Slovenija
2369 ogledov

Janković med drugim omogočil tudi zastonj parkiranje

parkirišče Saša Despot
V Ljubljani novi ukrepi in priporočila zaradi širjenja okužb s koronavirusom.

Mestna občina Ljubljane prek svoje spletne strani obvešča o preventivnih ukrepih, ki so jih sprejela ljubljanska javna podjetja in zavodi. Cilj vseh ukrepov je preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. 

"Prihajamo v najtežje obdobje in moramo biti samoodgovorni. Upoštevati moramo vsa navodila, ki jih data Nacionalni institut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje. Pri tem pričakujem, da smo pogumni, da nismo panični in da smo predvsem solidarni. Pazimo in poskrbimo, da bo obdobje teh 14 dni minilo v čim manjši meri okužb," je v video nagovoru meščanom dejal župan Zoran Janković.

Naštel je ukrepe, ki so jih v ljubljanski občini sprejeli v zadnjih dneh. Med njimi je izpostavil, da so se srečali z direktorji zavodov in podjetij ter ravnatelji vrtcev in šol. Vsem sodelavcem (12.000) so omogočili delo od doma, v tesnih stikih pa so z ljubljanskim UKC in ZD Ljubljana.

"Ponudili smo vrtec in šolo Vodmat za otroke tistih zdravnikov, ki so dežurni na infekcijski kliniki in porodnišnici. Podoben ukrep smo naredili za otroke vseh naših zaposlenih, ki morajo biti v službi," je dejal Janković in v izjavi za TV Slovenija omenil tudi pripravljenost ponudbe uporabe dodatnih objektov za potrebe obvladovanja epidemije, če bo to potrebno.

"Trgovine z živili morajo ostati odprte, poskrbeti moramo, da so vsi preskrbljeni. Hvala vsem prostovoljcem, ki pomagajo, da dobijo vse potrebščine starejši tako doma kot v domovih za starejše. Bi pa pozval vse prebivalce, da ne delajo panike in ne kupujejo potrebščin na zalogo, kajti vlada zagotavlja, da ima dovolj rezerv vsakega blaga," je o trgovinah dejal Janković. Veseli ga, da "so bili izdani ukrepi za vso državo, sledili bomo vsem navodilom, ki jih bo dala vlada".

O odredbi oziroma pozivu za zaprtje lokalov pa je v video nagovoru povedal: "Odločitev prepuščam lastnikom lokalov, da sami odločajo, sem pa prepričan, da so tako odgovorni, da bodo svoje lokale zaprli in tudi s tem poskrbeli, da ne prihaja do druženja v zaprtih prostorih." V izjavi za TV Slovenija pa je dejal, da je obiskal številne četrtne skupnosti, pri čemer je opaziti, da meščanke in meščani spoštujejo samoomejitev in skrb za zdravje, večina lokalov je zaprtih.

"Koronavirus se bo končal, v to sem prepričan, in s svojim odgovornim delovanjem bomo poskrbeli, da bo čim manj negativnih posledic," je nagovor končal Janković.

Zdravstveni dom Ljubljana
V ZD Ljubljana je vzpostavljena telefonska številka 031 619 255, ki je dosegljiva 24 ur na dan. Številka je bila vzpostavljena z namenom ozaveščanja o pravilnem preventivnem ukrepanju. 

Hkrati vse občane pozivajo, naj ravnajo odgovorno. Če imate vročino nad 38 °C in kašljate ter ste bili v zadnjih 14 dneh na območjih, kjer je prisoten koronavirus oziroma ste bili v stiku z okuženimi osebami, morate ostati doma in najprej po telefonu poklicati ambulanto osebnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa nadaljnja navodila. Ob prihodu v zdravstveni dom je treba po resnici povedati, zakaj prihajate in kakšne znake imate!

