Slovenija
75476 ogledov

Janša proti Golobu: Ponedeljek ne bi smel biti dela prost dan, pač pa ...

Janez Janša Profimedia Janez Janša.
Po včerajšnji odločitvi vlade niso zadovoljni vsi. Naj stroške pokrije država, pravijo na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS).

Vlada se je v začetku tedna odločila, da bo, v luči odpravljanja posledic silovite vremenske ujme, 14. avgust dan solidarnosti in dela prost dan. To je na Instagramu prvi sporočil premier Robert Golob, ki je danes gostil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

"Vlada se je odločila, da bo 14. avgust dan solidarnosti. Dan, ko bo cela Slovenija stopila skupaj in ko bo vsak od nas po svojih močeh prispeval svoj delež. Prepričan sem, da Slovenija to zmore," je v videonagovoru dejal Golob.

Gre za prihodnji ponedeljek, s tem pa bodo ob vikendu pred tem in torkovem prazniku Marijinega vnebovzetja v kosu prosti štirje dnevi.

Janša le za tiste na terenu

Prvak SDS Janez Janša se ne strinja, vsaj ne v celoti, s predlogom vlade. Po njegovem bi morali biti prosti le tisti, ki na terenu pomagajo pri sanaciji posledic vremenskih nevšečnosti.

"Dan solidarnosti naj bo dela prost dan za tiste, ki lahko neposredno pomagajo pri odpravljanju posledic ujme. Ostali delajmo in namenimo enodnevni zaslužek v sklad za pomoč prizadetim," je svoj predlog na Twitterju podal Janša.

Delodajalci podali alternativen predlog

Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) je v razglasitvi dneva solidarnosti prepoznalo dobre namene, a jih skrbi dejanski nadzor in dodatni stroški za podjetja.

"Na ZDS razumemo, da je predlog o dnevu solidarnosti 14. avgustu, dela prostem dnevu, podan z najboljšimi nameni za dodatno možnost prizadetim, da lahko podaljšan vikend izkoristijo za odpravljanje posledic poplav. Vendar pa moramo kot predstavnik delodajalcev opozoriti, da bodo s tem delodajalci (tudi tisti, ki so jih poplave neposredno prizadele) imeli dodatne stroške. Podjetja, ki so bila v poplavah manj oškodovana v poplavah in so že zagnala proizvodnjo, bodo zaradi tega ukrepa ob dodatne prihodke," so zapisali.

poplave razdejanje obisk Ursule von der Leyen v Sloveniji po poplavah | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

"Predlagani ukrep dela prostega dneva tudi ni ciljno orientiran, saj na najbolj prizadetih območjih živi približno četrtina delovno aktivnega prebivalstva, prostega dne pa bo deležna velika večina zaposlenih v Sloveniji, ki jih poplave niso prizadele. Hkrati menimo, da ukrep ne bo dosegel željenega učinka, saj bo na terenu izredno težko organizirati in koordinirati pričakovano veliko število prostovoljcev. Tudi s strani delodajalcev smo samo v nekaj urah po medijski objavi razglasitve dneva solidarnosti prejeli tudi številna vprašanja glede upravičenosti do prostega dne, načina obračuna tega dne, ali se enačijo podjetja ipd," so na ZDS izrazili svoje pomisleke.

"Iz vseh navedenih razlogov smo vladi predlagali namesto dela prostega dne dodaten delovni dan, obračunane stroške zaposlenih za ta dan pa bi solidarno namenili za pomoč prizadetim v poplavah, država pa bi se za ta dan odpovedala davkom in prispevkom od plač," se glasi njihov alternativni predlog.

Trgovci hočejo, da plača država

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je proti vladnemu predlogu, da bi bil 14. avgust zaradi nedavnih poplav dela prost dan. To ne bi bilo smiselno, saj podjetja zaposlenim s prizadetih območij že omogočajo odsotnost z dela, so navedli. Če bo ta predlog sprejet, pa vladi predlagajo, naj pokrije stroške s tega naslova ali se odpove vsaj dajatvam.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v zbornici, podpirajo vse vladne ukrepe, usmerjene v hitro in učinkovito pomoč državljanom in gospodarstvu na prizadetih območjih. Pri tem so posebej omenili institut čakanja na delo in pomoč države v obliki ugodnejših posojil.

Glede predloga, da se z novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je danes na mizi poslancev, ponedeljek določi kot dela prost dan, pa so poudarili, da ga sicer razumejo kot dobronamernega, a ga ne morejo podpreti.

Če bi poslanci predlog o prostem dnevu danes v DZ vendarle podprli, pa v TZS predlagajo, da država vsem podjetjem pokrije stroške s tega naslova ali se v zvezi s tem odpove vsaj dajatvam (prispevkom, dohodnini). "Kljub temu pa poudarjamo, da je v tem trenutku ključnega pomena, da se gospodarstvu omogoči, da posluje v polnem obsegu," so sklenili.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 91
  • libris5555 20:40 10.avgust 2023.

    Vsi ne moremo fizično pomagati, zato je res vprašanje, koliko jih bo šlo raje na morje kot v delovno akcijo. Delavcem na terenu obvezno prost dan vsekakor in še kaj več. .... Motijo nekateri GROZNI KOMENTARJI, spet se pojavljajo, nebodigatreba ...prikaži veča v teh težkih trenutkih, vulgarne besede. Zdaj je treba stopiti skupaj, levi in desni, zdaj ni čas za blatenje. MODERATORJI vseh medijev izbrišite negativne komentarje, ker je že blata, ki ga je nanosila ujma nesrečni Sloveniji PREVEČ. Hvala.

  • bobubob 07:52 10.avgust 2023.

    ...pač pa dan za cepljenje ali osvežilne doze. Cepite se, je varno. In odgovorno. Če boste zaradi tega nehali dihati, pa bo še bolj odgovorno. Kajti tako bo manj CO2 in posledično manj poplav za zanamce, za tisto 'zlato milijardo'. ...prikaži več Greta ma vas rada ! Janša ma vas rad ! Da ne razglabljam o golobnjaku - ki ima rad predvsem vaše prihranke Take smo si volili. Levi in t.i. desni.

  • milan30 07:39 10.avgust 2023.

    se vidi da imamo slamnato Bruzeljsko vlado pa če bi bi Đamša na vladi bi bilo enako Primadona WOON DERRR LEEEEJEN je prišla potapkat GOLOBČKA in mu povedala PRIDEN KUŽA

Sorodne novice