Slovenija
17560 ogledov

"Kupili so golfa, a mislijo, da imajo audija"

zeleni gaj Anže Petkovšek
Za odpravljanje napak in sodne postopke je SSRS porabil že skoraj šest milijonov evrov.

Stanovanjski sklad je od leta 2009 do leta 2017 za sodne postopke, vključno z odvetniki in stroški sodišča, ter odpravo napak na stanovanjih porabil 5,7 milijona evrov. "To je ogromna številka," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor sklada Črtomir Remec. "Naš cilj je, da znesek v naslednjem obdobju vsaj prepolovimo."

stanovanja Slovenija Stanovanjski sklad napoveduje 10.000 najemniških stanovanj
Nepremičnine Cene v nebo Slovenija Do konca leta bo na trg prišlo 500 novih stanovanj

Slabo vzdrževanje in nedovoljeni posegi

stanovanjski sklad RS | Avtor: Saša Despot novinarska konferenca Stanovanjskega sklada RS, na kateri so spregovorili o reševanju nesporazumov s kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj in predstavili načrte za prihodnost Saša Despot
Dodal je, da niso pripravljeni odpravljati napak, za katere se izkaže, da so posledica slabega vzdrževanja ali nedovoljenih posegov v stanovanje. Priznava, da so imeli sicer nekaj težav zaradi neodzivnosti izvajalcev in stečajev, a so že uvedli korektivne ukrepe. "Napake, ki jih v določenem času ne odpravijo izvajalci, začnemo odpravljati sami," je povedal Remec. "To je pomembna sprememba, ki smo jo uvedli pred nekaj meseci. Objavili smo razpis, imamo nabor izvajalcev po celotni Sloveniji, s katerimi se bomo zadeve lotili sistematično."

"Napake so sestavni del gradbeništva. Kdor ne dela, ta greši, a niso vse napake vedno posledica gradnje." 
Črtomir Remec, direktor SSRS

Po besedah pomočnice direktorja Mojce Štritof-Brus ima sklad od 42 lokacij, kjer je prodajal stanovanja, le v treh mestih odprtih šest sodnih postopkov. "Pet jih je bilo sproženih s strani etažnih lastnikov oz. upravnikov, enega smo sprožili mi," je pojasnila Štritov Bruseva. Vsi, razen enega, so vezani na stanovanja, katerih gradnja in prodaja je bila zaključena do leta 2006. 

"Nimamo nobenega odprtega postopka, ki bi se nanašal na projekte zadnjih dvanajst let, razen postopka, ki ga je proti etažnim lastnikom v soseski Zeleni gaj na Brdu sprožil stanovanjski sklad." 
Mojca Štritof-Brus, pomočnica direktorja SSRS

stanovanjski sklad RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sklad se je po besedah Štritof-Bruseve za tožbo proti etažnim lastnikom,soseske Zeleni gaj na Brdu težko odločil. "Do vnovčenja garancije je prišlo že marca lansko leto, tožba je bila šele septembra lani," so pojasnili pri SSRS. "Zahtevek je bil v nesorazmernem delu vezan na hipotetične napake. Upravičen bi bil, če bi napake nastale, a sklad do danes, torej eno leto po vnovčenju, o njih ni bil obveščen. Tako niti sklad niti izvajalec ni imel možnosti napake odpraviti."

Sklad potrdil 145.776 evrov

Sklad na podlagi izvedenskega mnenja ocenjuje, da je unovčitev garancije upravičena v višini 145.776 evrov, za preostali znesek, torej 992.705 evrov, pa so vložili tožbo proti etažnim lastnikom in upravniku stavb. 

zeleni gaj Zeleni gaj Slovenija Milijonska tožba za stanovalce

Na primeru soseske Zeleni gaj na Brdu trenutno vlada pat pozicija. "Če nekdo vnovči garancijo, se pričakuje, da bo napake odpraviil sam," poudarja Remec in dodaja, da bo potreben dogovor, saj bo sklad napake, ki so nastale zaradi gradnje odpravljal le v primeru, če bo denar iz garancije vrnjen.

Opozoril je tudi na napačna pričakovanja kupcev, da se odpravljajo napake, za katere sklad ne more biti kriv. Med napakami, za katere je odgovoren sklad, je omenil zamakanja v podzemnih garažah, do katerih v gradbeništvu pogosto prihaja, ne more pa biti sklad po ocenah Remca odgovoren za zamakanje, do katerega pride, če se redno ne čistijo odtoki na terasastih stanovanjih.