Vstop v ZD Ljubljana je omejen in poteka izključno preko triažnega mesta. Pregled v ambulanti je možen le na podlagi predhodnega telefonskega/elektronskega dogovora. V vseh dejavnostih se izvajajo le nujne zdravstvene storitve. Vse administrativne storitve (izdaja receptov za kronične terapije, naročilnice za medicinsko tehnične pripomočke, urejanje bolniškega staleža ipd.) potekajo na daljavo (telefon, e-pošta), zato kontaktirajte osebnega ali nadomestnega zdravnika.

Do preklica je z delovanjem prenehala tudi Nočna zobozdravstvena ambulanta- NZA, ki sicer deluje vsako noč od 21. do 4. ure v prostorih Zdravstvenega doma Ljubljana - Center.

koronavirus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

koronavirus Ukrepi Slovenija Slovenija se opolnoči ustavlja!

Lekarna Ljubljana
V skladu z Odredbo ministra za zdravje (Uradni list 22/2020) je izdaja zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti omejena. Lekarna lahko izda: 

- zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca,
- zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.

Odredba velja do preklica (dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni COVID-19).

Javno podjetje LPP
V skladu z vladno uredbo bodo v nedeljo, 15. marca, ob polnoči nehali voziti vsi avtobusi. Mesečne vozovnice za marec bodo veljale tudi aprila.

prazno parkirišče Prihaja Slovenija Pripravite se, tile vladni ukrepi bodo udarili na polno

Zaprtje lokalov
Na MOL ugotavljajo, da je na podlagi poziva, ki ga je župan Zoran Janković poslal ljubljanskim gostincem, v centru mesta večina lokalov zaprtih. Mestna občina je sprejela tudi odločitev, da bo marca s strani MOL brezplačen za najem vrtov

Parkirišča
Od nedelje, 15. marca, 12. ure naprej so vsa parkirišča v lasti MOL brezplačna. To velja za vsa parkirišča in parkirna mesta, za katera parkirnino plačujemo na parkomatih, razen za garažne hiše.

Kinodvor
Zaradi razglašene epidemije v Kinodvoru do nadaljnjega ni projekcij in dogodkov. Navodila glede že kupljenih vstopnic za odpovedane projekcije bodo objavljena, ko se mestni kino spet odpre. Kdor ima vstopnice za odpovedane projekcije, naj ne prihaja na blagajno, ampak počaka na navodila. Informacije o nadaljnjem dogajanju v mestnem kinu bodo na voljo na spletni strani in drugih razpoložljivih komunikacijskih poteh.

Ljubljanski grad | Avtor: Pixabay Pixabay

Ljubljanski grad
Ljubljanski grad je od sobote, 14. marca 2020, do nadaljnjega zaprt. Tirna vzpenjača ne vozi.

Hostel Celica, katerega upravitelj je Javni zavod Ljubljanski grad, bo od ponedeljka, 16. marca 2020, do preklica zaprt

Za vse prireditve, ki so jih odpovedali do konca marca 2020, in jih bodo skušali nadomestiti v kasnejših terminih, je vračilo kupnine mogoče na mestu nakupa do vključno 30 dni od datuma posameznega dogodka. Za več informacij se obrnite na telefonsko številko: 01/306 42 93 ali pišite na: info-center@ljubljanskigrad.si. Obvestila spremljajte na spletni strani www.ljubljanskigrad.si in na njihovih straneh na socialnih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram.

Mestna knjižnica Ljubljana
Vse enote Mestne knjižnice Ljubljana so od petka, 13. marca, do predvidoma 28. marca 2020 zaprte. Izposoja in vračilo gradiva v tem času ne bosta mogoča. Prav tako bodo onemogočena naročila in rezervacije gradiv. Za izposojeno gradivo ne bo tekla zamudnina, enako velja za obstoječa naročila in rezervacije.

koronavirus Dobra novica Slovenija Vremenska napoved bi nam lahko šla na roko

Gospodarsko razstavišče
Zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa je večina prireditev, ki so na koledarju dogodkov Gospodarskega razstavišča, prestavljena na kasnejši čas: seminar Event24, ki bi moral biti 19. aprila, je prestavljen na 29. september; mednarodni sejem konoplje Cannabiznis, načrtovan za od 8. do 10. maja, je prestavljen na drugo leto (7.–9. maj 2021); sejem kozmetike, ki ima prvotni datum konec marca, je prestavljen na 19. in 20. junij, Tattto konvencija bo predvidoma oktobra letos, Collecta pa bo hkrati z Otroškim bazarjem od 11. do 13. septembra. E-mobility z datumom od 25. do 29. marca je odpovedan.

