Slovenija
3689 ogledov

Hojsovo izjavo še čakajo

Aleš Hojs Saša Despot
V državnem zboru do 20. ure še niso prejeli obvestila predsednika vlade Janeza Janše o odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

Predsednik DZ Igor Zorčič je potrdil, da v državnem zboru še niso prejeli Hojsove izjave. Po poslovniku DZ rok poteče opolnoči. V kabinetu predsednika vlade so sicer pred dnevi zatrdili, da bodo poslovniške roke spoštovali.

Predsednik vlade mora namreč po poslovniku DZ o odstopu ministra obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra. Hojsova odstopna izjava pa je datirana na 30. junij.

Obvestilo predsednika vlade se po poslovniku uvrsti na dnevni red seje DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu. Tako je, če bo Janša poslovniške roke res spoštoval, pričakovati seznanitev DZ s Hojsovim odstopom še na julijski seji, takrat bo ministru tudi prenehala funkcija. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Aleš Hojs Slovenija Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odstopil

Odstopil še pred interpelacijo

Hojs je sicer odstopil ob hišnih preiskavah, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada iskali dokaze za sum kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. Med preiskovanci je bil tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. Hojs je ocenil, da so preiskave politično motivirane, zato je "prevzel politično odgovornost" in nepreklicno odstopil.

Če ne bi odstopil, bi se moral kmalu, najverjetneje že na julijskem zasedanju DZ, zagovarjati zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so namreč zoper Hojsa vložile interpelacijo.

Policisti Odstop Slovenija Policisti ogorčeni: Hojsove izjave so žaljive

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Sorodne novice