Slovenija
6012 ogledov

Mrzel tuš za kupca Pop TV

pop tv Anže Petkovšek
Agencija za varstvo konkurence (AVK) pod trenutnimi pogoji ne namerava odobriti nakupa Pro plusa, sledi iz sporočila, ki so ga objavili na svoji spletni strani.

Povzetek relevantih dejstev, ki so ga izdali 30. oktobra, je koncentraciji med Slovenija BroadBand in Pro Plusom izrazito nenaklonjen, saj obstaja resen sum o skladnosti koncentracije s pravili konkurence. Kupec lahko v 45 dnevih od vročitve v odgovoru navede dejstva in dokaze v svojo korist ali predlaga korektivne ukrepe. Povzetek relevantnih dejstev tako ne prejudicira končne odločitve agencije.

"Glede na dosedanje ugotovitve Agencije bi s predmetno koncentracijo lahko prišlo do horizontalnih učinkov predmetne koncentracije na trgu TV oglaševanja, trgu nakupa pravic za prenos športnih TV vsebin in na veleprodajnem trgu dobave otroških TV programov. Ker bi se s predmetno koncentracijo pod eno streho združili TV programi priglasitelja koncentracije in podjetja Pro Plus, bi združeno podjetje lahko imelo možnost in spodbudo, da bi izvajalo vezano oziroma paketno prodajo vseh TV programov združenega podjetja (konglomeratni učinki)," pojasnjuje agencija za varstvo konkurence.

Te nevarnosti vidi agencija 

Združitev, po kateri bi imela Telemach in Pro plus istega lastnika, bi poleg tega povzročila možnost trajnega usklajenega sodelovanja z drugimi operaterji na trgu, nevarnost dviga licenčnin drugim operaterjem, nevarnost izključevanja drugih ponudnikov bodisi tako, da Telemachovim strankam sploh ne bi bili na voljo ali da bi se jih uvrščalo na slaba programska mesta ali v višje programske sheme. Po oceni agencije bi združeno podjetje imelo občutljive poslovne informacije o konkurentih, kar bi mu omogočalo konkurenčno prednost.

Agencija je ocenila, da korektivni ukrepi, ki jih je Slovenia Broadband predlagal marca, niso zadostni. Spomnimo, eden najbolj radikalnih predlogov je bil ta, da bi odprodali otroška programa Orlando Kids in OK Bambino.

"V družbi United Group smo prejeli zadnjo oceno Agencije za varstvo konkurence, na katero že pripravljamo odziv. Pričakujemo pa, da bo končna odločitev podana v skladu s standardi konkurenčnega prava Evropske unije," pravijo v lastniku Slovenia Broadband, kjer niso odgovorili na vprašanje, ali bodo predlagali nove korektivne ukrepe in kakšne. 

Poznavalci kot pogoj, da dobijo soglasje, omenjajo naslednje možnosti: odprodajo podjetja CAS Media, ki skrbi za oglasne bloke mnogih tujih TV programov, prodajo pravic do nekaterih športnih prenosov, odprodajo Pop TV ali Kanala A ali odprodajo Telemacha.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Spark 18:01 07.november 2018.

    [ Mrzel tuš za kupca ] Končno.

  • fructal 14:37 07.november 2018.

    Praufo, matr si brihtn. Ja, Planet tv ko ga gleda 2% ljudi in POP tv ki ga gleda več ko pol Slovenije. Res si genij.

  • Avatar praufo
    praufo 14:11 07.november 2018.

    sej bo šlo skoz, telelkom ima planet tv, telemach pa pro plus, za oba plačujemo hočeš nočeš naročnino uporabniki, pri vseh operaterjih, brez izjeme in brez možnosti odpovedi določenih programov, ker je vse v enem paketu ... vezana trgovina torej ...prikaži več ali kartelni dogovor, ki ga mi plačujemo, pa čeprav ne želimo gledat teh vsebin

Sorodne novice