Datumi nekaterih drugih dogodkov se še usklajujejo. O spremembah bodo sproti obveščali.

Šport Ljubljana
Zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom so do preklica zaprli vse pokrite športne objekte (dvorane, bazeni, fitnesi, strelišče ...) ter odpovedali vse rekreativne vadbe in treninge. O nadaljnjem dogajanju bodo obveščali na spletni strani www.sport-ljubljana.si.

Pionirski dom
Do nadaljnjega so odpovedali vse tečaje in dogodke na lokacijah Vilharjeva cesta11, Komenskega 9 in Miklošičeva 28.

Mladi zmaji
Mladinski centri in ulična enota Mladih zmajev do nadaljnjega ne bodo odprti. Mladim bo od 16. marca do preklica, od ponedeljka do petka, med 10. in 17. uro na voljo mobilna psihosocialna svetovalka Jerneja Munc, na telefonski številki: 041 662 132 in elektronskem naslovu: jerneja.munc@mladizmaji.si. Za vsa splošna vprašanja so dosegljivi na elektronskem naslovu: info@mladizmaji.si.

Lutkovno gledališče Ljubljana | Avtor: Lutkovno gledališče Ljubljana Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana
V Lutkovnem gledališču so odpovedali vse predstave in dogodke. Obiskovalce, ki so kupili vstopnice za odpovedane predstave prosijo, da zaradi vračila denarja ne prihajajo na blagajno, saj jih bodo o načinih vračila denarja obvestili po elektronski pošti.

Mestno gledališče ljubljansko 
Do 29. marca 2020 so odpovedali vse predstave.  

Slovensko mladinsko gledališče
Slovensko mladinsko gledališče je zaprto. Prodajna galerija Mladinskega bo zaprta od ponedeljka, 16. marca. Ukrep velja do preklica.

Muzej in galerije mesta Ljubljane
Vse lokacije Muzeja in galerij mesta Ljubljane so do nadaljnjega zaprte. 

Galerija Kresija
Galerija Kresija je do nadaljnjega zaprta.

meja Prehod Slovenija MZZ demantiral: na Hrvaško naj bi bilo še vedno mogoče

Festival Ljubljana
Zaradi povečane stopnje tveganja prenosa koronavirusa so prestavili cikel koncertov Mladi virtuozi, načrtovan za 12., 19. in 26. marca 2020. O nadomestnih terminih bodo obveščali sproti. Več informacij najdete na www.ljubljanafestival.si.

Kino Šiška
Kino Šiška in Galerija DobraVaga sta do preklica zaprta.

Mala ulica
Zaradi povečanja stopnje tveganja za prenos koronavirusa je družinski center Mala ulica do predvidoma 31. marca 2020 zaprt.

Živalski vrt Ljubljana
Živalski vrt Ljubljana je zaprt.

zavetišče Gmajnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zavetišče za zapuščene živali Gmajnice
Zavetišče Ljubljana ostaja odprto, vendar do nadaljnjega zaradi razglašene epidemije posluje v omejenem obsegu. Izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Najditelje živali prosijo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišče, temveč jih predhodno obvestijo na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (nujni klici)

Lastnik živali, ki kaže znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje), ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom, naj ne vstopa v Zavetišče. Po izgubljeno žival naj pride druga zdrava oseba, kateri naj lastnik preda potni list hišne živali in pooblastilo za prevzem živali.

O nadaljnjem dogajanju bodo obveščali na spletni strani www.zavetisce-ljubljana.si.

