Slovenija
21571 ogledov

Nove stranke: Recept, ki še vedno zažiga

Robert Golob Mediaspeed
Pestro politično dogajanje, nove stranke in nova zavezništva skušajo privabiti čim več zvenečih imen.

Konec leta 2021 se je visoko pod vrh anket javnega mnenja, ki se ukvarjajo z možnimi opcijami na prihodnjih parlamentarnih volitvah, uvrstila stranka, ki sploh še ni ustanovljena. Stranka, ki jo je napovedal Robert Golob, nekdanji predsednik uprave Gen-I, se je v decembrski anketi Ninamedie, ki je upoštevala tudi novoustanovljene stranke, sprva uvrstila na drugo mesto, takoj za SDS, nekaj dni kasneje pa celo na prvo mesto. Anketiranci so v Golobu prepoznali tudi velik mandatarski potencial in ga uvrstili na prvo mesto, pred Janšo. 

Po Jankoviću, Cerarju in Šarcu je Golob že peti novi obraz, ki žanje popularnost med volivci. To je precej nenavadno, saj se nobena od zgodb novih obrazov doslej ni končala srečno, v primeru Jankovića in Šarca je na oblast kasneje prišel nasprotni pol z Janezom Janšo. A kot kaže, je nov politični obraz, še vedno recept, ki med volivci zažiga. 

S kom bo sodeloval Golob?

Golob ni novinec v politiki, bil je član LDS, Pozitivne Slovenije, ko je zavrnil ponudbo Jankovića, da postane mandatar, in član stranke SAB. O novi stranki je znanega zelo malo, veliko pa je ugibanj, s kom se bo Golob politično povezal. 

Nedavno se je odzval vabilu predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki prav tako ustanavlja svojo stranko. Med pogovorom naj bi tekla beseda tudi o morebitnem sodelovanju. Zorčič k sodelovanju nagovarja tudi Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča. 

Pojavljajo se tudi namigi, da se Golob spogleduje z Aleksandrom Čeferinom in da k sodelovanju vabi ekonomista in  poznavalca mednarodnih finac Mojmirja Mraka. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je pred dnevi dejal, da je Golob nadarjen politik in poudaril, da je bil Golob leta 2013 njegov kandidat za mandatarja in torej naslednika Janeza Janše.  

Za Konkretno potrebno konkretno povezovanje

V začetku decembra sta uradno združitev speljali stranki SMC Zdravka Počivalška in Gospodarsko aktivna stranka (GAS) predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. Ne eni ne drugi stranki ankete niso kazale možnosti za vstop v parlament, kmalu po združitvi pa je novo stranko Konkretno zaznalo na 3,2 odstotka anketirancev.
V stranki Konkretno novih obrazov in zvenečih podpornikov ne ponujajo. Predsednik stranke je postal Zdravko Počivalšek, podpredsednik Alojz Kovšca. Stranka pa ne izključuje možnosti povezav. Največkrat se omenja lista Povežimo Slovenijo. 

Na listi Povežimo Slovenijo več znanih imen

Listo Povežimo Slovenijo so sestavili SLS Janeza Podobnika, Zeleni Slovenije Andreja Čuša, Nova ljudska stranka Željka Vogrina in Krščanski socialisti Andreja Magajne, gibanje pa pridobiva še nove podpornike.
"SMC, GAS, Nova ljudska stranka, SLS, Zeleni Slovenije in Lista Bojana Šrota smo bolj ali manj usklajeni, da gremo na volitve s skupno listo Povežimo Slovenijo," je pred kratkim dejal predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Predsedniki in predstavniki strank, ki se dogovarjajo za skupno listo, so se sestali dvakrat, v Beltincih in Škofji Loki. Za mandatarja snubijo Jožeta Colariča, direktorja Krke. 

Med znanimi imeni, ki so se priključila gibanju, so še Tina Bregant, nekdanja državna sekretarka, ki je zadolžena za zdravstveni del programa, pa Gorazd Pretnar, ki je nosilec liste na Obali. Listo podpira tudi glasbenik Oto Pestner, ki bo prav tako kandidiral na skupni listi. 

