Slovenija
663 ogledov

KPK ugotovila: Nasprotja interesov ni, toda ...

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni potrdila sumov nasprotja interesov pri direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Antoniji Poplas Susič. Postopek so zato na komisiji ustavili, prijavo zoper direktorico pa so posredovali svetu ZD Ljubljana, so danes sporočili iz KPK.

Pri tem so pri KPK pojasnili, da so svetu ZD Ljubljana prijavo zoper direktorico posredovali, ker so ugotovili, da "zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge relevantne informacije iz pristojnosti drugih organov".

KPK je postopek sprožil zaradi ponovne prijave zoper direktorico v decembru 2022, prvič pa je komisija podobno zadevo zoper direktorico ZD Ljubljana obravnavala že v letu 2020. Tudi takrat niso zaznali kršitev.

zdravstveni dom Ljubljana Zdravje Direktorica ZD Ljubljana: "Kar se dogaja, je moja odgovornost"

Iz očitkov v prijavi je izhajalo, da je direktorica ZD Ljubljana, kjer torej opravlja poslovodno funkcijo, obenem vpisana tudi kot edina ustanoviteljica Zdravstvenega zavoda Multimedicus, v katerem prav tako opravlja poslovodno funkcijo.

Zdravniki Slovenija Zdravniki, ki so odšli iz ZD Ljubljana, zdaj prejemajo toliko višjo plačo

V KPK so pojasnili, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve, saj "zgolj na podlagi hkratnega opravljanja dveh funkcij oziroma dejavnosti še ne moremo govoriti o nasprotju interesov". Pri nasprotju interesov gre po po njihovih pojasnilih namreč za "konkretna ravnanja uradnih oseb pri opravljanju njihovih javnih nalog in zato je okoliščine nasprotja interesov vedno treba presojati z vidika posameznega primera".

Slovenija Paciente, ki čakajo pred zdravstvenim domom, odslovili

Pri tem so izpostavili, da se mora uradna oseba izločiti iz kakršnega koli odločanja o sodelovanju javnega zavoda s poslovnimi subjekti, s katerimi je sama osebno, poslovno ali politično povezana, saj bi v nasprotnem primeru takšna dejanja ustvarila vsaj videz nasprotja interesov. To pa je po pojasnilih KPK le korak od korupcije.

Zoran Janković Slovenija Takšen je Jankovićev odziv na Loredanove izjave

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer že večkrat izrazil nezadovoljstvo z delom direktorice ZD Ljubljana. Med drugim je izpostavil, da je v času njenega vodenja v zadnjih dveh letih zavod zapustilo 33 družinskih zdravnikov. 7. decembra pa je zaradi slabega poslovanja zavoda urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu za zdravje izdal sklep o izrednem nadzoru v ZD Ljubljana. Medtem pa Antonija Poplas Susič uživa zaupanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Zoran Janković Slovenija Bešić Loredan: Janković zapira ZD, ker bi rad prodal zemljišča Zoran Janković Slovenija Janković razkril, kaj je od njega v resnici zahteval Bešič Loredan
 
Komentarjev 3
  • Naklonsky 13:22 19.januar 2023.

    In kdo preizkuje KPK? Malo sumljivo je vse skupa!

  • Luksi 11:22 19.januar 2023.

    Zoki in njegovi podrepniki se vedno izmažejo. Šerif je že na začetku povedal, naj jo minister pusti pri miru in tako je tudi bilo. Kar se mene tiče lahko ukinemo kpk, policijo, tožilstvo in še kaj bi se našlo, ker ...prikaži več nedotakljivim pač nikoli ne bo nič, zapore pa polnimo s kurjimi tatovi.

  • lojs 11:12 19.januar 2023.

    zakaj ta kpk že enkrat ne ukinejo? vsakega centka je škoda za to t.i. komusijo, ki se ukvarja s prodajo megle ... imamo tožilstvo in sodstvo, dobili so 600€ povišice, pa naj začnejo že delat kaj bolj konkretnega