Slovenija
2824 ogledov

Kateri muzeji pritegnejo največ obiskovalcev? Nekateri s posebno taktiko do večjega števila obiskovalcev

Naše malo veliko morje Prirodoslovni muzej Slovenije Ciril Mlinar Cic
Pred 3. decembrom nas je zanimalo, kateri muzeji pritegnejo največ obiskovalcev, ki imajo na voljo od Muzeja krščanstva na Slovenskem pa do najmanjše galerije na svetu. Statistike kažejo porast zanimanja.

Po podatkih o številu obiskovalcev v muzejih smo vprašali ministrstvo za kulturo. To ima statistične podatke o obisku pooblaščenih in državnih muzejev in ne vseh muzejev v Sloveniji. "Po podatkih, ki nam jih posredujejo muzeji, število obiskovalcev z leti raste (kot kaže primerjava podatkov o obiskanosti državnih muzejev je obisk v njih lani glede na predhodno leto porasel za 22 odstotkov)," pravijo na ministrstvu.

V porastu je delež tujih turistov. V Ljubljani se je v zadnjih štirih letih število tujih obiskovalcev v muzejih povečalo za skoraj 64 odstotkov. "Največ tujih turistov je v letu 2016 obiskalo Narodni muzej Slovenije, Narodno galerijo in Prirodoslovni muzej Slovenije," dodajajo na ministrstvu. Podatke ministrstva o obiskanosti muzejev najdete na koncu članka.  

Vključen tudi ogled Lipice

Po podatkih ministrstva je med najbolj obiskanimi muzeji Goriški muzej. "Podatek ministrstva je verodostojen, vendar vključuje tudi Galerijo Avgusta Černigoja v Lipici, ki je pod našim strokovnim nadzorom. Ker vstopnica za obisk Kobilarne Lipica vključuje tudi ogled galerije, se ti obiskovalci avtomatsko zavedejo, kot da so si ogledali tudi galerijo," visoko številko pojasnjujejo v Goriškem muzeju. "Če bi sešteli samo naš obisk (prodane vstopnice, vodstva, brezplačne vstopnice in dogodki), smo imeli 9254 obiskovalcev. Ta podatek ni ravno primerljiv z letošnjim, ker je bila lani ogled ene zbirke brezplačen, letos pa je plačljiva. Edini primerljiv podatek je število prodanih vstopnic, to je 5212 vstopnic, v kar so vključena vodstva," pravijo.

Glede na podatke za prvih deset mesecev letošnjega leta se število obiskovalce počasi povečuje. Letos so zabeležili 4.845 prodanih vstopnic, pri čemer dodajajo, da bi bilo število še večja, a so letos odprli manj novih razstav. Povečuje se delež najavljenih skupin za strokovna vodstva, še posebej iz Italije.

Letos je največ zanimanja požela razstava "Na začetku je bila črta", 70 let likovne umetnosti v mestu. "To je tudi največji razstavni dogodek v mestu, ki smo ga pripravili skupaj s Kulturnim domom Nova Gorica. Poleg tega sta bila odlično obiskana simpozija ob 70. obletnici Nove Gorice ter simpozij o Starovercih," povedo v muzeju. V okviru Tistega lepega dne kulture, ki bo 3. decembra, bodo organizirali brezplačna vodstva po vseh njihovih lokacijah. December bo izšel katalog ob razstavi 70. let likovne umetnosti v mestu ter njihov zbornik Goriški letnik.

Glavna zbirka Grad Kromberk je odprta od torka do petka od 9. do 17. ure, ob nedeljah od 10. do 18. ure (zimski urnik). Ob sobotah in ponedeljkih so odprti za skupine po dogovoru. Preostale zbirke imajo drugačne urnike. Vsi podatki so dostopni na tej povezavi. 

razstava Katarine Brešan voden ogled | Avtor: Goriški muzej Goriški muzej

Največ jih je privabil Kostelić

V Gornjesavskem muzeju Jesenice so letos zabeležili porast števila obiskovalcev. V okviru zavoda deluje Slovenski planinski muzej, kjer so že dosegli lanskoletni skupni obisk, na Liznejkovi domačiji v Kranjsko Gori pa celo presegli. Lani so imeli po podatkih ministrstva 84.577 obiskovalcev, pri čemer v muzeju dodajajo, da so od tega 53.551 obiskovalcev zabeležili na stalni in občasnih razstavah v planinskem muzeju. Med letošnjimi dogodki izpostavljajo predavanje Ivice Kostelića in Mihe Podgovorniak o prečenju Grenlandije, ki je privabilo 200 obiskovalcev.

