Slovenija
169 ogledov

Podjetje Ekosistemi ob okoljevarstveno dovoljenje

požar Zalog Straža Manfred von Richthofen
Po julijskem požaru v Zalogu pri Novem mestu je Agencija RS za okolje podjetju odvzela okoljevarstveno dovoljenje.

Agencija RS za okolje (Arso) je na predlog okoljske inšpekcije družbi Ekosistemi, ker ni izvršila julijske inšpekcijske odločbe, odvzela okoljevarstveno dovoljenje, poroča portal 24ur. Ekosistemi pa morajo za vse odpadke na območju svojih naprav v 60 dneh po pravnomočnosti odločbe zagotoviti obdelavo.

Podjetje je ostalo brez okoljevarstvenega dovoljenja, ker po dva dneva pred požarom izdani odločbi ni uresničilo zahteve, da morajo vse odpadke pred obdelavo in mešanjem v trdno gorivo skladiščiti na utrjenih in pokritih prostorih. Ker tega niso zagotovili, je agencija podala zahtevo za odvzem leta 2007 izdanega in leta 2012 spremenjenega okoljevarstvenega dovoljenja. Arso je odločbo o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja izdal 27. oktobra, v Ekosistemih pa so jo prevzeli danes. Odločba še ni dokončna, podjetje se nanjo lahko pritoži, še piše portal.

požar Zalog Straža Požar v Straži Slovenija Pred leti so Ekosistemu želeli vzeti dovoljenje

Med požarom vaščane morali evakuirati

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija. Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

požar Straža | Avtor: Manfred von Richthofen Manfred von Richthofen

Nasprotniki pogorelega obrata podjetja Ekosistemi so dober teden po požaru pripravili protestno zborovanje, na katerem so zahtevali ukinitev dejavnosti te družbe. Začeli so tudi zbiranje podpisov pod peticijo s svojimi zahtevami.

požar Zalog Straža Slovenija Ekosistemi: Imamo vsa potrebna dovoljenja

Domačini jih nočejo več

Straški svetniki pa so na izredni seji v začetku avgusta sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Podprli so tudi pobudo za začetek postopka spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog, ki bo zagotovila, da se dejavnost omenjenega podjetja umakne od tam.

Civilna iniciativa občani brez meja Zalog-Loke bo v četrtek pripravila okroglo mizo o sanaciji površin po požaru v podjetju Ekosistemi ter ukinitvi dejavnosti zbiranja in obdelave odpadkov na mestu nekdanje opekarne Zalog.

Irena Majcen Izvaja leta Slovenija Ministrica: Letos je nenavadno veliko požarov v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice