Slovenija
6913 ogledov

Grozljivke na cesti: Najhujše nesreče v zgodovini Slovenije

Nesreča pri Mirni Peči Dolenjska News
Prometna nesreča z največ žrtvami v zgodovini samostojne Slovenije se je zgodila leta 1992. Na klancu pred predorom Pletovarje je umrlo deset ljudi.

V petek se je pri Poljanah v bližini Mirne Peči na Dolenjskem zgodila huda prometna nesreča, v kateri so umrle štiri osebe. Med njimi tudi devetletna deklica in šestletni deček ter njun 38-letni oče. Prav tako nesreče ni preživela 56-letna voznica v drugem vozilu. 

Nesreča se je zgodila, ko je 38-letni voznik Renault megane čelno trčil v nasproti vozeče vozilo Škodo roomster, ki ga je vozila 56-letna voznica, pri čemer je osebni avtomobil 38-letnika, v katerem sta bila še dva otroka, zaradi silovitosti trka zagorel. 

Vozilo pri Kobaridu trčilo v drevo in letelo v zrak

Aprila 2019 se je zgodila huda prometna nesreča pri Kobaridu, v neposredni bližini gostišča Hiše Franko, ki je terjala tri življenja. Trije sopotniki so podlegli poškodbam na kraju nesreče, voznik je hudo poškodovan pristal v bolnišnici. Vsi udeleženci v prometni nesreči so bili domačini.

52-letni voznik osebnega avtomobila je z veliko hitrostjo vozil iz smeri Robiča proti Kobaridu. Izven naselja Staro selo je po tem, ko je pripeljal iz blagega levega ovinka, vozil s tako hitrostjo, da vozila ni mogel več obvladovati, zato je vozilo zaneslo desno izven vozišča, kjer je z desnim bokom trčilo najprej v drevo, nakar ga je dvignilo v zrak, zatem pa po dobrih 23 metrih padlo nazaj na vozišče. Avtomobil je nato drsel po cesti še slabih 19 metrih in se nato po 36 metrih prevračanja ustavil v jarku, prevrnjen na streho.

Prometna nesreča pri Kobaridu | Avtor: Gasilsko društvo Kobarid Gasilsko društvo Kobarid

Najhujša prometna nesreča leta 2018 se je zgodila 7. avgusta pri Ptuju, ko so v čelnem trčenju umrle tri osebe, dve osebi pa sta bili poškodovani. Umrla so voznica v prvem vozilu ter dva sopotnika v drugem.

Smrt mladih deklet in nogometašev

23. aprila 2017 se je zgodila huda nesreča na relaciji Šentilj - Sladki vrh, v križišču za Ceršak, v kateri sta v gorečem avtu umrli mladi dekleti, še trije moški pa so bili poškodovani. Fanta sta iz nesreče rešila mož in žena, ki sta pripeljala mimo, ukleščenih mladih deklet na zadnjih sedežih pa jima ni uspelo potegniti iz vozila, saj se je ogenj zelo hitro razširil. 

V začetku avgusta 2017 se je v bližini mariborske trgovine Rutar zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta na kraju umrla dva mlada nogometaša Nogometnega kluba Maribor. En udeleženec nesreče je bil huje poškodovan, eden pa jih je odnesel le z lažjimi pošodbami. Nesreča se je zgodila, ker je 20-letni voznik avtomobila v križišču prevozil rdečo luč. 

Verižno trčenje na primorski avtocesti

Januarja 2016 je v verižnem trčenju ob gosti megli na primorski avtocesti trčilo 56 vozil. V nesreči je bilo udeleženih 128 ljudi, 99 med njimi jih je odneslo brez poškodb, 18 se jih je lažje poškodovalo, sedem huje, štiri osebe pa so umrle. Uradni razlog za tragedijo je bila neprilagojena hitrost in varnostna razdalja povzročiteljev zaradi razmer, ko je gosta megla vidljivost zmanjšala na vsega nekaj metrov. 

Nesreča na primorki | Avtor: PGD Postojna PGD Postojna

Med hujšimi nesrečami je tudi nesreča na primorski cesti med Lomom in Uncem v smeri proti Kopru, v kateri sta julija 2015 trčila tovorno vozilo s cisterno in osebno vozilo. Nesreča je zahtevala štiri življenja, med mrtvimi je bil tudi petletni deček iz Romunije.