Do konca leta pripravljajo odprtje treh lastnih novih razstav, in sicer o lesorezih v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori, o svetlobnih pojavih v gorah v Slovenskem planinskem muzeju in likovno razstavo Dareta Birse v Kosovi graščini. Poleg tega bodo izvedli tudi številne zanimive muzejske večere tako na Jesenicah ob razstavi Jeseničani od kod in kam? Kot v Mojstrani, kjer se bodo dogodki odvijali vsak petek ob 18. uri. Konec novembra bodo z razstavo o fotografu Jaki Čopu gostovali v galeriji fotokluba na Reki.

Muzeji v okviru zavoda so odprti po zimskem (od 10. do 16. ure) in poletnem urniku (od 9. do 19. ure oziroma od 10. do 18. ure), običajno od torka do sobote oziroma nedelje. Slovenski planinski muzej je odprt vse dni, razen 1. novembra. Poleti je odprt od 9. do 19. ure, pozimi od 9. do 17. ure. Izven urnika pa za najavljene obiskovalce. Več najdete na tej povezavi.

Obiskovalce pritegnil izumitelj Florjančič 

V Tehniškem muzeju Slovenije, ki ga sestavljajo enote Bistra, Polhov Gradec in Soteska, velikega odstopanja števila obiskovalcev v primerjavi z lanskim letom ne pričakujejo. Lani je njihove enote obiskalo 45.018 obiskovalcev. V Bistri največ zanimanja velja za stalne zbirke. Letos sta poleg njih največ zanimanja poželi razstavi "Skoraj vse o zvoku" in "Z Elanom do zvezd". "Zelo obiskani so Dnevi znanosti in tehnike, ki jih tekom leta organiziramo v sodelovanju s številnimi izobraževalnimi institucijami ter Poletna muzejska noč. Nad pričakovanji pa je bil tudi odziv na razstavo 'Ko ideja postane lastnina: Peter Florjančič in intelektualna lastnina', predvsem na dogodke, ki se jih je v okviru razstave in njenih gostovanj udeležil sam izumitelj Florjančič."

Muzej, ki je v zimskih mesecih odprt le za vnaprej napovedane vodene skupine, bo za posamezne obiskovalce odprl vrata 3. decembra v okviru prireditve Ta veseli dan kulture, ko bo vstop prost. Novo sezono bodo začeli marca 2018, ko bo na ogled nova občasna razstava z naslovom Znanje brez meja. Predstavljen bo izbor štirinajstih uspešnih inovatorjev in znanstvenikov. "Med drugim bomo predstavili naravovarstvenico Angelo Piskernik, očeta smučarskih poletov Stanka Bloudka, Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla, raketnega pionirja Hermana Potočnik Noordunga, astrofizičarko Marijo Strojnik, izumitelja Franca Rodeta, astronavtko Sunito Williams in Primoža Trubarja. Izpostavili bomo tiste njihove dosežke, na katere je vplival odhod na tuje, in tiste, katerih rezultati so vidni še danes," o razstavi, ki bo na ogled do konca leta 2018, pravijo v muzeju.

Ob tem izpostavljajo še vrsto zanimivih dogodkov, ki jih v muzejski sezoni 2018 pripravljajo za obiskovalce. Med drugim bodo izvajali voden ogled zbirke Dve kolesi in par nog z avtorjem razstave, demonstracijo "Ukročena elektrika, Poskusi Nikole Tesle", delavnice za otroke, prikaz kovanja podkev in sobotne delavnice kaligrafije, osnov restavratorstva ter peke kruha v krušni peči. V Muzeju pošte in telekomunikacij, ki je odprt celo leto, bosta v novembru potekala Dneva grafike, v decembru pa počitniške delavnice in praznovanje Tega veselega dne kulture.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri je odprt od torka do petka od 8. do 16. ure, julija in avgusta od 10. do 17. ure. Ob sobotah je odprt od 9. do 17. ure, medtem ko je ob nedeljah in praznikih odprt od 10. do 18. ure. Muzej je zaprt 1. 11. in v obdobju od 4. 12. do 28. 2. (odprto le za napovedane skupine). Muzej pošte in telekomunikacij je odprt od torka do petka ter ob nedeljah in praznikih od 10. do 16. ure. Depo v Soteski je odprt od 27. aprila do 30. septembra, ob nedeljah in praznikih od 13. do 18. ure. Več podrobnosti na tej povezavi.

