Slovenija
10508 ogledov

Gantar presenetil vse in rekel: Ne!

Tomaž Gantar Anže Malovrh/STA
Minister za zdravje in začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar o tem, ali se bo potegoval za mesto predsednika stranke.

Minister za zdravje in začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar je v oddaji Tarča na TV Slovenija dejal: "Vodim zahteven resor. Enostavno nimam ne časa ne možnosti, da se grem kampanje ali se ukvarjam še s čim drugim kot z zdravstvom." Prepričan je, da bodo za mesto predsednika imeli več kandidatov, ob tem pa je spomnil, da se kandidacijski postopki šele začenjajo. Želi si, da se razmere in odnosi v DeSUS čim prej umirijo. 

V stranki je sredi poletja namreč završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je zdaj že nekdanja predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici. Pivčeva je po več tednih nesoglasij v stranki v začetku meseca odstopila, obenem pa napovedala, da bo na kongresu, ki bo najverjetneje 28. novembra, ponovno kandidirala za predsednico.

"Očitki na njen račun so veliki in težki"

Aleksandra Pivec | Avtor: Nik Jevšnik/STA Nik Jevšnik/STA
Gantar, ki do kongresa začasno vodil stranko, je na Tarči komentiral tudi napoved LMŠ, da bo v ponedeljek v DZ vložila interpelacijo Pivčeve, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Izrazil je obžalovanje, da je sploh prišlo tako daleč, da je potrebna interpelacija. Kot je spomnil, je bilo njihovo mnenje, da bi morala Pivčeva odstopiti tudi z mesta kmetijske ministrice. "Očitki na njen račun so veliki in težki. Dokler niso ovrženi, bi bilo seveda dosti boljše, če bi to sama ugotovila," je bil kritičen.

Glede na razpoloženje v poslanski skupini DeSUS bi se po Gantarjevih besedah znalo zgoditi, da bi poslanci DeSUS interpelacijo lahko podprli. Da je to pričakovati, je danes že napovedal vodja poslancev Franc Jurša.

Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije. Prav tako pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša potegnil kakšno potezo glede ministrice. "V končnem verjamem, da do glasovanja o interpelaciji ne bo prišlo," je še pripomnil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • Frice 13:26 18.september 2020.

    Še raje kot to bi videl, da ne bi imel interesa več za zdravstvenega ministra. Do sedaj ni naredil še nič niti najnujnejšega, vse ostaja enako kot pred tem desetletje, pa je najbolj nujen resor za ukrepanje, prevetritev stroškov nabav, ...prikaži več postavitev učinkovitejšega upravljanja sistema, bolnic, posameznih delov zdravstva, čakalnih vrst, celo ni organiziral niti sistema za upiranje virusnim težavam, vse je še kot je bilo. Nujno in takoj stran. On je podpornik dobaviteljske mafije in nobenih sprememb.

  • munja 10:54 18.september 2020.

    Enkrat bo dobesedno zaspal za mikrofonom. Nobene energije ni v njem, kot da ni zainteresiran na nič.

  • anton3 09:13 18.september 2020.

    No,ne vem kdo so ti "vsi" presenečeni. Mene sigurno ni. Gantar je po mojem mnenju pameten in pošten človek,ki lahko dobro deluje v pametnem in poštenem okolju.Situacija v tej vladi je pa povsem obratna. Tudi dvomim,da mu uspelo karkoli spremeniti ...prikaži več v zavoženem zdravstvenem sistemu!