Leta 2014 se je na primorski avtocesti pri zgodila še ena prometna nesreča z udeležbo velikega števila vozil. Na avtocesti se je prevrnil tovornjak, v slabi vidljivosti pa je nato vanj naletelo več vozil. Umrl je 25-letni državljan Švice, poškodovanih pa je bilo še 39 ljudi, najmanj trije huje. Skupaj je bilo v nesreči udeleženih 51 vozil in približno 120 ljudi.

Tragedija na Šmartinski

23. marca leta 2013 se je zgodila tragedija na Šmartinski cesti v Ljubljani. Voznik kombija je vozil v smeri Šentjakoba ter kljub rdeči luči zapeljal v križišče Šmartinke in servisne ulice z uvozom iz AC. Takrat je z njegove desne strani pripeljal 58-letni voznik tovornega vozila scania in trčil vanj. Avto je začelo zanašati po vozišču. Iz vozila znamke VW so zato padli vsi trije potniki, 28-letnik in 19- ter 20-letnici. Osemindvajsetletnik je bil hudo poškodovan, dekleti pa sta zaradi hudih poškodb umrli na kraju nesreče. Domnevni povzročitelj nesreče je zbežal in si pozneje sodil sam.

28. novembra 2011 se je na dolenjski avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem zgodila najhujša nesreča v moderni zgodovini Slovenije glede na število udeležencev. V nesreči je bilo udeleženih 38 vozil in 51 ljudi. Trije vozniki, 47-letna Ljubljančanka, 44-letnica iz Logatca in 69-letni Ljubljančan, so zaradi hudih poškodb v nesreči umrli. Tragediji je botrovala neprilagojena hitrost vozil glede na lastnosti in stanje ceste, preglednost na njej oziroma vremenske razmere ter gostoto prometa, je takrat sporočila policija

Vinjen voznik, umrli štirje mladi

Na seznam najhujših prometnih nesreč spada dogodek v Arji vasi. 2. oktobra 2009 je vinjeni voznik po nasprotnem pasu na avtocesti in pod vplivom alkohola trčil v citroën xsaro. V avtomobilu so bili štirje mladi. Trije so umrli, četrto dekle je bilo s hujšimi poškodbami prepeljano v bolnišnico.

Nesreča pri Arji vas | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Aprila 2009 je voznik na avtocesti med Dramljami in Celjem z osebnim vozilom vinjen trčil v  avtobus, v katerem je bilo poleg voznika in sovoznika še 12 deklet. Dekleta so se vračala z dekliščine in so ravno zaradi varnosti najela avtobus z dvema voznikoma. Eno dekle je umrlo na kraju nesreče, več jih je bilo hudo ali lažje poškodovanih. Povzročitelja so obsodili na sedem let zapora.

Nesreča na Poljanskem klancu

Ena najhujših nesreč v zgodovini Slovenije se je zgodila aprila 2005, ko je na Poljanskem klancu v gorečih vozilih življenje izgubilo osem ljudi: štiri ženske iz Trebnjega, ki so se vračale iz službe, in družina iz Kranjske Gore. Med mrtvimi je bila tudi petletna deklica. Nesreča se je zgodila, ko je voznik kombija trčil v nasproti vozeči se priklopnik, naložen z avtomobili. Po tem je sledilo verižno trčenje: izbruhnil je ogenj ter se razširil na vozila in bližnji gozd. Junija 2005 sta na Celovški cesti Ljubljani ob 4.20 trčila opel vectra in VW golf, v nesreči pa so umrli trije mladi, stari 25, 23 in 17 let. Štirje so bili huje poškodovani. 

Vozil vinjen in se zlagal

V začetku decembra leta 2001 je vinjeni 28-letnik iz Litije na avtocesti na Lopati v Celju nekaj minut po 23. uri trčil v avtomobil tričlanske družine iz Šentjurja, ki se je vračala s podelitve diplome. Mitsubishi Šentjurčanov, v katerem je sedel tudi novopečeni diplomant, je katapultiralo v zrak. Vsi trije so na kraju nesreče umrli. Povzročitelj nesreče, ki je imel v krvi 1,93 promila alkohola in jo je odnesel brez prask, naj bi se po nesreči vedel zelo arogantno. Rekel je, da ne bo podpisal nobene izjave, da je videl le utripajoče luči in se za piko na i še zlagal, da je drugi voznik povzročil tragedijo, ker naj bi vozil vzvratno.