V prvih devetih mesecih večji obisk

Podatek, ki ga ima ministrstvo o obisku Zavoda Znanje, ne vključuje gostujočih razstav. Zavod je razstavljal v Kikindi (Srbija), Litij in Dutovljah ter Mavhinjah (Italija). »Tam smo skozi leto 2016 zabeležili 12.390 obiskovalcev. Tako da lahko zapišemo, da je naše razstave v 2016 obiskalo kar 17.810 obiskovalcev,« pojasnjujejo v zavodu. Letos so v prvih devetih mesecih zabeležili kar 18 odstotkov višji obisk.

Največ zanimanja še vedno pritegne njihova stalna postavitev Muzej Krasa, najbolj obiskan dogodek pa je bila občasna razstava Cerkniški diamanti muzejskega svetnika mag. Slavka Polaka. »Do konca leta pripravljamo dopolnitev stalne postavitve s cerkniškim drevakom, razstavo Cvetana Planinskega polja in obsežno multimedijsko pregledno razstavo ob 70. obletnici ustanovitve našega muzeja,« napovedujejo v zavodu.

V zimskem času (od novembra do aprila) je muzej odprt od torka do nedelje od 10. do 17. ure, v letnem času (od maja do oktobra) pa od torka do nedelje od 10. do 18. ure. Več informacij na tej povezavi.

1/6
Miha Dolenc

Izjemen obisk prenovljene galerije

"V letu 2016 smo imeli izjemen obisk, tudi zaradi odprtja prenovljene galerije," o obisku pravijo v Narodni galeriji, kjer je v nasprotju s podatki ministrstva, končna številka dosegla 134.501 obiskovalca. "Letos se je obisk po pričakovanjih ustalil in je manjši. Do 30. septembra je galerijo obiskalo 50.071 oseb. Manjši obisk je posledica manjšega števila razstav," pojasnjujejo.

Največ obiskovalcev je pritegnila razstava Kolekcija Vugrinec, ki so jo odprli že konec leta 2016 in zaprli februarja 2017. Petnajstega novembra so odprli razstavo Podobe prestiža (zbirka steklenih intagljev po gemah iz zbirke kneza Stanislava Poniatowskega z zanimivimi antičnimi zgodbami). Decembra bodo odprli še pregledno razstavo madžarskega slikarstva 19. stoletja. Sledili bosta še dve mesečni študijski razstavi v okviru stalne zbirke.

Narodna galerija je odprta od torka do nedelje od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure. Zaprta je 1. 1., 1. 5., 1. 11. in 25. 12. Več informacij je na voljo na tej povezavi

1/12
Narodna galerija, Ljubljana

Z odmevni projekti več obiskovalcev

Trend obiska Pilonove galerije je že nekaj let enak. "V letošnjem letu pa beležimo občutno porast obiska in obiskanosti zaradi večjih ter odmevnejših projektov," pravijo v galeriji. Do sredine oktobra so zabeležili približno 5.500 obiskovalcev, v kar so všteti tudi obiskovalci, ki so si ogledali njihovo stalno zbirko na gostovanju v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec.

Poleg omenjenega gostovanja je letos veliko zanimanje veljalo tudi za prvo pregledno razstavo delo kiparke Milene Lah v Sloveniji, razstavo Vipavska krajina v delih Vena Pilona, izpostavljajo pa tudi pomembno prenovo in dopolnitev stalne zbirke Vena Pilona. Za obiskovalce bodo 15. decembra odprli še pregledno razstavo lokalnega umetnika Braneta Jazbarja.

Galerija je odprta od torka do petka, od 9. do 18. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 15. do 18. ure. Več informacij je na voljo tukaj

Pilonova galerija Ajdovščina | Avtor: Primož Brecelj Primož Brecelj

Z "dolgimi četrtki" in ponedeljki do turistov

V Narodnem muzeju Slovenije so na obeh lokacijah, stavba na Muzejski in stavba na Metelkovi, lani zabeležili 41.037 obiskovalcev. Številka odstopa od številke, ki jo je podalo ministrstvo, saj je bilo v letnem poročilu navedeno le število prodanih vstopnic na Muzejski ulici, ki pa mu ni bilo prišteto število obiskovalcev, ki niso prejeli vstopnic, pojasnjujejo v muzeju.

"Letošnji obisk je že zdaj presegel lanskega celoletnega. Zasluge za to pripisujemo zlasti privlačnim razstavam in okrepljeni turistični promociji," poudarjajo v muzeju. Od drugih muzejev se razlikujejo tudi v tem, da so odprti ob ponedeljkih, kar je lahko pomemben dejavnik pri načrtovanju bivanja v Ljubljani. Pomemben delež obiskovalcev muzeja namreč predstavljajo tujci. "Leta 2016 smo naredili še nekaj večjih korakov, da se približamo turistom. Že uveljavljene 'dolge četrtke', ko je muzej odprt do 20. ure, smo nadgradili in vpeljali poseben poletni odpiralni čas. Od junija do septembra smo ob četrtkih in sobotah odprti od 8. do 22. ure. Letos smo dejavnosti podkrepili s programom delavnic za otroke vsak sobotni večer Otroci na zabavo, starši pa na kavo." 

