Slovenija
6057 ogledov

Grozljiv začetek leta, šest mrtvih, ministrstvo se pa hvali

Nesreča Zadlaz - Žabče Bralec
Ministrstvo se hvali, na cestah pa v osmih dneh kar šest smrtnih žrtev.

Medtem ko se ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, hvali s povečano varnostjo na slovenskih cestah, smo v prvih osmih dneh letošnjega leta na njih izgubili že šest življenj. 

Že prvega januarja se je zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, na cesti Zadlaz - Žabče, kjer je voznik v bližini ene od tamkajšnjih stanovanjskih hiš zapeljal z vozišča v približno 100 metrov globoko grapo. Nesrečni voznik, ki je podobno prometno nesrečo doživel na silvestrovo pred 26 leti, je podlegel poškodbam na kraju nesreče.

Na glavni cesti Slovenj Gradec - Velenje, izven naselja Straže, se je 3. januarja zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrl 62-letni voznik osebnega vozila. Voznik je v blagem levem ovinku nenadoma zapeljal na levo, preko nasprotnega smernega vozišča in parkirišča ter trčil v ograjo podjetja. 

Nesreča Zadlaz - Žabče Na silvestrovo Slovenija Pred 26 leti doživel podobno nesrečo in preživel, tokrat ne prometna nesreča Stare žage Slovenija Znane podrobnosti nesreče, v kateri sta umrli dve osebi

Zelo huda prometna nesreča, ki je terjala dve smrtni žrtvi, pa se je zgodila včeraj zgodaj zjutraj pri Kočevskih poljanah na cesti Podturn - Črnomel. V nesreči, v kateri so bila udeležena tri osebna vozila, sta dve osebi umrli na kraju nesreče, šest pa so jih reševalci odpeljali v bolnišnico. 

Ceste so nato popoldan terjale še eno žrtev, nekaj minut po tretji uri v naselju Pečice v občini Brežice, ko je lastno vozilo povozilo občanko. Po prvih ugotovitvah naj bi 60-letna ženska na dvorišču stanovanjske hiše premaknila osebni avtomobil po rahlem klancu navzgor. "Ko je izstopila iz vozila in hodila proti hiši, se je vozilo, ki najverjetneje ni bilo ustrezno zavarovano oziroma ni bila zategnjena ročna zavora, pričelo premikati in povozilo  žensko, ki je obležala pod vozilom," je danes zjutraj pojasnila Alenka Drenik iz PU Novo mesto. "Zaradi hudih poškodb je umrla na kraju nesreče."

V popoldanskih urah se je danes tragična nesreča zgodila na Dunajski cesti v Ljubljani. V nesreči sta bili udeleženi voznica in peška. Slednja je poškodbam, ki jih je utrpela v nesreči, podlegla. 

prometna nesreča Stare žage | Avtor: Dolenjskanews.com Dolenjskanews.com
Tragičen je bil tudi vstop v novo leto, saj se je tik pred polnočjo zgodila tragična prometna nesreča, v kateri sta umrli dve mladi osebi, potem ko se je avtomobil zaletel v drevo. Nesreča, v kateri je bilo udeleženih pet mladih fantov, se je zgodila 31. decembra ob 23.39.

nesreča Gorjansko Dva mrtva Slovenija Tragedija mladih fantov na Gorjanskem

Lani prvič manj kot sto smrtnih žrtev

Lansko leto je bilo sicer statistično na cestah najbolj varno doslej, saj je prvič na cestah umrlo manj kot sto ljudi. "Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je Slovenija med državami Evropske unije, kjer se stanje prometne varnosti v zadnjih letih najbolj izboljšuje," pravijo pri ministrstvu za infrastrukturo. "V prometnih nesrečah na slovenskih cestah je lani življenje izgubilo 92 ljudi, še leto prej so žal umrli 104 ljudje. Lani se je zmanjšalo tudi število težko poškodovanih, bilo jih je manj kot 800."

"Ne pozabimo, te številke so ljudje in konkretne življenjske usode, ki jih lahko prometne nesreče tragično spremenijo. Vsako življenje šteje! Za vsako smrtno žrtvijo in hudimi poškodbami stojijo svojci in prijatelji, ki jih taka nesreča tragično zaznamuje."

MIZ

Prometna nesreča pri Šentilju, v kateri je umrl 25-letni motorist Slovenija Tako krvavo ni bilo že tri leta nesreča Gorjansko Avto Huda nesreča najstnikov zasenčila čudežni december

Primerjalni podatki iz prejšnjih let nam povedo, da je 1990 je na slovenskih cestah umrlo več kot 500 ljudi, prav tako leta 1994, nato se je število smrti postopoma zmanjševalo in leta 2001 prvič padlo pod 300. Leta 2009, po dograditvi avtocestnega križa in uvedbi vinjet je bilo prvič manj kot 200 smrtnih žrtev, lani pa, kot že rečeno, prvič manj kot sto.

Zgled države, kot so Švedska

Bratuškova opozarja, da kljub pozitivnim trendom s temi številkami ne smemo in ne moremo biti zadovoljni, saj lahko za prometno varnost naredimo več, tako država kot tudi posamezniki. "Naš cilj mora biti kar najmanjše možno število žrtev zaradi prometa, pri čemer so nam lahko za vzgled države, kot so Švedska, kjer imajo le 25 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, zelo dobre rezultate pri varnosti v prometu pa dosegajo tudi v Veliki Britaniji, Nizozemski in Estoniji," so zapisali pri MIZ.


ČLANEK JE BIL 8. JANUARJA DOPOLNJEN Z INFORMACIJO O PROMETNI NESREČI, KI SE JE ZGODILA OMENJENEGA DNE V POPOLDANSKIH URAH V LJUBLJANI.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Žurnalček 00:31 09.januar 2019.

    Prehoda za pešce ni ob Kardeljevi ploščadi na Dunajski ampak je PODHOD . In ena je šla skakat čez šestpasovnico -4 vozna in 2 pasova bus postaje ! Sam da ne bo študentka !

  • Žurnalček 10:45 08.januar 2019.

    Začnite voditi statistiko povzročiteljev težkih nesreč v segmentu, kje so delali izpite za voznike. Takšne takoj napotiti na revizijo vozniškega izpita v Ljubljano , ne pa da se mu ga vzame za ... leti in potem zopet vozi s tistim ...prikaži večim istim , za katerega je sam dokazal, da njegov vozniški izpit ni bil v redu oz. nima standarda. Reg. področje in UE ki doseže največjo število takšnih nesreč izgubi pravico opravljanja izpitov ! Po moji statistiki , bi UE Murska Sobota to že zdavnaj trebala izgubiti

  • Avatar Leon
    Leon 09:58 08.januar 2019.

    Ne samo ministrstvo za infrastrukturo , policija ,agencija AVP, avtošole ..........skratka vsi morajo prevzeti del odgovornosti za smrtne nesreče . Večkrat sem že zapisal kritiko na delo policije in vedno so me "dežurni policisti" popljuvali ? Zakaj policija vedno zapiše ...prikaži več vzroke nesreče ; iz neznanega vzroka zapeljal na nasprotni pas ? Vzrok je vedno obstajal samo odkriti ga je potrebno ! Kaj pa udarna jama na cesti ,ki te dobesedno premakne na nasprotni pas ? Samo enkrat so vložili zoper DARS