Nesreča pri Lopati | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Decembra 2006 se je na avtocesti tik pred izvozom v Slovensko Bistrico jug zgodila huda prometna nesreča, v kateri so umrli štirje mladi Mariborčani. Nesreči je botrovala prehitra vožnja. Voznik je med zapuščanjem prehitevalnega pasu izgubil oblast nad vozilom in trčil v ograjo. Vse potnike, z varnostnim pasom je bil pripet le eden, je vrglo iz avta.

26. maja leta 2001 je prometna nesreča blizu gradu Kromberk pri Novi Gorici terjala pet mladih življenj. Terensko vozilo se je v križišču med zavijanjem proti Novi Gorici prevrnilo na streho. Pod vozilom so umrli voznik in štirje sopotniki, stari od 25 do 30 let. Nesrečo je preživel le 23-letni sopotnik.

Trčila vlak in avtobus s šolarji

13. maja leta 1999 so v nesreči, ko sta na železniškem prehodu v Podlogu pri Šempetru trčila in vlak in avtobus s šolarji, umrli štirje petošolci iz osnovne šole v Šmartnem ob Paki, štirje pa so bili hudo ranjeni. Voznika avtobusa iz Topolšice so kasneje zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti obsodili na pet let zapora.

2. novembra leta 1998 je v silovitem čelnem trčenju pri viaduktu Rupovščica na gorenjski avtocesti umrlo pet ljudi. V nesreči je umrl 33-letni voznik, domnevni povzročitelj nesreče, ki je zavil na levi vozni pas in čelno trčil v osebni avtomobil. V tem so umrli štirje člani družine iz Tuzle, ki je živela v Avstriji, tudi desetletna deklica.

31. januarja leta 1998 je v nesreči na gorenjski hitri cesti pri Naklem umrlo pet ljudi, med njimi dva dečka, člana Smučarskega skakalnega kluba Mengeš. Voznik klubskega kombija je za volanom zadremal, nenadoma zavil levo in trčil v nasproti vozeči avto. V kombiju so bile tri žrtve, v drugem vozilu pa sta umrla takratni predsednik uprave Petrola in sopotnik. Hudo ranjenih je bilo sedem ljudi, med njimi štirje otroci. Voznika kombija, ki so mu zaradi nesreče amputirali nogo, so obsodili na leto dni zapora. 

16. septembra leta 1995 je v trčenju treh osebnih avtomobilov umrlo pet ljudi. Voznik vozila znamke BMW je prehitro vozil iz smeri Torovega proti Bledu in trčil v vozilo znamke Fiat, ki je peljal v isti smeri. Tega je odbilo v tretji avtomobil, v katerem sta na kraju nesreče umrla voznik in sopotnica, poškodbam pa so podlegli tudi trije sopotniki iz fiata.

V ognju umrlo deset ljudi

16. julija leta 1992 je v nesreči na klancu pred predorom Pletovarje umrlo deset ljudi. Italijanski voznik osebnega avtomobila je prehiteval kolono vozil, ki je peljala proti Arji vasi, in čelno trčil v avtomobil z nemško registracijo. Eksplodirala sta posodi za bencin obeh vozil. V goreči italijanski avtomobil se je zaletel še en osebni avtomobil. Voznik, ki je pripeljal za njim, se je med izogibanjem nesreči prevrnil na streho. V ognju in zmečkani pločevini je umrlo deset ljudi, med njimi otroka, stara tri in šest let.

5. marca leta 1990 je v nesreči v Rogatcu umrlo osem ljudi v avtobusu, v katerega so se zarili železni profili. Ti so štrleli s tovornjaka, ki je pripeljal nasproti iz smeri Rogaške Slatine. Ubili so šoferja avtobusa in sedem potnikov, hudo ranjenih pa je bilo pet potnikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.