostreno varovanje! Potencialni storilec je tako preko javnih občil obveščen da svoj načrt lahko realizira že v Četrtek!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 15:38 09.april 2024.

    Točno se ve, da je bil komentar napisan v kleti na Trstenjakovi in da janšisti povzročajo paniko. Ampak previdnostni ukrepi so pa vseeno potrebni, ker nikoli ne veš, kdaj se bo kakšnemu janšistu strgalo in bo prišel postrelit cel razred. ...prikaži več Janšisti bi šli preko trupel, da bi spet videli svojega Šiptarja na oblasti!

Sorodne novice