Spletna stran Občine Šmarje pri Jelšah Bravo! Slovenija Zakaj se mora vsa Slovenija zgledovati po občini Šmarje pri Jelšah

Turizem Ljubljana

STIC so 12. marca zaprli, v TIC pa so skrajšali delovni čas. Do predvidoma 1. aprila 2020 so ukinili tudi vsa redna vodstva. Naročena vodenja so še možna, vendar samo navaden peš ogled, ne bodo pa izvajali vodenj, kjer so vključeni drugi dobavitelji/partnerji, pri katerih skupina vstopa v zaprt prostor.

Javni stanovanjski sklad MOL

V JSS MOL velja omejeno gibanje strank. Pridejo lahko samo tiste stranke, ki jih je naročil JSS MOL, z ostalimi pa komunicirajo po telefonu in elektronski pošti.

LPP | Avtor: Anže Petkovšek Ljubljanski potniški promet Anže Petkovšek

Javni holding Ljubljana ter javna podjetja Energetika Ljubljana, LPP in Voka Snaga 

V javnih podjetjih Energetika Ljubljana, LPP in Voka Snaga ter Javnem holdingu Ljubljana stalno in pozorno sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje ter jih dosledno upoštevajo.

LPP-jevi avtobusi so vsakodnevno pregledani in očiščeni. Večina avtobusov je v prometu od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur, brez uvoza, kar pomeni, da čiščenje opravimo pri večernem uvozu avtobusov v garažo. Dodatna čiščenja izvajajo pri avtobusih, ki imajo deljen uvoz v garažo, kar pomeni, da so vozila očiščena že pred popoldanskim izvozom. Pri čiščenju so uvedli dodatne ukrepe, in sicer pri vsakodnevnem čiščenju avtobusov dodajajo varikino (na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje). Ker pa je še vedno bistvenega pomena, da vsak posameznik sam poskrbi za preventivo, potnike tudi preko zaslonov, ki so nameščeni v avtobusih, ozaveščajo o pravilnem umivanju rok, razkuževanju in o tem, da naj, kadar potujejo z avtobusom, ne kihajo in ne kašljajo v sopotnike in na neprimernost takšnega vedenja prijazno opozorijo tiste, ki to počno. Voznikom so priporočili, da na končnih in čim več vmesnih postajališč odpirajo vsa vrata, tudi če ni potnikov za izstop, saj s tem avtobuse dodatno prezračujejo.

Vlakec Urban do nadaljnjega ne vozi

Snaga | Avtor: Anže Petkovšek Delavec Snage in smetarski tovornjak. Anže Petkovšek

Zaradi zmanjšanja tveganja so do na daljnega odpovedani vsi obiski RCERA Ljubljana. Pri vsakodnevnem čiščenju javnih sanitarij poleg čistil uporabljajo tudi ustrezna razkužila.

Premično zbiralnico za nevarne gospodinjske odpadke in električno ter elektronsko opremo, ki bi bila sicer na voljo v marcu in aprilu na različnih lokacijah po določenem urniku, so umaknili. 

Brezembalažna avtomata BERT (v Centru ponovne uporabe na Povšetovi ulici in na osrednji ljubljanski tržnici) do nadaljnjega ne obratujeta.

Na skupni blagajni na Mačkovi ulici, kjer uporabniki lahko plačajo položnice za omenjena podjetja, so za stranke namestili dodatna razkužila. Razkužila so nameščena tudi v Potniškem centru na Slovenski cesti 56 in v prostorih tehničnih pregledov LPP. Omenjeni prostori so opremljeni tudi z materiali, ki ozaveščajo o preventivnih ukrepih.

koronavirus Dobra novica! Zdravje To znano zdravilo naj bi pomagalo proti koronavirusu!

Posebno pozornost namenjajo tudi sodelavkam in sodelavcem, ki jih stalno obveščajo o načinih preventive, o kontaktih za več informacij, poleg tega se za čiščenje v delovnih prostorih ter straniščih poleg čistil dodajajo tudi razkužila. Za sodelavce, ki prihajajo v stik s strankami oziroma za terenske delavce, so preskrbeli zamenljive, zaščitne maske za usta in nos in tudi zaščitna očala, ki prekrijejo očesni sluznici.

