Slovenija
1492 ogledov

Kobilarna Lipica manjša čredo za 150 konj

Kobilarna Lipica Saša Despot
Nekatere konje bodo prodali, druge pa kar podarili.

V. d. direktorice holdinga Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja je na tiskovni konferenci pojasnila, da bodo prodali 56 in podarili 95 konj. V kobilarni sicer vsako leto prevetrijo čredo, tokrat pa je številka nekoliko večja od običajne, ker želijo čredo prestrukturirati. 

Strokovni vodja kobilarne Klemen Turk je povedal, da bi čredo radi pomladili in pripravili prostor za več žrebet, kar jim bo v prihodnje omogočilo boljšo selekcijo. Med konji, ki so tako na seznamu za prodajo, so taki, ki so že več časa pri rejcih izven kobilarne, ostareli in poškodovani konji ter tržni konji. Ob tem je poudaril, da to nikakor niso konji, ki bi jih lahko prodali v zakol. 

Cene, po katerih se bodo konji prodajali, bodo odvisne od ocene, ki jo bo podala tričlanska komisija. Kot poročajo Primorske novice, bodo v komisiji poleg Turka še pomočnik trenerja in Nataša Goršek z Veterinarske fakultete. Nekateri konji so ocenjeni na zgolj 200 ali 250 evrov. Dobrinja je dejala, da bodo zbirali ponudbe in bodo poskušali iztržiti čim višje cene. 

Kobilarna Lipica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Konji niso utrpeli posledic

Na tiskovni konferenci so spregovorili tudi o dogodku, do katerega je prišlo 26. marca in v katerem se je nekaj konjev poškodovalo. Pri poskusu formiranja črede kobil in kastratov je namreč prišlo do napadov med konji. Zato so iz črede odstranili tri konje, za katere je strokovno vodstvo kobilarne kobilarne presodilo, da bi lahko tudi v prihodnje povzročali nemir.

Rane so se tedaj poškodovanim konjem pozdravile, bile so večinoma le površinske odrgnine, le eden med njimi je potreboval tri šive na manjši pretrganini. Nihče od konjev po besedah strokovnega vodje kobilarne Klemna Turka ni utrpel fizičnih ali psihičnih posledic.

Lipicanca  | Avtor: Kobilarna Lipica Kobilarna Lipica

Minister zadovoljen s poslovanjem

Kobilarna Lipica v zadnjih letih dobro in pozitivno posluje. Največ obiskovalcev še vedno prihaja iz Slovenije, sledijo jim gostje iz nemško govorečih držav, Italije, Francije in Velike Britanije. 

"S poslovanjem v lanskem letu smo zelo zadovoljni, saj smo dosegli šestodstotno rast števila obiskovalcev in sedemodstotno rast skupnih prihodkov; samo na konjeniških segmentih smo dosegli 16-odstotno rast prihodkov, na področju turizma pa kar 21-odstotno rast prihodkov," je povedala Dobrinja.

S poslovanjem Kobilarne Lipica je zadovoljen tudi gospodarski minister. "Zadovoljen sem z rastjo in ne z rezultati. Ti morajo še zrasti, saj ima Kobilarna Lipica velik turistični potencial," je povedal Počivalšek, ki verjame v uspešno zgodbo kraškega bisera, zato ga gospodarsko ministrstvo tudi tako podpira.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 08:29 11.april 2019.

    Konjske salame niso tako slabe. Posebno dobre so tiste, zorjene na ostrem, kraškem podnebju, na ralem vetriču, ki pihlja z morja in nosi s seboj vonj po jodu in soli.

Sorodne novice