"Mi smo pripravljeni odpraviti tiste napake, ki so naša krivda, ne pa tisto, kar bi radi določeni kupci, ki so kupili golfa, a si pa predstavljajo, da so kupili avdija ali še kaj več, dobili od nas."
Črtomir Remec, direktor SSRS

brdo91 Stanovanjski sklad Slovenija Stanovanjski sklad na Brdu prodaja nova stanovanja, a ne veselite se prehitro

Omenil je tudi primer, ko so kupcu na njegovo željo zamenjali pipo, da je bila točno taka kot po projektu. "Ko sem prišel v sosesko Zeleni gaj na Brdu, me je eden od stanovalcev opozoril, da voda iz pipe ne teče točno v center," je dejal. "Ko smo našli točno tako pipo, kot je bila zapisana na projektu in jo želeli vgraditi, je dejal, da ne želi take pipe, ampak nek poseben model."

Neustrezna hidroizolacija in odvodnjavanje

Z navedbami Stanovanjskega sklada se ne strinjajo stanovalci v skupnosti lastnikov. "Sklad nobene od napak ni odpravil v dvoletnem garancijskem roku," opozarja pooblaščenec Luka Gaberščik. "Na pobudo, da bi garancijo podaljšali in mirno rešili spor, so se odzvali z zavrnitvijo. Takoj po unovčitvi garancije smo jim obljubili, da jim denar vrnemo, če sklenemo sporazum o odpravi napak, kar so zavrnili. Tudi brez sporazuma smo izjavili, da jim vrnemo denar, če napako odpravijo. V sezoni 2017 so vseskozi odpravljali napake, kar se je izkazalo za neustrezno. Do dne 16. februarja napak niso odpravili, zaradi česar smo nadaljnjo odpravo prepovedali in pričeli s postopkom izbire drugega izvajalca sanacije."

"V šali bi lahko dejali, da če bi šlo za hipotetične napake, bi jih lahko odpravili s hipotetično sanacijo."

Luka Gaberščik, pooblaščenec stanovalcev

zeleni gaj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dodaja, da se kot glavna napaka se izkazuje zamakanje, ki kaže na neustrezno hidroizolacijo in odvodnjavanje. "SSRS bi s priznanim zneskom odpravil le posledice napak, torej madeže zamakanja, ne pa vzrokov," opozarja Gaberščik. "Stanovalci menijo, da stvarno napako predstavlja vzrok zamakanja (nestrokovna hidroizolacija), ki pa ga ni mogoče v celoti odkriti brez grobih gradbenih posegov. Slednji so pred izvedbo sanacije nesmotrni, zaradi česar je sploh govora o 'hipotetičnih' napakah. Dosedanji vzorčni pregledi so vse naše sume potrdili, zaradi česar utemeljeno verjamemo, da so napake sistemske in 150 tisoč evrov ne bo zadostovalo za odpravo." 

"Tudi golf ne sme puščati"

Poudarja, da so stanovalci so tudi sicer odgovorni za odpravo škode, ki izhaja iz skupnih delov. "Oškodovanci, ki jim zamaka v stanovanja bi lahko tožili skupnost, ta pa bi morala njim odpraviti napake ne glede na garancijo," pravi in dodaja, da je bila garancija je bila ravno zaradi tega tudi unovčena. "Tisti, ki bi pripoznali zahtevek za vračilo garancije, bi odpravo napak morali financirati iz lastnih sredstev, česar SSRS ne izpostavlja."

Izjave direktorja sklada štejejo za škodljive, ker "v javnosti vzbuja vtis, da gre za nevredna stanovanja in da so bila kupljena prepoceni" "Nerazumno je to, da g. Remec kot predsednik IZS javno opravičuje slabo gradnjo, ki bi jo ravno IZS morala zavračati," še dodaja Gaberščik. "Nenazadnje tudi golf (avto) ne sme puščati."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Albatroz 10:43 26.april 2018.

    saj je tudi VolksWagen kupil Audia pred leti tako da je statistično Audi slabši ker je v lasti VolksWagna

  • modro 12:52 25.april 2018.

    golf je odličen avto, če dela kot je treba, zato je takšna primerjava zelo primitivna

  • jakec1575 09:47 25.april 2018.

    Še nekrat bom napisal, kar sem en članek nazaj. Za tak denar po kvadratu, ko ima izvajalec in projektant 1000 e stroskov in zasluzi 200% mi mora dati na mizo izvedbeni nacrt, listo vseh materialov. Pa fajn bi bilo, da ...prikaži več si investitor omisli se dodatni nadzor mimo vodje projekta. ker kar delajo izvajalci s sparanjem pri izolacijah in podobne šalabajzarije...je nedopustno za ta denar. In potem sklad vse to placa se enkrat z nasim denarjem. Slaba izvedba je v celoti strosek projektanta in izvajalca