Letos so na ogled postavili tri zanimive razstave Skrivnost lože. Prostozidarstvo na Slovenskem, Arheomuzika in Poti samurajev, ki so vse imele bogat obrazstavni program. Razstava Skrivnost lože je bila na ogled tri mesece, ogledal pa si jo je 7.401 obiskovalec oziroma dobrih 83 na dan. "To razstavo lahko izpostavimo kot tisto, po kateri so obiskovalci največ povpraševali," pravijo. V času visoke turistične sezone je bila na ogled Arheomuzika, ki je dobila številne pohvale zaradi odlično pripravljenih interaktivnih vsebin.

Do konca leta bodo na lokaciji na Muzejski na ogled še velika interaktivna razstava Preteklost pod mikroskopom. Naravoslovne raziskave v muzeju. Decembra pa odpirajo najnovejši del stalne arheološke razstave, ki jo odpirajo po etapah, Železnodobne zgodbe s stičišča svetov. V stavbi na Metelkovi so 14. novembra odprli razstavo Salon ZDSLU, 7. decembra pa bodo odprli še veliko razstavo Na pergamentu in papirju. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk.

Narodni muzej Slovenije na Muzejski je odprt vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure. Poletni odpiralni čas (od 1. 6. do 30. 9.): vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih in sobotah od 8. do 22. ure.
Narodni muzej Slovenije – Metelkova pa je vse leto odprt od 10. do 18. ure, razen ob ponedeljkih (ko je zaprt). Več informacij najdete na tej povezavi

1/4
Bojan Šibenik in Peter Rombo

Za razstavo o morju prejeli odličje

V Prirodoslovnem muzeju so lani imeli 40.212 obiskovalcev. To je skupno število obiskovalcev po vstopnicah v muzeju v Ljubljani in v dislocirani enoti Alpski botanični vrt Juliana v Trenti. "Trend števila obiskovalcev v Ljubljani narašča. Predvsem se povečuje delež turistov, ki je v letu 2016 znašal 16,7 odstotka (v 2015: 15,6 odstotka, v 2014: 13 odstotkov, v 2013: 11 odstotkov)," poudarjajo v muzeju in dodajajo, da tudi letos beležijo lep obisk.

Letos je bilo največ zanimanja za občasno razstavo Naše malo veliko morje, za katero so prejeli tudi Valvasorjevo odličje. Do konca letošnjega leta si bo poleg omenjene občasne razstave mogoče ogledati stalno razstavo in razstavo Umetnost znanosti: čudesa morij. Pripravljajo tudi obsežen spremljevalni program, na katerem so številne delavnice in predavanja. Veliko je zanimanje za programe za samostojno uporabo, kot so Skrinjice učenosti, Skrivnosti poln nahrbtnik, Zvočni vodniki, Tiskani vodniki, Vodnik za otroke, Vodenje z otroško slikanico. Vsako prvo nedeljo v mesecu pa pripravijo tudi programe Dotikanje dovoljeno – Kako težek je mamutov zob ter Krilate in kosmate zgodbe.

Prirodoslovni muzej Slovenije je odprt vse dni v letu med 10. in 18. uro. Ob četrtkih je muzej odprt do 20. ure. Muzej je zaprt 1. januarja, 1. maja, 1. novembra in 25. decembra. Alpski botanični vrt Juliana v Trenti je odprt od 1. maja do 30. septembra, od 8. 30 do 18.30. Več informacij najdete na tej povezavi

1/6
Ciril Mlinar Cic

Tujce zanima Plečnik

V Javnem zavodu Muzej in galerije mesta Ljubljane so po njihovih podatkih v letu 2016 imeli 119.914 obiskovalcev, največ – 69.019 obiskovalcev – v Mestnem muzeju Ljubljana. Javni zavod namreč zajema več lokacij, in sicer Mestni muzej Ljubljana, Mestno galerijo Ljubljana, Plečnikovo hišo, Galerijo Jakopič, Galerijo Vžigalica, Kulturni center Tobačna 001 z galerijo in Tobačnim muzejem, Bežigrajsko galerijo 1 in 2 ter Arheološki park Emona.

