Slovenija
34697 ogledov

Majbert Pharmu se obeta nov velik posel z državo

Luka Lah Youtube
Četudi niso najcenejši, so v prednosti.

Podjetje Majbert Pharm, ki je slovenski državi nabavilo hitre teste v prvem razpisu, se je po poročanju portala Necenzurirano.si prijavilo tudi na nov razpis za dobavo 700 tisoč antigenskih hitrih testov, ki jih Združenje zdravstvenih zavodov kupuje za več deset bolnišnic in zdravstvenih domov.

hitri test antigenski testi covid-19 v šolah Slovenija Na hitrih testih pozitivni, na PCR pa vsi negativni Koronavirus None Danes izbran ponudnik, v ponedeljek že možno množično testiranje

Čeprav Majbert Pharm tokrat ni oddal najugodnejše ponudbe, ima prav po zaslugi države še vedno velike možnosti, da posel dobi. Kot poroča Necenzurirano.si, so namreč edini od prijavljenih, ki imajo že opravljeno validacijo testov v EU.

Validacija v EU je pogoj za nabavo

Eden od pogojev razpisa je namreč, da morajo imeti hitri testi "visoko občutljivost in visoko specifičnost, ki mora biti dokazana s pomočjo klinične validacije v Evropski uniji". Najmanj  tristo vzorcev mora biti preverjenih z bolj zanesljivim molekularnim testom (PCR), s čimer so želeli izločiti hitre teste, ki so šele pred kratkim prišli na trg in za katere pred uporabo ni  mogoče ugotoviti, ali sploh dajejo zanesljive rezultate.

Luka Lah Covid-19 Zdravje Tako zanesljivi so v resnici hitri testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Zdravje V Ljubljani dobili nove paličice, testiranje se nadaljuje hitro testiranje Presenečenje Zdravje V Ljubljani prekinili množično testiranje

Ministrstvo za zdravje je z validacijo hitrih testov tako naredilo uslugo Majbert Pharm. "V trenutku, ko je združenje objavilo javni razpis, hitri testi podjetja Majbert Pharm še niso bili ustrezno preverjeni, kot to zahteva razpis," pišejo pri Necenzurirano.si. "To se je spremenilo po tem, ko je Janez Janša kot začasni minister za zdravje zaradi številnih očitkov o neustreznosti in slabi kakovosti teh testov naročil NLZOH, naj jih klinično preveri. To pomeni, da ima Majbert Pharm zdaj že opravljeno "klinično validacijo v Evropski uniji", kar je eden od razpisnih pogojev. Plačala jo je država."

V konkurenci šestih podjetij

Na razpis so se poleg podetja Majbert Pharm, ki je v lasti Klemna Nicolettija in Alana Amadeja Eferla, prijavili še Mojplanet, CTD, SPG-Sol Plin Gorenjska in Labena. 

Luka Lah Magazin S temi Slovenkami so ljubimkali razvpiti dobavitelji hitrih testov Luka Lah, Majbert Pharm,  Alan Amadej Eferl Slovenija Kaj je narobe s hitrimi testi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • vera23 15:35 02.februar 2021.

    Vsak dan ugotavljajo, da so testi zanič, a spet bomo zapravljali denar za njih. Očitno s to validacijo nekaj ne štima. Verjetno spet kakšna igra številk. Me prav zanima , kako bodo šteli te šolninke iz Kranja, ki so jih ...prikaži več danes ponovno testirali. Če bo kdo slučajno pozitiven še na PCR, ga bodo še enkrat prišteli, negativnih pa seveda ne odšteli 🤮

  • Avatar Leon
    Leon 15:17 02.februar 2021.

    Drzavno pravobranilstvo s.p. !

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 14:34 02.februar 2021.

    Ja, in? Prvič ste jih kritizirali, ker ni bilo testirano, sedaj ker so. Kaj sploh hočete? Da vaš dobavitelj nabavi potiho in po kakršni koli ceni? Da naredi isto, kot očitate tem?