Slovenija
85660 ogledov

Nov zaplet: Odločila se je, da noče biti ministrica

Novice: Nov zaplet: Odločila se je, da noče biti ministrica - Robert Golob Profimedia
Prihajajo nadomestni poslanci, ena od bodočih ministric pa je soglasje h kandidaturi umaknila.

Poslance, ki bodo parlamentarne klopi zamenjali za vladne, bodo v DZ zamenjali nadomestni poslanci. Predsednika vlade Roberta Goloba bo v poslanskih klopeh zamenjal Bojan Čebela, po izvolitvi ministrskih kandidatov bodo v DZ prišli še štirje nadomestni poslanci. Znani so tudi že prvi obrisi kabineta predsednika vlade.

Predsednico SD Tanjo Fajon, ki bo v novi vladi prevzela zunanje ministrstvo, bo nadomestil voditelj Jonas Žnidaršič.

V SD bo poleg Fajonove od izvoljenih poslancev minister še dosedanji dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki mu je kadrovska križanka koalicije prinesla funkcijo gospodarskega ministra. V parlamentu ga bo zamenjal poslanec iztekajočega se sklica DZ Soniboj Knežak.

Nekateri so bili šele tretji v vrsti

Poslanca Gibanja Svoboda Mateja Arčona, ki bo v novi vladi minister brez resorja, vodil bo namreč urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi v parlamentarnih klopeh moral naslediti Danijel Bešič Loredan. A ker je tudi on kandidat za zdravstvenega ministra, bo namesto njega v parlament prišel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

V Levici bi koordinatorja Luko Mesca, ki bo sprva zasedel funkcijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, morala nadomestiti Asta Vrečko. A ker je Vrečko kandidatka za kulturno ministrico, bo namesto nje v parlamentarne klopi sedel dosedanji strokovni sodelavec Levice Dan Juvan.

Zapleti z generalno sekretarko vlade

Kot možno generalno sekretarko vlade se omenja poslanko Gibanja Svoboda Barbara Kolenko Helbl, a naj bi se pri tem pojavile različne interpretacije zakonskih določb o tem, ali ji poslanska funkcija zaradi nezdružljivosti preneha in za njo pride naslednji izvoljeni na listi Svobode ali bi morala s poslanskega mesta odstopiti sama in bi bile, ker od volitev še ni minilo pol leta, potrebne nadomestne volitve. Na njih pa bi lahko bil izvoljen kandidat katerekoli stranke. Tako zdaj možnosti imenovanja Kolenko Helblove preigravajo različni pravni strokovnjaki.

Po izvolitvi Goloba za predsednika vlade, so že znani kadrovski obrisi njegovega kabineta. Po sicer še neuradnih informacijah bo vodja kabineta predsednika vlade dosedanja Golobova svetovalka za odnose z javnostmi Petra Škofic, državni sekretar za zadeve EU bo Igor Mally, državni sekretar za zunanje zadeve Vojko Volk, Melita Župevc pa bo predvidoma državna sekretarka za strateško komuniciranje.

Urad vlade za komuniciranje naj bi, kot smo že pisali, prevzel direktor slovenskega British Councila Dragan Barbutovski.

Nova vlada bo, če bo izvoljena, lahko z delom začela že prihodnji teden. V soboto se začenjajo predstavitve ministrskih kandidatov, ki kandidirajo za ministrska mesta po obstoječem razrezu resorjev. V parlamentarni proceduri pa je tudi že predlog sprememb zakona o vladi, po katerih bi pozneje vlada dobila še tri člane.

Umaknila soglasje h kandidaturi

Med njimi je bilo napovedano, da bo kandidatka za ministrico za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj, ki naj bi do spremembe resorjev prevzela funkcijo državne sekretarke na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga bo vodil Igor Papič. A je Žakljeva umaknila soglasje tako za mesto državne sekretarke kot za ministrico, so za STA potrdili v Gibanju Svoboda. Državni sekretar na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bo Darjo Felda, zato nekateri mediji že napovedujejo, da bi lahko po spremembi zakona o vladi prav on postal kandidat za ministra za vzgojo in šolstvo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 22:28 27.maj 2022.

  Najbolj važno je, da je fašist Janša popušil na volitvah! Vse ostalo ni pomembno!

 • bljitva 19:52 27.maj 2022.

  en bolj nesposoben in nekompetenten k drug....poznam večino osebno in vam povem da so to taki luzerji da z njimi tut na kavo ne bi hotl it...jao jao , sej bi se semejal če ne bi šlo za državo....obeta sem ...prikaži več nam težka pizdarija, kr pripravte se, kmal ne bo več nobenmu do smeha...

 • Avatar Leon
  Leon 19:30 27.maj 2022.

  Kdor česar ne želi mora to jasno in takoj povedati nikakor v času mandata . Tako je prav in pošteno do volivcev.