Slovenija
13321 ogledov

Izjava ministra Hojsa je "zaskrbljujoča"

Aleš Hojs Saša Despot
Strokovnjak za varnostna vprašanja Miroslav Žaberl izjavo notranjega ministra v odstopu Aleša Hoja označuje za "zaskrbljujočo".

Izjava notranjega ministra v odstopu Aleša Hojsa, da mu kljub kadrovskim menjavam ob zdajšnji zakonodaji in pristojnostih ni uspelo depolitizirati policije, je po oceni strokovnjaka za varnostna vprašanja Miroslava Žaberla "zaskrbljujoča in pomeni zgolj potrditev teze, da so bile menjave izvedene izključno iz političnih in ne strokovnih razlogov".

Hojsova razlaga po njegovih besedah pomeni, da je treba policijo urediti tako, da bo 'naša'. Policija pa po Žaberlovih besedah služi ljudem in ne strankam. Opozoril je, da je policija organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve in je operativno samostojna: "To pomeni, da noben politik ne more vplivati na izvedbo posameznih policijskih postopkov."

Aleš Hojs Slovenija Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odstopil

Minister ne more biti vnaprej obveščen o konkretnih aktivnostih

O odnosu med politiko in policijo v primeru današnjih hišnih preiskav glede sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme, ki jih izvajajo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), je pojasnil, da tudi minister ne more biti vnaprej obveščen o posameznih konkretnih policijskih aktivnostih, temveč zgolj naknadno oziroma takoj po dogodkih.

"Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji so to dogodki, ki so pomembni za varnost države, v katerih je več oseb izgubilo življenje ali je nastala večja gmotna škoda, če je zaradi opravljanja nalog policije nekdo izgubil življenje in o drugih dogodkih z delovnega področja policije, ki imajo oziroma bi lahko imeli odziv v javnosti," je navedel Žaberl.

Kaj se šteje za varnostno pomemben dogodek, o katerem mora biti minister takoj obveščen, po Žaberlovih besedah še bolj konkretno določa pravilnik o usmerjanju in nadzoru policije. "Pomeni, da bo minister o hišnih preiskavah vladne ekipe, kar bi lahko imelo odziv v javnosti, obveščen, ko se le-te že izvajajo," je dodal.

Anton Travner | Avtor: policija.si policija.si

Hitre menjave so slabe

Poleg ministra Hojsa je danes odstopil tudi generalni direktor policije Anton Travner. Po Žaberlovem mnenju so vsake hitre menjave na vrhu policije slabe iz dveh razlogov: "Generalni direktor policije kot menedžer ne more razvijati svoje strategije in ciljev, ki jih je zastavil in interno dobijo podrejeni napačen signal."

Če je po Žaberlovih besedah generalni direktor policije odvisen od politike, "smo tudi mi podrejeni ali drugače, če hočeš napredovati, moraš biti politično všečen". Zato bi morali sistem imenovanja in zamenjave generalnega direktorja in njegovega namestnika ter direktorja NPU uzakoniti na ta način, da zgolj velike strokovne napake pomenijo razlog za predčasen odhod, je dejal.

Na vprašanje, kaj javno diskreditiranje policije s strani politikov pomeni za njeno delo, pa je odgovoril, da vsekakor niso dobrohotne in ne dobrodošle. "Policisti načeloma takšnih pritiskov niso vajeni. Dolžnost vrhovnih policijskih vodij je, da policiste preiskovalce v takšnih primerih zaščitijo," je še opozoril.

Policijska vozila Slovenija Policisti pričakujejo Hojsovo opravičilo

Izvedli 11 hišnih preiskav

Sicer je Hojs na današnji novinarski konferenci sporočil, da je predsedniku vlade Janezu Janši ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Hojs je tudi sprejel odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Kot je pojasnil Hojs, sam za hišne preiskave ni vedel.

Kriminalisti NPU danes izvajajo 11 hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z zaščitno opremo. Oglasili so se tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev. Gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku so za čas hišne preiskave odvzeli prostost.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
 • Avatar ovca
  ovca 09:14 01.julij 2020.

  Najbolj všeč mi je, da desnosučni preberejo odstopno izjavo, ampak je ne razumejo. Še Hojsse ne zaveda, kaj je napisal :). Je*beš take in tako šolane kadre. Na bedakih svet res ne bo obstal :(

 • Miran Kušar 07:40 01.julij 2020.

  Policija je politično še kako okužene, gre se za del vodstvenega kadra v policiji, ki diktira celotni policiji kako morajo delat, koga med politiki morajo sfu...t.

 • SigmundKurnik 05:38 01.julij 2020.

  Nisem strokovnjak za policijske preiskave, ampak ali se jim ne zdi, da bo osumljeni v treh mesecih uspel stanovanje počistiti? Meni vse skupaj bolj deluje kot predstava za medije in še en način za ustvarjanje javnega mnenja. Pri nas je ...prikaži več še veliko struktur iz nekih starih časov. Smo kar tam tam z Belorusijo.