Slovenija
15446 ogledov

Osem dni časa imate, da jih obvestite

pisanje pismo test kontrolka
Če ne bodo pravočasno obveščeni, lahko pride do nepredvidenih stroškov.

Avgusta se običajno izteče večje število odločb za državne štipendije, znižano plačilo vrtca in otroški dodatek. Letos tako 31. avgusta potečejo pravice 37.335 upravičencem do državne štipendije, 29.722 upravičencem do znižanega plačila vrtca in 50.407 upravičencem do otroškega dodatka. Podatka o tem, koliko vlog za ponovno uveljavljanje pravice, je bilo v mesecu avgustu že oddanih, na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) še nimajo, saj se vloge še vnašajo v sistem.

Posebno pozorni morajo biti pri oddajanju vlog starši, ki bodo svojega otroka zaradi vstopa v šolo ali zaradi kakšnega drugega razloga izpisali iz vrtca. Spremembo morajo namreč sporočiti krajevno pristojnemu centru za socialno delo najkasneje v osmih dneh od nastanka spremembe. Pri tem morajo navesti točen datum izpisa.

Če ste v dvomih, kdaj vam prenehajo veljati pravice, lahko to preverite na tej povezavi.

Pristojni CSD je treba prav tako pisno obvestiti o pričetku obiskovanja šole s 1. septembrom 2018. O tem jih je treba obvestiti v avgustu oziroma najkasneje v osmih dneh od nastanka spremembe.

Na podlagi tega bo ponovno odločeno o pravici do otroškega dodatka in tudi do znižanega plačila vrtca v primeru, da kateri od otrok še naprej obiskuje vrtec. V primeru nepravočasnega obveščanja otrok, ki ostaja v vrtcu, ne bo imel ustrezne odločbe, to pa pomeni, da bo vrtec zelo verjetno zaračunal polno ceno.

CSD Šiška Sistem na tleh Slovenija Do konca leta brez subvencij za vrtce, državne štipendije, ... Ministrstvo miri.

Šolarji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Lahko tudi prek spleta, a ne v vseh primerih

Poleg osebne oddaje vloge in pošiljanja po pošti imajo upravičenci na voljo tudi možnost elektronske oddaje. Vsako leto se jih za elektronsko oddajo vlog odloči nekaj tisoč. V letošnjem letu je bilo takih 9253, lani pa 14.849 (2016 – 9716, 2015 – 8364, 2014 – 7882)

Upravičenci, ki jim odločba poteče v avgustu 2018, lahko vložijo Vlogo za ponovno uveljavljanje pravice do otroškega dodatka ali Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (obrazec 8,45).

Ob tem je treba opozoriti na primere, v katerih se Vloga za ponovno uveljavljanje pravice do otroškega dodatka/subvencije vrtca ne sme uporabiti za podaljšanje pravice. Te vloge ne smete izpolniti:
- če prvič uveljavljate pravico do otroškega dodatka ali subvencije vrtca oziroma če vlogo uveljavljate prvič zaradi rojstva novega družinskega člana ali zaradi prvega vpisa otroka v vrtec;
- če želite hkrati uveljavljati še katero izmed drugih pravic iz javnih sredstev (na primer denarno socialno pomoč, subvencijo najemnine…);
- če so nastala nova dejstva, okoliščine in spremembe, ki bi vplivale na upravičenost do pravice iz javnih sredstev, njeno višino ali obdobje prejemanja, kot so spremembe v številu oseb, vključenost otroka v zavod s celodnevno brezplačno oskrbo več kot 30 dni, oddajanje premoženja v najem, zaposlitev v drugi državi, prejemanje nadomestila za brezposelnost ali družinskih prejemkov v drugi državi, vključenost osebe v socialnovarstveni zavod, lastništvo premoženja, ki ni razvidno iz uradnih evidenc, prejemanje dohodkov in izkazovanje prihrankov, ki ni razvidno iz uradnih evidenc.

V teh primerih je treba uporabiti enotno Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Obup Pozor! Slovenija Če vlogo oddate le dan prepozno, se bo poznalo na položnici

Drugače pa je, v primeru, ko ima družina v primeru prehoda edinega otroka iz vrtca v osnovno šolo (vpis 1. 9. 2018) priznano tako pravico do otroškega dodatka kot pravico do znižanega plačila vrtca. "Če ima stranka obe pravici priznani za obdobje, ki poteče v septembru, oktobru ali novembru 2018, oddaja nove vloge ni potrebna, ampak samo sporočijo spremembo, da se je otrok vpisal v osnovno šolo, in sicer na obrazcu Obrazec za sporočanje spremembe glede uveljavljanja pravic iz javnih sredstev," pravijo na ministrstvu. 

Roki za oddajo vlog za štipendije

- državna štipendija: dijaki oddajo vlogo do konca avgusta, študenti do konca septembra

- Zoisova štipendija: dijaki oddajo vlogo do 5. 9. 2018, študenti do 5. 10. 2018

- štipendija za deficitarne poklice: oddaja vlog od 15. 6. do vključno 20. 9. 2018.

Več o rokih za oddajo vlog na tej povezavi.

Zaradi novele nadgradnja sistema in zaplet

Z novim šolskim in študijskim letom se začne uporabljati novela Zakona o štipendiranju. Zaradi sprememb v noveli je potrebna nadgradnja informacijskega sistema IS CSD2, zaradi česar CSD-ji ne morejo še izdajati odločb za državno štipendijo. Center za socialno delo Nova Gorica tako prek svoje spletne strani obvešča, da bodo z obravnavo začeli takoj po nadgradnji sistema, ki bo predvidoma konec meseca, na Centru za socialno delo Kamnik pa so zapisali, da bodo prejete vloge za državne štipendije za šolsko leto 2018/19 zaradi nadgradnje informacijskega sistema začeli reševati po 15. septembru.

O tem, da se zaradi nadgradnje sistema obeta zamuda, smo že pisali. Odločanje o pravici do državne štipendije vpliva tudi na odločanje o višini subvencije za vrtec. CSD mora najprej odločiti o državni štipendiji, šele nato o pravici do znižanega plačila vrtca. Na ministrstvu so sicer takrat v odzivu zapisali, da povečanja zamud pri odločanju za obdobje po 1. septembru ne pričakujejo.

CSD | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kdo oddaja vlogo in na koliko obrazcih?

Pravico do otroškega dodatka običajno uveljavlja eden od staršev, pravica do državne štipendije pa pripada osebi s statusom dijaka ali študenta. Za mladoletne dijake praviloma vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo starši oziroma zakoniti zastopniki na Vlogi za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. "Tudi mladoletni dijaki vlogo za dodelitev državne štipendije lahko oddajo sami, vendar je poleg podpisa vlagatelja, potreben še podpis zakonitega zastopnika (starša), saj se mladoletni dijak pravno formalno gledano še ne šteje za popolnoma poslovno sposobno osebo, ampak za delno poslovno sposobno osebo, ki za samostojno oddajo vloge potrebuje še podpis starša," dodajajo na ministrstvu.

Polnoletni dijaki in študentje praviloma vlogo vložijo sami, lahko pa to storijo tudi starši, a mora polnoletni dijak ali študent izpolniti pooblastilo (Priloga 3), da lahko v njegovem imenu pravico uveljavlja eden od staršev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.