Slovenija
6909 ogledov

Popovič razkril naslednji korak

Boris Popovič, predsedniške volitve 2017 Mediaspeed
Boris Popovič je napovedal, kaj bo storil, po tem, ko je občinska volilna komisija zavrnila njegov ugovor glede županskih volitev.

Koprska občinska volilna komisija (OVK) je v četrtek v celoti zavrnila ugovor Borisa Popoviča z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasov. Ob preizkušanju navedb iz ugovora je OVK opravil ponovno štetje na enem od volišč, po čemer se je prednost v prid protikandidatu Alešu Bržanu malenkost povečala, neuradno na 17 glasov razlike. S tem je OVK dokončno razglasila Bržana za zmagovalca županskih volitev.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je neposredno po seji OVK pojasnil, da se bo posvetoval s Popovičem glede tega, ali vložiti pritožbo, še prej pa bo počakal na obrazložen sklep komisije.

Na OVK so pojasnili, da so odločbo že poslali predstavnikom obeh kandidatov. Popovič sklepa OVK še ni prejel, kljub temu pa je že napovedal, da se bo pritožil na občinski svet s predlogom, da ta naloži ponovno štetje glasovnic.

Boris Popovič Slovenija Kocka v Kopru dokončno padla, število glasov se je premešalo

Popovič: Kjer so bile nepravilnosti, bi volitve morali ponoviti

Kot je opozoril aktualni župan, je OVK v eni sami skrinjici ugotovil, da so deset glasov narobe prešteli (prvotno je bila razlika v prid Bržanu sedem glasov), pri 86 voliščih pa je lahko napak še veliko več. Gre za načelno vprašanje, tudi če bi bile vse napake v prid Bržana, zato Popovič meni, da bi morali ponoviti volitve tam, kjer je prišlo do nepravilnosti.

Kot je še napovedal, bo konstitutivna seja novega občinskega sveta 20. ali 21. decembra. V primeru, da mu občinski svet ne bo ugodil, pa se bo Popovič obrnil na upravno sodišče. Če bo po sklepu slednjega postal župan, "potem podam takoj odstopno izjavo in gremo na ponovne volitve v celoti".

Aleš Bržan | Avtor: Aleš Bržan/Facebok Aleš Bržan/Facebok

Franci Matoz Popovič se ne preda Slovenija Matoz: To vse je bilo v Kopru narobe

Bržan: To je bila potrditev volje ljudi

OVK je v četrtek zavrnila tudi Bržanov ugovor, ki se je nanašal na neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki. Bržan je Popovičevo napoved pritožbe pričakoval, s samo odločitvijo OVK pa je zadovoljen: "To je bila samo potrditev volje ljudi," je poudaril. Dodal je, da "je bil premočen signal za to, da ljudje hočejo spremembo, in do tega je tudi prišlo".

Glede potrjevanja mandatov na občinskem svetu je Bržan ocenil, da se bodo svetniki odločili tako, kot mislijo, da je prav: "Pravilna odločitev bi bila po mojem ta, da se potrdi novega župana in da se začne končno delati".

Če niti mestni svet na konstitutivni seji, ko se bodo potrjevali mandati, ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik. Ta bo v koprskem primeru svetnica italijanske narodne skupnosti Ondina Gregorich Diabate.

Boris Popovič in odvetnik Franci Matoz Lokalne volitve Slovenija Lahko Matoz, tako kot je Klokočovnika, za župana pripelje Popoviča?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • porko2 02:40 08.december 2018.

    Vsi vemo, da mu je težko. Ampak, na volitvah je izgubil. Občani so tako volili. Treba se je s tem sprijazniti. Sprememba je vedno dobrodošla, kakšna bo, pa bomo videli v naslednjih štirih letih.

  • mph 22:03 07.december 2018.

    Ne glede kdo in kaj, ko je tako majhna razlika v glasovih, je korektno ponovno štet, bolj pazljivo tokrat.

  • prijon 20:33 07.december 2018.

    Ponavljat toliko časa ,da zmaga. Slast korita je hudičev!