Zaradi povišanja stopnje zaščite pred koronavirousom – covid 19 so na skupni blagajni na Mačkovi ulici, v sprejemni pisarni Javnega holdinga Ljubljana in v sprejemni pisarni Energetike Ljubljana na Verovškovi sprejeli dodatne ukrepe. Uporabniki in sodelavci v prostor vstopajo posamično, ostali pa počakajo pred vrati oziroma zunaj. O ukrepu uporabnike obveščajo na vstopnih vratih, okrepili pa so tudi varnostno službo, ki glede vstopanja daje navodila v njihovih prostorih. Uporabnike prosijo, da v primeru vrste spoštujejo pravilo razdalje vsaj 1,5 metra oddaljenosti od ostalih ljudi.

JP Energetika Ljubljana

Do nadaljnjega na plinovodnem omrežju izvajajo le potrebna intervencijska dela. Redna dela, povezana z notranjimi plinskimi napeljavami in deli na distribucijskem omrežju (priključevanje novih odjemalcev, izdelava plinskih priključkov ...) se za čas uvedenih ukrepov na nivoju celotne države ne bodo izvajala.

Žale | Avtor: Anže Petkovšek Dogajanje na Ljubljanskih Žalah. Anže Petkovšek

JP ŽALE

Tudi v podjetju ŽALE, d.o.o. so sprejeli dodatne ukrepe. Stranke v prostore podjetja (sprejemna pisarna, oddelek najemnin, poslovalnice Plečnikove cvetličarne, Kamnoseštvo ŽALE) vstopajo posamično, ostali pa počakajo pred vrati oziroma zunaj. Ob tem prosijo, da prihajajo le zdrave osebe. Prepoved zbiranja ljudi na dogodkih v zaprtih javnih prostorih velja tudi za pogrebne svečanosti. Če bo na posamezni pogrebni svečanosti več kot 100 ljudi, izvedba pogreba iz poslovilne dvorane na Tomačevski cesti ne bo možna. V tem primeru bo poslovilna dvorana zaprta, katafalk pa bo prestavljen pod nastrešek pred vrata poslovilne dvorane. Pogrebna slovesnost bo torej potekala na prostem.

Vse svojce pokojnih prosijo, da za naročilo pogreba najprej pokličejo na telefonsko številko 01/ 420 17 33 in se dogovorijo za uro prihoda v poslovne prostore. Za naročilo posameznega pogreba lahko prideta le dve zdravi osebi.

Do nadaljnjega sta zaprti Plečnikova cvetličarna PST in Plečnikova cvetličarna Polje, odprta pa ostaja poslovalnica Plečnikove cvetličarne na Plečnikovih Žalah.

Jelko Kacin Druga vojna! Slovenija Jelko Kacin za uvod: Začeti moramo razmišljati in ravnati drugače"

Javno podjetje LPT

Do konca marca 2020 odpoveduje vse javne prireditve na lokacijah ljubljanskih tržnic, na Cesti dveh cesarjev pa odpovedujejo Avto sejem in Bolšji sejem.

Uporabnike parkirišča Metelkova obveščajo, da je parkirišče do nadaljnjega namenjeno izključno za potrebe izvajanja ukrepov preprečevanja širitve koronavirusa.

Stranke lahko vloge posredujejo izključno na elektronski naslov: info@lpt.si ali po pošti na naslov: Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, d. o. o., Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • janis2 20:43 21.oktober 2021.

    danes sem zelo navdušen. Videl sem komentarje ljudi, ki so že dobili posojilo pri LAPO M-F, zato sem se odločil za prijavo na podlagi priljubljenih priporočil in šele pred nekaj urami sem na svojem računu potrdil skupni znesek 28.500 evrov. ...prikaži več To je res odlična novica in vsem, ki potrebujejo pravo posojilo, svetujem, da se prijavijo preko svojega e -poštnega naslova: lapofunding960@gmail.com Whatsapp +447883183014

  • thor 19:42 15.marec 2020.

    Pravi filantrop...

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 19:23 15.marec 2020.

    naj parkiranje ostane lepo zastojn

Sorodne novice