Slovenija
6890 ogledov

To naj bi Janša povedal Pahorju

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Saša Despot
Janša ima sicer do četrtka do 14. ure čas, da sporoči, ali bo sprejel ponujeni mandat za sestavo vlade.

Predsednik SDS Janez Janša naj bi jutri Borutu Pahorju pisno sporočil, da v prvem krogu ne bo sprejel ponujenega mandata za sestavo vlade, poroča Pop TV. 

Janša je strankam minuli konec tedna poslal pismo, v katerem je preklical vabilo na pogovore o sestavi koalicije Za Slovenijo. Na pogovorih se je v začetku tedna sicer sestal z NSi in z Jelinčičevo SNS. Večina strank je že pred tem zavrnila morebitno koalicijsko sodelovanje s SDS. 

Janez Janša Preobrat Slovenija Nova poteza Janeza Janše

Po volitvah je svojo koalicijo začel sestavljati tudi Marjan Šarec, ki pa mu je v ponedeljek košarico dala Nova Slovenije, brez katere ne more sestaviti koalicije. Predsednik NSi Matej Tonin je dejal, da se je izvršilni odbor stranke soglasno odločil za umik iz pogajanj za koalicijo šestih strank pojasnil, ker po njihovem mnenju obstaja velika verjetnost, da izpogajanega v koalicijski pogodbi v praksi ne bi mogli uresničiti. 

Zmago Jelinčič v Janševi vladi poleg SNS in NSi najbolj vidi Listo Marjana Šarca. To naj bi Šarcu že omenil in naj bi se o tem z njim tudi še pogovoril. 

Borut Pahor in Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj sledi?

Če bo Janša mandatarstvo res zavrnil, bo Pahor počakal do 23. julija. Če do takrat ne prejme soglasja od nobenega od kandidatov, bo o tem obvestil državni zbor in prvi krog bo končan.  

Sledil bi drugi krog, v katerem lahko mandatarja predlagajo predsednik države, poslanske skupine ali deset poslancev. Kandidat mora dobiti večino glasov vseh poslancev za izvolitev.

V primeru neuspešnega drugega kroga sledi tretji krog, v katerem imajo le 48 ur časa, da predlagajo kandidata. V tem krogu za izvolitev zadostuje že večina vseh prisotnih poslancev. Če je tudi tretji krog neuspešen, sledijo nove predčasne volitve. 

Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin na sestaneku predsednikov strank Izstop NSi Slovenija Levosredinske stranke izstop NSi iz pogajanj obžalujejo, v Levici ga pozdravljajo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • kana 08:48 19.julij 2018.

    Se strinjam s tabo optimist, pa tudi s Vladkom.

  • vladek 06:39 19.julij 2018.

    Če bodo nove volitve,ADIO DESUS,SAB in SD

  • optimist11 20:22 18.julij 2018.

    Želi SDS vladati? Zavzemat se za ponovne volitve. Na čelu stranke postaviti novo osebo in 40 % je njihovih. Zakaj bi čakali 4leta na njegov odstop.