Botri Aleksandre Pivec

Anketa mediane je med novimi strankami zaznala še stranko Aleksandre Pivec Naša dežela s 4,2 odstotka, stranka Resni.ca Zorana Stevanoviča bi dobila 2,9, stranka Stranka Zelenih dejanj (Z.dej) Jureta Lebna pa 2,8 odstotka.  Konkretno (prej SMC) pa 2,6 odstotka.

Naša dežela nekdanje predsednice DeSUSa Aleksandre Pivec je v zadnjih tednih leta pozornost požela, ko je v stranko uspela privabiti poslanko SMC Matejo Udovč. Gre za poslanko, ki je glede na dosedanja glasovanja nedvomno podpirala koalicijo z SDS na čelu. Pred koncem let se je v Vili Podrožnik Pivčeva sestala s svojimi nekdanjimi koalicijskimi zavezniki, Počivalškom, Toninom in Janšo.
Našo deželo mnogi označujejo kot satelit vladajoče stranke, zato je pričakovati, da si bo Janša prizadeval za vstop Pivčeve v parlament in sodelovanje v koaliciji. 

Kam se bo obrnil Stevanović?

Zoran Stevanović je tisti politik, ki mu je uspelo mobilizirati na tisoče ljudi in zapreti mestno središče. Kot edinega predstavnika protestnikov ga je sprejel predsednik države Borut Pahor. 
Njegova stranka Resni.ca ima že skoraj 70 tisoč sledilcev, ki jih v glavnem združuje nasprotovanje vladnim ukrepom glede epidemije covida. Vprašanje, ki se poraja je, ali bo ta tema v času volitev še dovolj aktualna. Med člani pa je tudi znani ginekolog Stanko Pušenjak.
Čeprav Stevanović nasprotuje pogoju PCT in problematizira cepljenje, torej ukrepom, ki jih uvaja vlada Janeza Janše, pa je Stevanović nazorsko bliže desnici. Ne nazadnje je svojo politično pot začel v stranki SNS. Stranka Resni.ca bi tako lahko bila  pomemben člen v sestavi nove koalicije in bi Janši nadomestila zaveznika, ki ga je imel v SMC. 

Gneča med zelenimi

Stranka Zelenih dejanj (Z.dej) Jureta Lebna je zaznalo 2,8 odstotka anketirancev. Politik in okoljevarstvenik je bil državni sekretar na ministrstvu za okolje v Cerarjevi vladi in minister za okolje v Šarčevi vladi. Zaradi afere preplačana maketa je Leben februarja 2019 odstopil kot minister, dva meseca kasneje se je izkazalo, da Leben ni bil med osumljenci. Maja letos je potekal ustanovni kongres njegove stranke, ki naj bi združila akterje na področju okoljevarstva. 

Kljub temu sta svojo zeleno stranko konec leta ustanovila znana okoljevarstvenika Uroš Macerl in Urša Zgojznik. Stranka Vesna se je predstavila s sloganom "Ne levi, ne desni, ampak Zeleni".
To je ob stranki Zelenih dejanj Jureta Lebna, Zelenih Slovenije Andreja Čuša, in stranki moravškega župana Milana Balažica Zelena dežela (ZaDa), četrta zelena stranka, ki želi nastopiti na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

 

 

Komentarjev 47
  • Marissa_Davis 09:26 06.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • h4ck3r 13:13 04.januar 2022.

    Dokler se bo hodilo na volitve samo zato, da se voli proti nekomu, ne glede na program in pretekla dejanja, tako dolgo bomo imeli polomijo na vseh straneh. Tako levi in desni delajo enako, s to razliko da je na ...prikaži več levi strani veliko več možnosti, ki si porazdelijo glasove in ne morejo tvoriti neke močne alternative, medtem ko desni imajo samo 2 ali 3 možnosti.

  • Dusan12 09:47 03.januar 2022.

    Cerar, Šarec, Jankovič, Golob, politiki za eno noč, takih pa ne potrbujemo. JANŠA, gremo naprej, mi smo za