"Razlog za visok obisk je zagotovo tudi odmevna mednarodna razstava brazilskega fotografa Sebastiãa Salgada: Geneza, ki si jo je v treh poletnih mesecih 2016 ogledalo skoraj 21.000 obiskovalcev," pravijo v zavodu, kjer leto pričakujejo okoli 110.000 obiskovalcev. Beležijo visoko rast tujih obiskovalcev, ki znaša nekje med 25 in 30 odstotkov vseh obiskovalcev. Kar 40-odstoten pa je delež tujih obiskovalcev v Plečnikovi hiši.

Med najbolj odmevnimi projekti letošnjega leta je Plečnikovo leto, pričakujejo pa tudi dober obisk razstave Srednjeveška Ljubljana, ki so jo odprli 14. novembra. Razstava na ogled postavlja arheološka odkritja z arheoloških izkopavanj, ki so v Ljubljani potekala v zadnjih nekaj letih in ki so začetke srednjeveške Ljubljane premaknila v čas okoli leta 1000.

Mestni muzej Ljubljana na Gosposki 15 je odprt od torka do nedelje med 10. in 18. uro, ob četrtkih pa med 10. in 21. uro. Ob ponedeljkih je muzej zaprt. Plečnikova hiša na Karunovi je med torkom in nedeljo odprta med 10. in 18. uro. Odpiralni časi vseh lokacij so dostopni tudi na tej povezavi.

1/2
Matevž Paternoster/MGML

Hit so pedagoške delavnice

"Leta 2016 nas je obiskalo 8.674 obiskovalcev. Pričakujemo, da bo leto število obiskovalcev podobno lanskemu," odgovarjajo v Muzeju krščanstva na Slovenskem, ki ga je do 30. oktobra obiskalo 6912 obiskovalcev. "Največ zanimanja je bilo tudi letos za naše pedagoške delavnice za osnovnošolce na temo srednjeveških rokopisov (Blišč srednjeveških inicialk, Poklic: iluminator, Pisarski mojster Bernard). Najbolj obiskana je delavnica Pisarski mojster Bernard, medtem ko je med razstavami najbolj obiskana stalna razstava Življenje za samostanskimi zidovi."

Do konca letošnjega leta si bodo obiskovalci muzeja lahko ogledali njihovo občasno razstavo Stiški urbarji 16. stoletja, gostujočo razstavo Arhiva Republike Slovenije in drugih slovenskih arhivov Dolga zgodovina urbarjev ter razstavo v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem Baba wa Bambuti: Afriški misijonar Paul Schebesta in njegovo delo v slovenskih virih.

Muzej je za posameznike odprt od torka do sobote ob 8.30, 10.00, 14.00 in 16.00, ob nedeljah ob 14.00 in 16.00. Za skupine so odprti od torke do nedelje od 8.00 do 17.00, seveda od obvezni predhodni najavi. Muzej je zaprt ob ponedeljkih, na veliko noč, 1. novembra in 25. decembra. 24. in 31. decembra je muzej odprt do 15. ure. Vsi ogledi so vodeni. Več informacij je na voljo tukaj.

1/2
Muzej krščanstva na Slovenskem

Najmanjša galerija na svetu

V Galeriji Murska Sobota so imeli lani 4.189 obiskovalcev. Do 17. novembra letos si je galerijo ogledalo 3596 obiskovalcev, ob tem pa niso všteti tisti, ki si ogledujejo izložbeno galerijo z otroškimi deli. "Ker smo pravkar odprli zadnjo razstavo, upamo, da bo število obiskovalcev vsaj takšno, kakor lani, ali pa še kaj večje zaradi programov, ki še sledijo," pravijo. Razstava Retrospektiva Dušana Tršarja bo odprta do 30. decembra. 

Letos so v galeriji postavili pet samostojnih razstav in tri skupinske, na katerih so predstavili umetniška dela 37 avtorjev. Pripravljajo tudi različne delavnice in predavanja v okviru andragoških in pedagoških programov. "V najmanjši galeriji na svetu to je v izložbi galerije, pripravljamo razstave likovnih del otrok osnovnih in srednjih šol ter vrtcev. Tako je pravkar na ogled razstava likovnih del otrok iz soboških vrtcev z naslovom Čutim barve." 

Leto 2018 bo leto Draga Tršarja, Ignaca Medena, Sandija Červeka, Franca Mesariča in drugih, napovedujejo. 

Galerija je odprta od torka do petka med 8. in 17. uro, v ponedeljek in soboto pa od 9. do 12. ure. Za vse najavljene šolske in druge skušine je odprta po potrebi. 

1/3
Galerija Murska Sobota

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:11 03.december 2017.

    Bom komentiral jutri po obisku spovedi pri Zoretu !

Sorodne novice