Slovenija
984 ogledov

Pred koalicijo ena ključnih tem

nova vlada RS Saša Despot
Potem ko so koalicijske partnerice v prvih mesecih mandata vse sile usmerjale v obvladovanje epidemije novega koronavirusa, je pričakovati, da bodo zdaj v večji meri pozornost usmerjale tudi zavezam iz koalicijske pogodbe.

Predsedniki koalicijskih strank, vodje poslanskih skupin, poslanci in ministri bodo danes na Brdu pri Kranju razpravljali o prioritetah v nadaljevanju mandata. V strankah izpostavljajo posamične prioritete in tudi koalicijske zaveze.

Ena ključnih tem naj bi bila ustanovitev urada za demografijo in koncept za oblikovanje demografskega sklada. DeSUS do konca meseca pričakuje ustanovitev urada za demografijo, ki naj bi po njihovem predlogu deloval kot ministrstvo, a partnerice o tem še niso usklajene. Še več napora pa bodo verjetno terjala usklajevanja za ustanovitev demografskega sklada, v katerega bi se prenesle državne naložbe. Pričakovati je, da bodo partnerice danes usklajevale koncept.

Med prioritetami, ki jih izpostavljajo zlasti v NSi, je tudi reševanje težav v zdravstvu, med drugim skrajševanje čakalnih dob z angažmajem vseh prostih kapacitet. V tej stranki poudarjajo tudi zagon strateških investicij, ki čakajo na izvedbo zaradi administrativnih ovir.

V SMC pa poleg ukrepov iz koalicijske pogodbe, ki niso povezani z izdatnimi finančnimi posledicami, izpostavljajo med drugim takojšnjo posodobitev državnega načrta za ukrepanje v kriznih razmerah, pospešeno gradnjo javnega stanovanjskega fonda ter legalizacijo konoplje tako v zdravstvene kot rekreativne namene.

Partnerice se utegnejo danes dotakniti tudi priprave rebalansa proračuna, verjetno pa se ne bodo mogle izogniti niti aktualnim zadevam, zlasti interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa.

Aleš Hojs Slovenija Opozicijske stranke vložile interpelacijo

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice